Próbaválás: az új trend, amely segíthet megmenteni a párkapcsolatot

próba különélés, próba válás, pár, párkapcsolat
Shutterstock/Elnur -
párkapcsolat párkapcsolati problémák házasság elválás
A próbaválás, más néven próba különélés egyre népszerűbb megoldás azok számára, akik szeretnék megmenteni a házasságukat. A próbaválás egy olyan megállapodás, ami lehetőséget ad arra, hogy a párok egymástól távol dolgozzanak a problémáikon, miközben továbbra is jogilag házasok maradnak.

Ha problémákkal küzdesz a házasságodban vagy párkapcsolatodban, nem ritka, hogy te vagy éppen a párod a válás lehetőségén gondolkoztok. Azonban, ha egy kevésbé végleges megoldást kerestek a gondok orvoslására, érdemes fontolóra venni a próbaválás lehetőségét. Azonban az ilyen fajta különélés csak akkor működik, ha világosan meghatározzátok a szándékaitokat és elvárásaitokat, egy határozott időkeretet állapítotok meg, és tisztában vagytok a szabályokkal, amelyek érvényesek az elválás ideje alatt.

párkapcsolat, próbaválás
A próbaválás segíthet, hogy újra megtaláljátok az utat egymáshoz.
Forrás: Shutterstock/kittirat roekburi

A próbaválás, vagy más néven próba különélés fogalma

A próbaválás egy megállapodás a házastársak között, amely során a pár időt tölt el egymástól távol. Sok esetben a különélés alatt az egyik fél teljesen elköltözik. Ha azonban nem tudod megfizetni egy második otthon költségeit, akkor élhettek ugyanabban a házban, de ilyenkor az egyik fél egy külön szobába költözik. A különélés ideje alatt te és a párod egy közös időkeretet állapítotok meg, amely alatt külön éltek, de jogilag továbbra is házasok maradtok. A próbaválás nem egyenlő a válással (vagy a jogi különválással), és nincs jogi hatása a házasságra vagy a vagyoni jogokra. 

Mik a próbaválás előnyei?

A próbaválás előnyei pártól függően eltérőek lehetnek. Azonban gyakori, hogy a házastársak úgy érzik, a próba különélés jótékony hatással van a kapcsolatukra, mert:

  • Ha mindketten bíztok a kibékülésben, lehetőséget ad arra, hogy távolról dolgozzatok a házassági problémákon
  • Megelőzi a korai válási kérelmek benyújtását
  • Lehetővé teszi mindkét fél számára, hogy foglalkozzon olyan személyes problémákkal, amelyek közvetve zavarhatják a házasságot
  • Segít megérteni, milyen is lenne külön élni, ha végül válásra kerülne sor
  • Időt biztosít a pár számára, hogy helyreállítsák a lelki egyensúlyukat és a kommunikációs készségeiket, a válás előtt, ha végül nincs mód a békülésre

A próbaválás tisztább képet adhat a kapcsolatról. Amikor konfliktus közepén állunk, vagy zűrzavarban érezzük magunkat a bennünket foglalkoztató érzések miatt, nehéz világos döntést hozni a kapcsolat jövőjéről. A távolság lehetőséget ad arra, hogy szükséges tisztánlátást és perspektívát nyerjünk a helyzetben, ami segíthet eldönteni, hogy befejezzük-e a házasságot, vagy sem. Néha a külön töltött idő segíthet újraértékelni, mi fontos számunkra, és mit szeretnénk a házasságunktól.

A próba különélés csak akkor működik, ha mindkét házastárs egyetért az időkeretben, a szabályokban és a szünet általános okában. Az egyik legnagyobb előny, amit tehetsz, ha leülsz a pároddal, és részletesen kidolgozod a megállapodást írásban.

A különélési megállapodás egy írásos dokumentum, amelyet mindkét házastárs aláír, és amely magyarázza a próbaválás szabályait és időkeretét. A különélés „szabályainak” írásba foglalása megszünteti a félreértéseket az elvárások terén, és arra ösztönzi mindkét felet, hogy a megfelelő úton haladjanak.

