Kiderült: ebben a hónapban születnek a legintelligensebb emberek

iskola életkor születés intelligencia
Tudtad, hogy van egy hónap, amikor a legintelligensebb emberek születnek? Nos, az intelligencia persze sok egyébtől is függ: de egy kutatás szerint érdekes összefüggést állapított meg.

A tudományos kutatások hosszú ideje próbálnak választ találni arra, hogy milyen tényezők befolyásolják az emberi intelligencia fejlődését. A jól ismert tényezők – mint például az alvás, az étrend és a fizikai aktivitás – mellett egy új meglepő összefüggés találtak: a születési hónap hatással lehet a kognitív teljesítményre. Egy friss tanulmány alapján úgy tűnik, hogy a szeptemberben született gyermekek kimagasló tanulmányi eredményt érhetnek el, sőt, akár ők lehetnek a legintelligensebbe is.

A születés hónapja is befolyásolja az emberi intelligencia fejlődését
A születés hónapja is befolyásolja az emberi intelligencia fejlődését
Forrás: Shutterstock

Miért különleges a szeptember intelligencia szempontjából? 

A tanulmány, ami az intelligencia vizsgálatát célozta meg, több mint 1,2 millió floridai, 6 és 15 év közötti gyermek kognitív fejlődését vizsgálja, és az eredmények azt mutatják, hogy a szeptemberben született diákok átlagosan jobb osztályzatokat értek el, mint más hónapokban született társaik, aminek több oka is van.  

  • Általában ők a legidősebbek az osztályban 

Ezek a gyerekek általában a legidősebbek az osztályban (ők az úgynevezett évvesztesek), ami előnyt jelenthet a tanulmányi fejlődés szempontjából. Mivel az idősebb gyerekek általában érettebbek és fejlettebbek kognitív szempontból, könnyebben alkalmazkodhatnak az iskolai követelményekhez, ami jobb teljesítményhez vezethet. 

  • Nagyobb az önbizalmuk 

Az életkorbeli előny nem csupán a jobb osztályzatokban mutatkozik meg, hanem az önbizalom szintjén is. A kutatások szerint az idősebb gyerekek gyakran magabiztosabbak, ami hosszú távon jobb eredményekhez vezet. Ezek az előnyök együttesen növelhetik a szeptemberi gyerekek esélyeit a felsőoktatásba való bejutásra is, sőt, azt is megállapították, hogy ők követik el a legkevesebb bűncselekményt is: legalábbis fiatalkorukban. 

És mi a helyzet az augusztusi gyerekekkel?

Az augusztusban született gyermekek esetében a helyzet éppen fordított. Ők általában az évfolyam legfiatalabbjai, ami azt eredményezheti, hogy ők a legkevésbé fejlettek kognitív szempontból, amikor az iskolát elkezdik. Ez kezdetben rosszabb osztályzatokhoz és kudarcokhoz vezethet, de a tanulmányok azt is kimutatták, hogy ezek a különbségek idővel csökkennek és a középiskola idejére el is tűnnek. 

Azt gondolnánk jóval könnyebb az élete annak, akinek rendkívül magas az intelligenciája, hiszen azzal sok mindent elérhet. De eddig talán bele se gondoltunk, hogy ez hátrányokkal is járhat. Az egyik közösségi oldal feltett egy kérdést, miszerint átok lenne a magas intelligencia? Sok válasz érkezett, amely azt bizonyítja, valamilyen szinten igen. Hogy miért, azt itt olvashatod el

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.