6 praktikus tipp a szöszök eltávolításához

pulcsi, pulóver, szöszök
Shutterstock/Alliance Images -
tisztítás pulóver tippek trükkök pulcsi
A bolyhosodás és a szöszök sokszor elronthatják a pulóverek megjelenését. Ismerd meg a 6 praktikus tippet, amelyek segítségével könnyedén megszabadulhatsz a pulcsi nem kívánt bolyhaitól.

Beköszöntött az ősz, és végre élvezhetjük kedvenc pulóvereink melegét a hűvösebb időben. Azonban idővel ezek a szeretett darabok is megküzdenek a bosszantó szöszökkel és bolyhokkal. Ha már a bolyhos pulcsi gondolata is stresszel, jó hírünk van! A következő tippekkel mindössze néhány egyszerű lépésben megszabadulhatsz tőlük, így ruháid újra úgy fognak kinézni, mint az első viseléskor.

pulcsi, pulóver, szösz
Szösz eltávolítása – A pulcsi megfelelő mosása és tárolása segíthet, hogy minél kevesebb szösszel gyűljön meg a bajod.
Forrás: Shutterstock/Kuznetsov Dmitriy

Íme 6 tipp, hogy megszabadulj a pulcsi szöszöktől és bolyhoktól

Mi a különbség a szösz és a bolyhosodás között?

A legtöbb ember ismeri a szösz kifejezést, amely a textíliák fonalaiból kioldódott, a ruhadarabon lazán lógó szálakra utal. De mi is az a bolyhosodás? Míg a szöszöket általában gyorsan eltávolíthatjuk az ujjainkkal, a bolyhosodás olyan filcesedett pamacsokat vagy szálcsomókat jelent, amelyek a ruházat felületén képződnek. Ezek gyakran még mindig a szövetben ragadnak, így eltávolításuk sokkal nehezebb.

Hogyan alakulnak ki a bolyhok?

A bolyhosodás a szálak mechanikai dörzsölődése miatt keletkezik. Ez előfordulhat a ruhadarab viselése közben, de a mosógépben is megtörténhet. Különösen a rövid szálú szövetek, valamint a gyapjú, kötött anyagok  hajlamosak a bolyhosodásra. Mivel idővel muszáj kimosni a ruháikat, lehetetlen elkerülni a szöszösödést a pulóveren. Tehát fel kell készülni arra, hogy újra és újra szöszmentessé varázsoljuk pulóvereinket, de ezzel a 6 tippel ez könnyebb lesz, mint elsőre gondolnád. 

A szösz megelőzése a pulóvereken

A szösz, foltosodás és hasonlók megelőzése a megfelelő ruhaápolással kezdődik. A pulcsik tisztítása pedig fokozott odafigyelést igényel. Ha erre a pár dologra odafigyelsz, sokkal kevesebbszer és sokkal kevesebb szösszel kell majd felvenne a harcot. 

1. Kímélő mosás

Az első bolyhosodás megelőzése érdekében mosd a pulóvereket kifordítva, hálós mosótáskába helyezve, kímélő programon. Kerüld a nehéz ruhákkal való mosást, amelyek súrlódást okozhatnak. A pulóver mosásához használj normál, enyhe univerzális vagy gyapjúmosószert, az anyagtól függően. Soha ne mosd őket együtt a durvább anyagokkal, például farmerrel vagy törölközővel, mert könnyen károsíthatják a finomabb darabokat, és csökkenthetik élettartamukat.

2. Rendszeres karbantartás

Ahhoz, hogy minél kevesebb szösszel gyűljön meg a bajod, időnként érdemes átellenőrizni a ruháidat, és azonnal eltávolítani a megjelenő szöszöket és bolyhokat, mielőtt azok makacsul rátapadnának a szövetre. Tartsd a pulóveredet megfelelően tárolva, hogy minimalizáld a súrlódást, ami a bolyhosodást okozhatja. A megfelelő tárolás mellett a pulóverek használata után mindig érdemes átkefélni vagy átvizsgálni az anyagot, hogy minél tovább megőrizzük eredeti állapotát.

3. Praktikus és olcsó: a szöszhenger

A szöszök eltávolítása könnyebb, mint a bolyhoké. Ezeket akár kézzel is egyesével eltávolíthatod, de sokkal gyorsabb megoldás a szöszhenger használata. Ezek a praktikus eszközök olcsón kaphatók a drogériákban vagy szupermarketekben, ragacsos felületük pedig néhány másodperc alatt távolítja el a nem kívánt szöszöket, port és szőrt a pulóverekről.Ez az egyik leghatékonyabb módszer a pulóverek szöszmentesítésére, aminek minden háztartásban ott a helye! Csak gördítsd végig a pulóveren, hogy összegyűjtsd a szöszöket és a kisebb bolyhokat. Tökéletes az utolsó simításokhoz.

4. A szöszeltávolítás alternatívája: ruhakefe

Ha szeretnéd elkerülni a műanyagot és a hulladékot, érdemes beruházni egy textil- vagy ruhakefébe. Használj kifejezetten bolyhok eltávolítására tervezett textilfésűt. A fa nyéllel és természetes sörtékkel rendelkező kefék nemcsak fenntarthatóbbak, hanem kíméletesebbek is a pulóveredhez. A ruhakefe hatékonyan távolítja el a (állati) szőrt, bolyhokat és szöszöket, miközben a sörteszerkezetének köszönhetően mélyebbre is bejut a szövetekbe. Ha rendszeresen tisztítod a kefét, ez a praktikus háztartási eszköz éveken át szolgálhat. Finoman keféld át a pulóver felületét, hogy eltávolítsd a szöszöket anélkül, hogy kárt tennél benne.

5. Pulóverek szöszmentesítése eldobható borotvával

Ha a pulóver erősen bolyhos, és már csomók is képződtek, az eldobható borotvák segíthetnek. De óvatosan! Az eldobható borotva használatakor különös figyelmet kell fordítani arra, hogy elkerüld a ruhadarab megsértését. E módszer alkalmazásakor mindig csak új, éles pengével rendelkező borotvát használj. A borotvát óvatosan és lassan húzd végig a pulóveren, fentről lefelé. A legjobb, ha néhány centiméteres darabokkal dolgozol, és folyamatosan felemeled a borotvát, hogy eltávolítsd róla az összegyűlt szöszöket.

6. Elektromos szöszborotva a makacs szöszök ellen

Amikor a kézi eltávolítás már nem elegendő, erősebb fegyvereket kell bevetni: az elektromos szöszborotvákat. A legtöbb készülék beépített, forgó pengékkel rendelkezik, amelyek hatékonyan és gyorsan levágják a bolyhokat és a kiálló szálakat. Az elektromos szöszborotva az egyik leghatékonyabb módszer a bolyhok eltávolítására a pulóverekből, de gyakorlatilag minden ruhadarabhoz használható. Azonban mindig ügyelj a biztonságos használatra!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.