Megtörtént esetek, amelyekből kasszasiker lett - Öt film, ami megrázta a fél világot

Tasty,Popcorn,In,Buckets,And,Cold,Cola,Drinks,With,Cinema
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Avocado_studio/Shutterstock. No use without permission. - Avocado_studio
mozi igaz történetek dráma
Mindig azok a történetek a legmegdöbbentőbbek, amelyekről tudjuk, hogy igaziak. Nem a dramaturgok és a regényírók találták ki, nem a képzelet szüleményei, így még jobban át lehet érezni a szereplők érzéseit és élményeit. Öt film, amelynek sztorija megtörtént esetek alapján íródott.

A filmtörténelem számos alkotása merít valós eseményekből, s nem csupán az izgalom vagy a drámai feszültség fokozására. Az ilyen filmek különleges élményt nyújtanak, hiszen a néző tudatában van annak, hogy a képernyőn látott sztori valódi emberek megtörtént eseteken alapul. 

megtörtént esetek
Megtörtént esetek: valóságból kasszasiker Forrás: CBS via Getty Images

Valóságból a filmvászonra: megtörtént esetek, amelyekből kasszasiker lett

Titanic - 1997

A film egy fiatal csavargó és egy elkényeztetett, de lázadó úrilány történetén keresztül dolgozza fel a legendás hajó tragédiáját. A film monumentális díszletekkel, elképesztő látványvilággal vívta ki magának a sikert, ráadásul a főszereplők, Rose és Jack  tragédiája rengeteg találgatás és összeesküvés elmélet alapja volt. A valóságban 1912-ben elsüllyedt luxus óceánjáró története mind a mai napig foglalkoztatja az embereket.  

Sodródás (Adrift) – 2018

A Sodródás Tami Oldham Ashcraft igaz történetét meséli el, aki egy vitorlás hajóval indult útnak a Csendes-óceánon Richard Sharp társaságában. A pár kalandvágyból vágott bele az utazásba, ám egy brutális hurrikán keresztbe vágta a terveiket.

Richard eltűnt, Tami pedig magára maradt a végtelen óceán közepén, súlyos sérülésekkel. Az asszony több mint egy hónapon át sodródott a nyílt vízen, és végül sikerült megmenekülnie.  A rendező, Baltasar Kormákur, nem csak a vihar és a túlélés fizikai megpróbáltatásaira koncentrál, hanem Tami lelki küzdelmeire is. Shailene Woodley alakítása, mint Tami, különösen hiteles és mélyreható, ami még megrázóbbá teszi a történetet.

127 óra (127 Hours) – 2010

Danny Boyle rendezésében készült a 127 óra, amely Aron Ralston hegymászó szívszorító és inspiráló történetét dolgozza fel. Ralston 2003-ban, egy utazása során Utah sziklái között rekedt, amikor egy leeső kő beszorította a karját egy hasadékba. Öt napot töltött ott, mielőtt drámai döntésre jutott: levágta a saját karját egy zsebkés segítségével, hogy megmeneküljön.

A film különlegessége a magány és a tehetetlenség bemutatása, amely szinte tapintható a néző számára. James Franco lenyűgöző alakítása Aron Ralston szerepében az egyéni küzdelem és az életbe vetett hit szimbólumává válik. A 127 óra egy emlékeztető arra, hogy az emberi akarat és a túlélési ösztön olykor minden képzeletet felülmúl.

Szörnyeteg (Monster) – 2003

A Szörnyetegek című film Aileen Wuornos, az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosának történetét dolgozza fel. A film betekintést nyújt Wuornos életébe, aki 1989 és 1990 között több férfit ölt meg, mielőtt elfogták és kivégezték.

 A történet Charlize Theron kiváló alakítása révén vált híressé, aki a film kedvéért drasztikusan átalakította külsejét. Alakításáért Oscar-díjat kapott.

A film nem csupán a gyilkosságokra összpontosít, hanem Wuornos nehéz életére, a szegénységre, a bántalmazásokra és a traumákra, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy sorozatgyilkossá váljon. A Szörnyetegek elgondolkodtató film a bűnözés mögött meghúzódó emberi sorsokról, és arról, hogy a társadalom hogyan formálhatja az egyént.

A martfűi rém – 2016

A martfűi rém egy magyar krimi-thriller, amely egy valós bűnügyi történetet dolgoz fel az 1950-es évek Magyarországáról. A film egy sorozatgyilkos történetét mutatja be, aki brutális gyilkosságokkal terrorizálta a martfűi lakosságot. Az ügy különlegessége, hogy egy ártatlan férfit is elítéltek, és évekig börtönben tartottak a gyilkosságok miatt.

Sopsits Árpád rendezése precízen és feszült atmoszférával mutatja be az ügy nyomozását, az igazságszolgáltatás hibáit, valamint a kommunista rezsim nyomásának hatásait a bűnügyi eljárásokra. A film nemcsak a rémült társadalmat, hanem a hatalmi rendszerek befolyását is mélyen elemzi.

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can) – 2002

Steven Spielberg rendezte a Kapj el, ha tudsz című filmet, amely Frank Abagnale Jr. hihetetlen életét dolgozza fel. Abagnale a 1960-as években vált hírhedtté, miután tinédzserként több millió dollárt csalt ki bankokból különböző hamis személyazonosságokat felhasználva, pilótának, orvosnak és jogásznak adva ki magát.

A film lenyűgöző abban, ahogyan bemutatja Frank Abagnale Jr. (Leonardo DiCaprio) bámulatos leleményességét, és ahogyan az FBI ügynöke (Tom Hanks) próbálja utolérni. A Kapj el, ha tudsz egy szórakoztató és ugyanakkor izgalmas film, amely rávilágít a bűnözői zsenialitás és a macska-egér játék világára.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.