A ruhaszárítás legrosszabb módja: a lakásod és az egészséged is rámehet

Ruhaszárítás radiátoron
Shutterstock - AtlasStudio
radiátor penész ruhaszárítás
Nincs annál bosszantóbb, mint amikor az este kimosott ruhák másnap reggel még vizesek. Ez pedig könnyen megeshet, ezért sokan úgy gondolják, hogy a radiátorra teszik a nedves holmikat. Nos, a szakértők szerint ez a nem megfelelő ruhaszárítás több szempontból is veszélyeket rejt magába.

A radiátoron történő ruhaszárítás kényelmes és gyors megoldásnak tűnhet, de ha rendszert csinálunk belőle, komoly problémákat okozhat. Takarítási szakértő magyarázta el, hogy miért. 

A radiátoron történő ruhaszárítás több szempontból sem ajánlott
A radiátoron történő ruhaszárítás több szempontból sem ajánlott
Forrás: Shutterstock

A ruhaszárítás egyik legrosszabb módja, ha radiátorra tesszük azokat

  • Magasabb fűtésszámla

Andy Ellis takarítási szakértő szerint nagyobb lehet a fűtésszámlánk, ha aruhákkal a radiátorra tesszük száradni. Ez a megoldás akadályozza a hő megfelelő eloszlását a szobában, így magasabb hőmérsékletre kell beállítani a termosztátot, ha azt akarjuk, hogy a helyiség levegője is kellően meleg legyen, ami pedig növeli az energiafogyasztást.

  • Penészképződés

A nedves ruhák szárítása a radiátoron nedvességet bocsát a levegőbe, amely a falon és bútorokon rakódik le és idővel penészképződést okozhat. Ez komoly károkat tehet a lakásunkban, a festék leválhat a falakról és a bútorok is tönkremehetnek. 

  • Egészségügyi kockázatok

A nedves környezet és a rossz levegőminőség nemcsak az otthonunkra, hanem az egészségünkre is negatív hatással lehet. A párás levegő légzési problémákat, allergiás reakciókat válthat ki, amelyek különösen veszélyesek lehetnek az idősebbek, a gyermekek és a légzőszervi problémákkal küzdők számára. Ha penész alakult ki, az pedig komoly betegségeket is okozhat

  • A ruhák és a radiátor károsodása

A radiátoron való ruhaszárítás nemcsak a fűtésszámlára, a lakás állagára és az egészségünkre van negatív hatással, hanem a ruhadarabokra is. A hosszan tartó közvetlen hő hatására a ruhák anyaga károsodhat, így azok veszítenek a rugalmasságukból és tartósságukból. Emellett a radiátorok is hamarabb tönkremennek, ha folyamatosan nedvesség éri a felületüket.

A szakértők azt javasolják, hogy amikor csak lehet, teregessünk kültéren, ha erre nincs mód, akkor a ruhaszárítót használjuk és szellőztessünk rendszeresen. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.