Ha tönkrement a diófád, ültess pekándiót: ellenáll a dióburok-fúrólégynek

pecándió
Shutterstock - Nika Lerman
kert dió pekándió
Ha a közönséges dió termesztésével kudarcot vallottunk, érdemes lehet helyet adni a kertben a pekándiónak, mivel legnagyobb előnye, hogy a dióburok-fúrólégy nem okoz kárt a termésében.

A pekándió hazánkban még kevésbé elterjedt, noha a klímánk tökéletesen alkalmas a termesztésére. Ráadásul a nevelése és felhasználása szinte megegyezik a hagyományos dióéval, az íze is nagyon hasonló, sőt egyesek szerint édeskés jellege és zamata miatt még felül is múlja azt. Legnagyobb előnye azonban az, hogy ellenáll a dióburok-fúrólégynek. 

Pecan,(carya,Illinoinensis),Is,A,Species,Of,Hickory,Native,To
A pekándió hazánkban még kevésbé elterjedt,
Forrás: Shutterstock

A pekándió íze lágy és krémes

A konyhában rendkívül sokoldalúan felhasználható, mivel kiváló ízt és textúrát ad az ételeknek. Remek választás süteményekhez, például brownie-hoz, pitéhez, muffinhoz vagy kekszekhez. Továbbá, kiválóan illik zöldsalátákhoz vagy gyümölcssalátákhoz. Emellett főételekbe is beilleszthetjük, például húsos ragukhoz, tésztákhoz vagy rizses ételekhez.

Az egészség őrzője

Kitűnő íze mellett roppant egészséges, bővelkedik vitaminokban (A-, B-, C-, E- és K-vitamin), ásványi anyagokban (cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, réz, vas), flavonoidokban, antioxidánsokban gazdag. Megfigyelések szerint jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, idegrendszerre, emésztésre és a bőrre is.

pekándió
Kitűnő íze mellett roppant egészséges
Forrás: Shutterstock

A türelem gyümölcse

A frissen ültetett pekándió csemeték nem ígérnek gyors termést, de megfelelő gondozással és türelemmel általában 3-5 év elteltével már termést hoznak, bár ekkor még a mennyiség visszafogott lehet. A pekándiófa megjelenése és termete miatt dísznövényként is kiváló, néhány példánya akár több száz évig is élhet, így akár családi örökség is lehet.

Duplán megéri!

A pekándió részben öntermékeny, mivel a tapasztalatok szerint a megfelelő beporzás és termésképzés biztosítása érdekében porzópárra van szüksége. A fajtáknál ügyeljünk a megfelelő pollenadó kiválasztására. Ha lehetőség van rá, egyidőben telepítsük a fákat.

Húzzuk ki a gazokat

Kertünkben keressünk napos, meleg, de szélvédett területet, ahol optimális körülmények között fejlődhet. A pangó vizet nem kedveli, ezért a legjobb, ha a talaja jó vízelvezetésű, ugyanakkor tápanyagban gazdag. Az ültetés előtt elengedhetetlen, hogy a környezetéből eltávolítsuk a gyomokat, így biztosítva, hogy minden rendelkezésre álló tápanyagot hasznosíthasson a növekedéséhez és fejlődéséhez.

Hagyjunk elég teret

A pekándiófa terebélyes méreteket ölthet, ezért válasszunk olyan helyet a számára, ahol a gyökérzete, és a lombkoronája számára is elegendő tér áll rendelkezésre oldalirányban. A legjobb, ha a kert egyéb fáitól legalább 10 méter távolságra helyezzük el. Házfal és kerítés esetében is ajánlott a szokásosnál nagyobb ültetési távolság alkalmazása, a rosszul elhelyezett pekándiófa ugyanis szó szerint a fejünkre nőhet.

Fontos az időzítés

A konténeres kiszerelésű növényeket bármely évszakban, azaz télen is – ha fagypont feletti a hőmérséklet – elültethetjük. A hazaérkezésünk után aznap vagy legkésőbb másnap célszerű ezt megtenni. Addig, amíg erre nem kerül sor, ne vigyük zárt térbe, például lakásba, garázsba. Helyette védett, szélvédett, árnyékos helyre állítsuk.

Többet árt, mint használ

Az ültetőgödör nagyságát a csemete méretei határozzák meg, de általában elmondható, hogy a mélyedésnek akkorának kell lennie, hogy a gyökerei kényelmesen elférjenek benne. Túlságosan nagy gödröt felesleges ásni, hiszen így a behelyezés, a közeg visszaszórása is nagyobb munka lesz. Egyfajta aranyszabály, hogy a konténer méretének minimum két-háromszorosa legyen.

Keverjük a földhöz

Ha a kert talaja kissé kötöttebb az átlagosnál, az ültetőgödörbe a trágya, föld mellé használjunk fadarálékot is. A fellazított talajban a gyökerek könnyebben fejlődhetnek, veszik fel a táplálékot, hamarabb jutnak vízhez, ami később segíti a gyümölcs növekedését.

Teljesen lebomlik

A földlabdás pekándiócsemeték gyökérzete úgynevezett jutazsákba van csomagolva, ez egy biológiailag lebomló, természetes anyag, melyet nem kell levenni a földlabdáról, ezzel együtt kerülhet a helyére. A földgombóc és a zsák kerüljenek teljesen a talajszint alá, de nem kell túl mélyre süllyeszteni a növényt.

Vízre van szüksége

Az ültetést mindig kövesse egy alapos öntözés, melyet az őszi és téli hónapokban is többször meg kell ismételni. Még csapadékos időjárás esetén is szükség lehet körülbelül 500 mm öntözésre, ezzel megelőzhetjük a talaj kiszáradását. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne érje a növény leveleit, csak a talajt kell öntöznünk.

Tápanyag a növekedéshez

A pekándiófa terméshozamának növelése érdekében rendkívül fontos a megfelelő tápanyagellátás. Éppen ezért célszerű elvégezni a tavaszi trágyázást, amely segít biztosítani a növény számára az alapvető tápanyagokat, például nitrogént, foszfort és káliumot, melyek elengedhetetlenek a növekedéshez, a virágzás és a termés kialakulásához.

Metszeni kell

A pekándiófa a legtöbb gyümölcstermő növényhez hasonlóan metszést is igényel, igaz minimálisat. A túl sűrű, összeboruló, elvadult lombozat kedvez a betegségeknek és gombás fertőzéseknek, így a fa gyengülhet, és könnyű prédája lehet különböző kártevőknek is. Ennek megelőzése érdekében érdemes minden évben eltávolítani a száraz vagy beteg, valamint a túl sűrűn növő, egymást keresztező vesszőket és ágakat.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.