Élet az igazi halálsoron: a halálraítéltek utolsó órái és szavai a valóságban

Barbed,Wire,Fence,At,Dade,County,Men's,Correctional,Facility,,Fl, börtön
Shutterstock/ - Joseph Sohm
halálsor Utolsó vacsora halálraítélt kivégzés utolsó szó
Az Egyesült Államokban 2500 ember ül börtönben azzal a tudattal, hogy bármikor meghalhat. A halálsoron élő elítéltek átlagosan 22 évet várnak a sorsukra. De mi történik a gyötrelmes utolsó órákban?

Az Egyesült Államok egyes államaiban még mindig létezik halálos ítélet, az országban 1976 óta összesen 1413 embert végeztek ki halálos injekcióval, ami a leggyakoribb kivégzési módszer a floridai kivégzési eljárásban. Jelenleg 2500-an várnak a kivégzésükre, közülük több mint 300-an Floridában vannak bebörtönözve kevesebb, mint 5 négyzetméteres, közel 3 méter magas magánzárkákban. A feljegyzések szerint a halálraítéltek átlagéletkora 27 év.

Barbed,Wire,Fence,At,Dade,County,Men's,Correctional,Facility,,Fl, börtön
A legtöbb államban a halálraítéltek azt választanak az utolsó étkezésükre, amit csak akarnak
Forrás: Shutterstock

Ilyen a halálraítélt utolsó napja a börtönben

Michelle Lyons amerikai riporter közel 300 kivégzésnek volt szemtanúja a texasi Huntsville Walls halálsorán. Tapasztalatairól a Death Row: The Final Minutes (Halálsor: Az utolsó percek) című könyvében így írt

„A kivégzés napján az elítélt négy órát kap arra, hogy reggel találkozzon a családjával és a barátaival. Aztán, amint ezek a látogatások befejeződnek, bepakolják egy furgonba, és elviszik oda, ahol a halálos ítéletet végre fogják hajtani. Ott levetkőznek, új ruhákat kapnak, és ujjlenyomatot vesznek tőlük. Az elítéltnek ezután teát, kávét és egy nagy tál süteményt adnak, miközben azt is megengedik, hogy halála előtt bárkit felhívjon az Egyesült Államokon belül. Egy lelkésszel is beszélhet”. 

A legtöbb államban a halálraítéltek azt választanak az utolsó étkezésükre, amit csak akarnak, az észszerűség határain belül, de Texasban például nincs külön utolsó étkezés, mert 1998-ban egy elítélt túl sok ételt rendelt, amit aztán nem evett meg, ami a helyi politikusok szerint az állam pénzének elpazarlása volt. 

Az elítéltet utolsó a kivégzés előtti percekben a kivégzőteremhez kísérik, ahol a „lekötöző csapat” azt teszi, amit a neve is sugall: a foglyot a hordágyhoz kötözi. Néhány méterrel az elítélt felett van egy mikrofon van, amelyen keresztül tehet egy utolsó nyilatkozatot.

Ezt ették és mondták a halálraítéltek a kivégzésük előtt

Gary Ray Bowles

halálraítélt, Gary Ray Bowles
Gary Ray Bowles halálraítélt
Forrás: AFP 

Az 57 éves Gary Ray Bowles sorozatgyilkos volt, aki prostituáltnak adta ki magát. Hat férfi ügyfelét fojtotta meg a készpénzért és a hitelkártyájukért. Utolsó étkezése három sajtburger, sült krumpli és szalonna volt. Utolsó szavaiban bocsánatot kért minden fájdalomért és szenvedésért, amit okozott. És A szüleinek azt mondta: „Szörnyű lehet, ha a fiadat szörnyetegnek nevezik. Nagyon sajnálom. Soha nem akartam ilyen életet, az ember nem úgy ébred fel egy nap, hogy eldönti, hogy sorozatgyilkos lesz.” A férfit 2019. augusztus 22-én végezték ki.

Loran Cole

Loran Cole halálraítrélt
Loran Cole halálraítélt
Forrás: AFP


Loran brutálisan meggyilkolt egy 18 éves főiskolai hallgatót, és megerőszakolta a fiatal férfi 18 éves nővérét. Utolsó étkezésként pizzát, fagylaltot, M&M cukrokat és üdítőt fogyasztott. A kérdésre, mondana-e valamit az utolsó szó jogán, nemet mondott. A kivégzési eljárás után 5 perccel még remegni és lélegezni kezdett, rázni kezdték és a nevét kiáltozták, de végül meghalt. 

Michael Zack

Michael Zack halálraítélt
Michael Zack halálraítélt
Forrás: AFP


1996-ban Michael Zack kirabolta, szexuálisan zaklatta és meggyilkolta Ravonne Smith-t. Az utolsó szó jogán Zack annyit mondott: „Mindannyiótokat szeretlek”. Ám a férfi hagyott maga után búcsúlevelet, amelyben ezt írta:

„Amikor halálra ítéltek, a kábítószerrel és az alkohollal helyettesítettem a boldogságot és a pozitív kapcsolatokat. Nagyon hálás vagyok azoknak a srácoknak, akik időt szakítottak arra, hogy megtanítsanak írni és olvasni. Örökre megváltoztatták az életemet, mert szeretetük és támogatásuk lehetővé tette számomra, hogy levelezőtársaim és barátaim legyenek szerte a világon. Az írás és olvasás képessége is elvezetett szeretett feleségemhez és lelki társamhoz, Ann-Kristinhez. Örökké szeretni fogom őt. Nem keresek kifogásokat. Nem hibáztatok senkit. De bárcsak kaphatnék egy második esélyt, hogy a börtönben éljem le napjaimat, és továbbra is minden tőlem telhetőt megtehessek, hogy változást érjek el ezen a világon. Testvéreim a halálsoron, továbbra is segítsétek egymást”.

A férfi a kivégzése napján találkozott a feleségével, lelkészével, utolsó vacsorát nem kért. 


 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.