Így teheted vízállóvá a ruháidat: impregnálás lépésről-lépésre

esős idő impregnálás vízálló ruha cipő
Ősszel és télen gyakran gondot okoz, hogy átáznak a dzsekik és a cipők. Erre tökéletes megoldás az impregnálás! Mutatjuk, hogyan óvhatjuk meg a ruhákat a víztől, szennyeződésektől vagy akár a széltől.

Az impregnálás a ruházat és lábbeli védelmének egyik legjobb módja, különösen a hideg és esős időszakokban. Segít meghosszabbítani a ruhadarabok élettartamát, megőrzi azok minőségét, és szárazon tartja viselőjüket. Legyen szó sport-, szabadidős vagy akár hétköznapi ruházatról, az impregnálószer alkalmazása minden anyagtípusnál előnyt jelent. Az alábbiakban összeszedtük az impregnálással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. 

Portrait,Of,Young,Beautiful,Woman,Traveler,Wearing,Yellow,Raincoat,Outsideőkabát ősz, impregnálás
Az impregnálás a ruházat és lábbeli védelmének egyik legjobb módja.
Forrás: Shutterstock

Minden, amit az impregnálásról tudni kell:

1.Taszítja a vizet

Az impregnálás megnöveli a ruhák élettartamát, megőrzi a textíliák minőségét, és segít szárazon tartani viselőjét. Különösen sport- és kültéri ruházatok esetében, de egyes alkalmi viseleteknél is hasznos lehet.

2. Típustól függően

Mindig a ruha anyagához és rendeltetéséhez megfelelő szert válasszunk. Kaphatók szövetre, bőrre, valamint különféle technikai anyagokra kifejlesztett termékek. A választott típustól függően változhat a hatékonyság és a kezelési mód.

3. Ráragad a mosószer

Elsőként mossuk ki a ruhát, mert a szennyeződések, olajok vagy zsírok meggátolhatják a szer megfelelő tapadását. Használjunk speciális mosószer nélküli tisztítószereket. Ezek segítenek eltávolítani a szennyeződéseket anélkül, hogy maradványokat hagynának a ruhán. A ruha teljesen tiszta és száraz legyen a kezelés előtt.

4. Fújjunk rá hajszárítóval

Az impregnálószerek többsége meleg hatására jobban tapad, ezért azt is ellenőrizzük, hogy milyen hőmérsékleten kell kezelni a ruhadarabot. Egyes termékekhez szükség lehet hőre, például szárítógépre vagy vasalóra, hogy az anyag jobban behatoljon a textilszálak közé.

5. Mehet rá a permet

Ha szabadtéri ruházatot, például kabátot vagy nadrágot szeretnénk lekezelni, érdemes spray kiszerelést használni. Használata egyszerű: a permetet egyenletesen vigyük fel a textíliára, különösen figyelve az olyan részekre, mint a varrások és a cipzárak környéke.

6. Eressze át a levegőt

Ha kültéri vagy sporttevékenységekhez használt ruházatot impregnálunk, fontos, hogy légáteresztő anyagokhoz javasolt terméket válasszunk, ami nem zárja le a textil pórusait. Ha nem így járunk el, az izzadság csapdába eshet a ruhán belül, vagyis elveszíti az eredeti funkcióját.

7. Ez se maradjon ki

Ne feledkezzünk el a ruhák rejtett részeiről sem! A varrások, cipzárak és zsebek nagyobb terhelésnek vannak kitéve, így könnyebben beszivárog a víz. Ezeket a területeket különös figyelemmel kezeljük.

8. Ismételjük meg újra

A módszer nem tart örökké. Idővel, különösen rendszeres használat és mosás után a réteg veszít a hatékonyságából. Érdemes időnként újra impregnálni a ruhadarabokat, hogy hosszú távon megőrizzék vízlepergető tulajdonságukat.

9. Csodát tesz a bőrrel

Ha természetes alternatívát keresünk, természetes víztaszító anyagokat is használhatunk, például méhviaszt vagy lenmagolajat. Ezeket különösen bőrből vagy vászonból készült ruhákra lehet használni, de fontos tudni, hogy nem nyújtanak ugyanolyan hatékonyságot, mint a modern, vegyi impregnálószerek.

10. Végszükség esetén

Túrázás közben akár egy teamécsessel is átdörzsölhetjük a lábbelinket. A viasz ugyanis megakadályozza, hogy a nedvesség beszivárogjon a cipőnk belsejébe. Akár száraz szappannal is átdörzsölhetjük, így kevésbé tapad bele a szövet szálaiba a szennyeződés, és kimosni is könnyebb lesz.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.