Taylor-gleccser antarktisz rejtély
Megoldódott a vérző hegy százéves rejtélye! A gleccser, amiből vörös színű víz szivárog, sokáig adott okot találgatásokra, ám a vérző hegy színét adó vörös folyadékról kiderült, honnan származik.

Az Antarktisz az egyik legkülönösebb és legelzártabb hely a Földön, ahol a szélsőséges körülmények számos megmagyarázhatatlan jelenséget szültek. Az egyik ilyen titokzatos természeti csoda a „Vérző Hegy” néven elhíresült jelenség, amely több mint egy évszázadon át foglalkoztatta a tudósokat és a felfedezőket. A furcsa, vérvörös színű folyadék, amely a Taylor-gleccserből szivárgott, 1911-es felfedezése óta találgatások tárgyát képezte. Mostanra azonban a tudósok megfejtették a titkát, és egyúttal a földi élet egyik legszélsőségesebb formájának történetét is feltárták.

Megoldódott a vérző hegy rejtélye az Antarktiszon
Megoldódott a vérző hegy rejtélye az Antarktiszon
Forrás: Wikipédia/Peter Rejcek

A vérző hegy rejtélye

A Vérző Hegy először 1911-ben vált ismertté, amikor Griffith Taylor ausztrál geológus felfedezte az Antarktiszon, a Taylor-völgyben található gleccserből szivárgó vöröses folyadékot. Az első teóriák szerint a szín oka a gleccser alatti vörösalgák jelenléte lehetett, azonban későbbi kutatások során kiderült, hogy a magyarázat sokkal összetettebb és érdekesebb. A tudósok sokáig vizsgálták a Vérző Hegy eredetét, de a technológiai fejlődés és a modern kutatási eszközök segítségével csak nemrég derült fény a valódi okra. A vörös folyadék nem más, mint vasban gazdag sós víz, amely a Taylor-gleccser alatt egy óriási, elszigetelt vízrétegből származik. Ez a víztömeg több millió éve létezik, és oxigénmentes környezetben konzerválódott. A gleccser alatti víz a mélyben található vasat oxidálja, amikor kapcsolatba kerül a felszínnel és a levegővel, ami a vérvörös színt adja. Ez a folyamat hasonló ahhoz, ahogyan a vas rozsdásodik. Az eredmény egy vöröses színű sós víz, amely a gleccserből szivárog, és úgy tűnik, mintha a hegy “vérezne.”

Egyedülálló ökoszisztéma a jég alatt

Az igazi érdekesség azonban nem csupán a jelenség látványosságában rejlik, hanem abban, hogy a gleccser alatti oxigénmentes környezet egy egyedülálló, ősi mikrobiális életformát rejt. Ezek a mikroorganizmusok több millió éve élnek elszigetelten a jég alatt, teljesen függetlenül a Föld felszíni ökoszisztémáitól. Oxigén nélkül is képesek életben maradni, és az energiaszükségletüket a vízben található vas és kén vegyületek felhasználásával elégítik ki. Ez a felfedezés nemcsak a Föld extrém környezetében élő életformák megértésében jelent áttörést, hanem fontos tanulságokat hordozhat az idegen bolygók, például a Mars vagy a Jupiter holdjai esetleges életformáival kapcsolatban is, ahol hasonló, extrém körülmények uralkodhatnak.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.