Szükséges-e különélési megállapodást készíteni? 

Ez a kérdés személyes döntés, amelyet a házastársaknak együtt kell meghozniuk. 

Ha jó viszonyban vagy a pároddal, és biztos vagy benne, hogy mindketten értitek a szünet okait és elvárásait, lehet, hogy nincs szükségetek írásos megállapodásra. Azonban, ha a jövőben válásra kerülne sor, a különválás időpontja fontos lehet az ügyetek szempontjából. 

Ha van írásos megállapodásotok, nem lesz kérdéses, mikor váltatok külön. A legtöbb esetben jobb, ha van egy megállapodás, mint ha nincs.

Mit kell tartalmaznia a különélési megállapodásnak?  

A különélési megállapodás feltételei attól függnek, mik a céljaitok és elvárásaitok párként. 

Ha azt tervezitek, hogy külön éltek, miközben dolgoztok a problémáitok megoldásán, és a cél a kibékülés, akkor érdemes belefoglalni a különélés végső időpontját.

Meg kell beszélni azt is, hogy folytatjátok-e a közös bankszámlák és hitelkártyák használatát, ki marad a közös otthonban (szemben azzal, aki elköltözik vagy átköltözik egy külön szobába) és ki fog gondoskodni a háziállatokról. Ha gyermekeitek vannak, döntenetek kell arról is, ki lesz a fő gondviselő, és hogyan és mikor töltötök el időt velük.

Próba különélési ellenőrző lista

Hasznos lehet létrehozni egy próba különélési ellenőrző listát, amely tartalmazza az összes fontos szempontot számodra. Amikor leülsz a pároddal, hogy megvitassátok a különélés feltételeit, ehhez a listához nyúlva biztosíthatod, hogy a megállapodás minden igényednek megfeleljen.

A próbaválás potenciális hátrányai

Bár a próbaválásnak lehetnek előnyei, fontos figyelembe venni a potenciális hátrányokat is. Először is, érzelmileg megterhelő lehet, különösen, ha az egyik fél nem teljesen támogatja az ötletet. Másodszor, zavaró lehet a gyermekek számára. Elengedhetetlen, hogy legyen egy tervetek arról, hogyan beszéltek majd a gyermekeitekkel a különélésről, és hogyan tartjátok fenn a rutinjaikat és a megszokott időbeosztásukat.

A próba különélés potenciális hátrányai komolyak, és fennáll a veszélye, hogy több kárt okoztok, mint hasznot. Ezért ha a próba különélés mellett döntötök, érdemes egy mentálhigiénés szakember segítségét kérni, hogy megbizonyosodjatok arról, hogy valóban ez a megfelelő opció számotokra.

A próba különélés hatása a válásra (ha oda kerülne)  

Ahogy korábban említettük, a próba különélésnek nincs olyan jogi hatása, mint a jogi különválásnak. A jogi különválás egy olyan jogi folyamat, amely megváltoztatja a házassági státuszodat (már nem vagy házas, de még nem is vagy elvált, tehát nem házasodhatsz újra). 

A jogi különválás lehetővé teszi a bíróság számára, hogy felossza a házassági vagyont, pénzügyi támogatást rendel el, és eldöntse a gyermekelhelyezést. Ezzel szemben a próba különélés nem jogi folyamat. Ezért sem te, sem a párod nem kérheti a bíróság segítségét a különélés alatti problémák eldöntésében.

Ha te és a párod pénzt keres, vagyont szerez, örökséget kap, vagy adósságot halmoz fel, a bíróság csak azután osztja fel ezeket, hogy az egyik fél hivatalosan benyújtja a válási kérelmét.

 Bár a próba válás önmagában nem befolyásolja a válásodat, a különválás időpontja hatással lehet rá.

Például, ha a próba különélés alatt az egyik fél megismerkedik valakivel és új kapcsolatot kezd, előfordulhat, hogy nem tudod a házasságtörést válási okként felhozni. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.