Segítünk! Most vegyél műfenyőt!

Artificial,Christmas,Trees,Ion,Shelf,N,Different,Sizes,In,Supermarket
Shutterstock/Copyright (c) 2017 Andrey Burstein/Shutterstock. No use without permission. - Andrey Burstein
karácsony karácsony 2024 műfenyő dekoráció
Egyre nagyobb divat a műfenyő, a boltokban hatalmas a választék, hiszen mindenkinek másféle tetszik. Nem csak zöld, hanem fehér, színes, sőt, fekete műfenyőt is lehet kapni. Érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen fát válasszunk, hiszen ez egy több évre szóló beruházás.

A műfenyő vásárlása hosszú távú befektetés, hiszen akár évekig is része lehet az ünnepi dekorációnak. A választék széles, a műfenyők különböző méretben, formában és stílusban elérhetők, így érdemes átgondolt döntést hozni. Az alábbiakban 9 tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek megtalálni a tökéletes műfenyőt.

műfenyő
Most kell műfenyőt venni
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Nattapon Spasuwonnakul/Shutterstock.  No use without permission.

Műfenyő: nem a méret a lényeg

1. Mérd le a rendelkezésre álló helyet

Mielőtt elindulsz műfenyőt vásárolni, mérd meg azt a területet, ahová a fát szeretnéd elhelyezni. Ne csak a fa magasságára, hanem annak szélességére is figyelj. A fák sokszor terjedelmesebbek, mint gondolnád, így érdemes biztosra menni, hogy elfér a kiválasztott helyen.

2. Válassz megfelelő magasságú fát

A műfenyők magassága 30 cm-től akár 3 méterig is terjedhet. A választásnál vegyük figyelembe a szoba belmagasságát és azt, hogy mennyi helyet szeretnénk hagyni a csúcsdísznek. Egy 2-2,5 méter magas fa például ideális választás lehet egy normál belmagasságú (2,5-3 méteres) lakásban.

3. Dönts a fa típusáról

A műfenyők különböző anyagokból készülhetnek, amelyek hatással vannak a megjelenésükre és tartósságukra is. A PVC műfenyők általában sűrűbbek, de kevésbé élethűek, míg a PE műfenyők (polietilén) texturált, formázott tűlevelekkel rendelkeznek, amelyek sokkal élethűbbek, viszont drágábbak is. Léteznek kombinált fák is, amelyek mindkét anyag előnyeit egyesítik.

4. Fontold meg az előre világított műfenyőt

Az előre világított műfenyők egyre népszerűbbek. Ezeknél a fáknál az égősorokat már beépítették, így nem kell külön időt szánnod a fények elhelyezésére. A LED világítással ellátott műfenyők energiatakarékosabbak és hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos izzók. Ha viszont a saját dekorációs ötleteid szerint szeretnéd a fényeket elrendezni, érdemes hagyományos, világítás nélküli fát választani.

5. Figyelj a fenyő sűrűségére

A műfenyők különböző sűrűségűek lehetnek, ami meghatározza a fa élethűségét és azt, hogy mennyire lesz esztétikus a díszítés. A sűrűbb tűlevelű fák általában élethűbbek, és jobban mutatnak, mivel nincs annyi szünet a faágak között. A termékleírásban található információk alapján érdemes megnézni, hány ág- vagy tűlevélszál alkotja a fát – minél több, annál élethűbb és sűrűbb lesz.

6. Válassz strapabíró talapzatot

A műfenyő talpazata alapvetően befolyásolja a fa stabilitását. Egy erős, fémből készült talpazat biztosítja, hogy a fa stabilan álljon, és ne dőljön el a díszítések súlya alatt. Kerüld a gyenge műanyag talapzatokat, amelyek könnyen meginoghatnak vagy eltörhetnek.

7. Könnyű összeszerelhetőség

Fontos szempont, hogy mennyire egyszerű összeállítani a műfenyőt. A modernebb modellek többnyire összecsukható ágakkal rendelkeznek, amelyek gyorsan és könnyen felállíthatók. Egyes fák ágai már előre rögzítettek, így csak ki kell hajtogatni őket, míg másoknál külön kell illeszteni minden ágat a törzsre. Olyan modellt válassz, amely könnyen kezelhető és egyszerűen tárolható.

8. Ügyelj a biztonságra

Ha a műfenyő világítással van ellátva, mindig ellenőrizd, hogy az megfelel-e a biztonsági előírásoknak, és rendelkezik-e a szükséges tanúsítványokkal. A tűzállóság szintén fontos szempont, különösen, ha gyertyákat vagy más hőforrást tervezel a fa közelében használni. Az olyan tanúsítványok, mint az UL vagy CE, biztosítják, hogy a fa megfelel a biztonsági követelményeknek.

9. Tartsd szem előtt a tárolhatóságot

A műfenyő tárolása szintén fontos kérdés. Egyes fákhoz adnak tartós tárolódobozt, de ha csak fóliába csomagolva tudod megvenni, akkor érdemes méretében megfelelő dobozt keresni, mert a port nehéz letakarítani a műfenyő tűleveleiről. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.