Járvány miatt rendeltek el zárlatot 6 vármegyében: egyre súlyosabb a helyzet

madárinfluenza madárinfluenza-fertőzés járvány
Egyre több vármegyében üti fel a fejét a vírus. A járvány egyre terjed, megkezdődtek a vizsgálatok.

Az elmúlt napokban két Bács-Kiskun vármegyei baromfitelepen is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma, ezzel már hat vármegyét érint a járvány – közölte a Nébih. 

Egyre súlyosabb a járvány: tombol a madárinfluenza
Egyre súlyosabb a járvány: tombol a madárinfluenza
Forrás: Shutterstock

Újabb megyét érint a járvány

Az elmúlt héten Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét követően Csongrád-Csanád, majd Fejér és Hajdú-Bihar vármegyében is azonosította a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma. A napokban pedig a Bács-Kiskun vármegyei Soltszentimrén is madárinfluenzára utaló tüneteket tapasztaltak egy tojótyúkokat tartó gazdaságban, valamint egy Bugacon lévő mulardkacsa állományban. Közben a fertőzéssel már érintett Hajdú-Bihar vármegyében egy nyíradonyi mulardkacsa állományban a betegségre jellemző tünetek megjelenése, Csökmő településen egy tömőlúdtelepen pedig a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. 

Megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok

A szintén fertőzött Békés vármegyében, Tótkomlóson egy tojótyúktelepen is a megemelkedett elhullás miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére. A laboratóriumi vizsgálat valamennyi esetben igazolta a vírus jelenlétét. A madárinfluenza-kitörésben értintett gazdaságok körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzeteket és a megfigyelési körzeteket, valamint megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok. Azonnal életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások is. 

Fontos a járványvédelmi előírások betartása

A közlemény szerint tekintettel arra, hogy a nagyszámú új kitörés a járványhelyzet súlyosságának újabb bizonyítéka, ezért a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat. Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség, valamint az alapvető járványvédelmi ajánlások fokozott betartása. A hatályos előírásokról és az aktuális madárinfluenza-járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán lehet tájékozódni.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.