Őszi nagytakarítás? Lehet ezt gyorsan és vegyszermentesen is végezni – Mutatjuk a titkát!

Photo,Of,Cheerful,Optimistic,Energetic,Lovely,Woman,Housewife,Cleaning,House
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Roman Samborskyi/Shutterstock. No use without permission. - Roman Samborskyi
otthon takarítás vegyszermentes
A házimunkát a legtöbben nyűgnek, szükséges rossznak éljük meg, amit szeretnénk mielőbb letudni, ráadásul mindehhez olyan anyagokat használunk, amelyek károsak az egészségünkre nézve. Ezért mi lenne, ha ezúttal az őszi nagytakarításhoz az alábbi egyszerű, vegyszermentes tisztítószereket használnád?

Őszi nagytakarítás előtt állsz? Ha ránk hallgatsz, a folyamatot nagyon gyorsan és egyszerűen kivitelezheted. Bár a zero waste, vagy magyarul hulladékmentes életmód kialakítása egy hosszabb folyamat eredménye, nem lehetetlen. A szemétmentes élethez persze nem kell mindent azonnal lecserélni, a kibocsátott hulladék mennyiségét már egy kis odafigyeléssel is jelentősen csökkentheted. Első lépésként használj házi tisztítószereket, amelyekkel nemcsak pénzt és időt spórolhatsz, de sokat tehetsz családod és környezeted védelme érdekében is. Tippjeink segítségével nem lesz több műanyag flakon, se átható klórszag az otthonodban. Ráadásul mivel teljesen természetes termékről van szó, így érzékeny bőrűek és allergiások is bátran használhatják.

Őszi nagytakarítás: ha így csinálod, hatékony lesz
Őszi nagytakarítás: ha így csinálod, hatékony lesz
Forrás: Shutterstock

Őszi nagytakarítás – tippek, trükkök, praktikák:

  • Olívaolaj

Miért vennénk drága portaszító sprayt, ha itt van nekünk az olívaolaj? Ez a természetes kis csodaszer a portörlésnél lehet a legjobb barátunk, főleg a fa bútorok ápolása során. A puha rongyra öntsünk egy kevés olívaolajat és töröljük át vele a szekrények, asztalok, székek felületét, majd egy tiszta, száraz ronggyal menjünk át rajta újra. Az olívaolaj segítségével könnyedén eltüntethetjük az apróbb sérüléseket, ráadásul a bútornak is gyönyörű fényt kölcsönzünk.

  • Ecet

Az ecet orrfacsaró szaga ellenére nagyon régóta az egyik legnépszerűbb természetes házi tisztítószer. Tökéletesen alkalmazható fürdőszobában, konyhában a makacs vízkő eltávolítására, de bármikor bevethetjük a kád, a mosdókagyló és a WC tisztán tartása során is. A felmosó vízbe öntve univerzális fertőtlenítőként működik, amivel ragyogóvá varázsolhatjuk a padlót és minden egyéb ragacsos felületet.

Citrom

A citrom erejét nem vonhatjuk kétségbe. Az ecethez hasonlóan, valódi háztartási kincs, ami nem csupán tisztít és fertőtlenít, de remek szagtalanító. Maró hatásának köszönhetően pillanatok alatt képes elpusztítani a vízkövet és kiváló segítség a zsíros szennyeződések feloldásában, de még a megkopott rézedényeket is újjá varázsolja. Nem mellesleg, ha a citrom levét összekeverjük szódabikarbónával, a ruhák, textíliák foltjait is képes megszüntetni.

 

Young,Woman,Cleaning,Wooden,Table,Using,Spray,In,Glass,Bottle
Az ecettel való takarítás során is ajánlott gumikesztyűt húzni, és gyakran szellőztetni a helyiségben
Forrás: Shutterstock
  • Szódabikarbóna
    Ha vegyszermentes tisztítószerre váltanánk, arra a szódabikarbóna a legjobb és legsokoldalúbb választás. Környezetkímélő és pénztárcabarát tulajdonságai mellett remek zsíroldó, folttisztító, valamint az egyik legjobb súrolószer. Ugyanakkor megszüntethetjük vele a kellemetlen szagokat is: legyen szó hűtőből, mosogatógépből, vécéből, cipőből áradó irritáló bűzről – a siker garantált.
  • Kávézacc

A reggeli kávéfogyasztásunk mellett, mostantól érdemes odafigyelni a lefőzés után megmaradt kávézaccra is, hiszen számtalan dologra felhasználható. A talajba, komposztba keverve termékenyebbé teszi a virágföldet, míg erős, aromás illatának köszönhetően természetes rovarriasztó és növényvédő. Ugyanakkor az egyik legjobb alternatív súrolószer, zsíros, olajos rozsdás felületek, sütők és lábasok tisztítására.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.