Nem hiszed el, mivel balzsamozták a múmiákat! Akár te is kóstolhattad már!

AFP - AFP
múmia kefír balzsam sajt
Amikor a tudósok tesztelték a Kínában talált múmiák fejét és nyakát, kiderült, hogy egy átlagos, hétköznapi tejtermékről van szó. A világ legrégebbi sajtját Kínában balzsamozásra használták.

Közel 20 évvel ezelőtt Kína Tarim Basin térségében, Xiaohe temetőjében fedezték fel azokat a 3600 éves múmiákat, melyek nyakát egy furcsa anyag borította. A kutatók számos tesztet végeztek, hogy kiderítsék, miből készülhetett a balzsamnak használt anyag. Az eddig ismeretlen anyagon DNS teszteket is végeztek, és nemrég kiderült, hogy a furcsa anyag nem más, mint a világ legöregebb sajtja.

múmiák
Kína Tarim Basin térségében, Xiaohe temetőjében fedezték fel a 3600 éves múmiákat
Forrás: Wikipedia

Hétköznapi étel a múmiák balzsamozásához

A 20 évvel ezelőtt felfedezett múmiák arcát és nyakát fedte be és színezte fehérre az az anyag, amiről aztán kiderült, hogy egy probiotikumokkal teli lágysajt, amit tehén és kecskesajt segítségével készítettek el. A sajt rengeteg baktériumot és gombát tartalmazott, köztük a Lactobacillus kefiranofacienst és a Pichia kudriavzeviit, amelyek a boltok polcain található kefírnek az összetevői.
„Ezek az összetevők szimbiózis kultúrák, amelyek baktériumok és élesztők keverékéből állnak, és amelyek a tejből sajtot erjesztenek, hasonlóan a kovászhoz.”- írta a közlemény.

A múmiák felfedezése önmagában is nagy eredmény, ám a kínai kultúra balzsamozási szokásairól keveset tudtunk, így a felfedezés ritka és értékes eredményeket hozott.

Ez a világon valaha felfedezett legrégebbi ismert sajtminta

A kutatók ősi DNS-t vontak ki a Xiaohe temető bronzkori sírjaiban talált sajtmintákból
Forrás: Yimin Yang , a Kínai Tudományos Akadémia Egyeteme , Peking

 - mondta a közleményben a tanulmány vezető szerzője, Qiaomei Fu, a pekingi Kínai Tudományos Akadémia Gerinces Őslénytani intézetének paleontológusa. „Az olyan élelmiszereket, mint a sajt, rendkívül nehéz évezredeken át megőrizni, így ez egy ritka és értékes maradvány.”

A sajtdarabokat egy nő nyakába terítve találták meg
Forrás: Xinjiang Cultural Relics and Archaeology Institute/LI Wenying

A sajt felfedezésével a kutatók többet tudhatnak meg az ősi kínaiak érkezési szokásairól, gasztronómiájáról és kultúrájáról is.

A kutatók azt is megállapították, hogy a L. kefiranofaciens szemcsék szoros rokonságban állnak a Tibetből származó hasonló kefírszármazék szemcsékkel. A baktérium génjeiből a kutatók a közlemény szerint nyomon tudták követni, hogyan fejlődtek a probiotikus baktériumok az elmúlt 3600 év során, a múmiák megtalálásának napjáig. A kutatás során több fény derült Kína északnyugati térségének kultúrájáról, ám arról nem derült ki semmi, hogy a felfedezett múmiák miért sajttal voltak bekenve.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.