Vérfolt a ruhán? 6 hatékony módszer, amivel eltávolíthatod

vér, vérfolt, folteltávolítás
Shutterstock/HalynaRom -
tisztítás vérfolt vér folt
Makacs vérfolt a kedvenc ruhádon? Ne ess pánikba! Íme 6 hatékony trükk, amikkel megszabadulhatsz a nem kívánt vérfoltoktól, és újra tisztává varázsolhatod kedvenc darabjaidat!

Balesetek bárkivel előfordulhatnak: megvághatjuk magunkat, eleredhet az orrunk vére, elkaparhatjuk a bőrünket vagy beütetjük valaminket. Ezek mind összevérezhetik a ruhánkat, ami az egyik legnehezebben eltávolítható folt. Az olyan testnedvekhez hasonlóan, mint az izzadság, a vér is fehérjefoltot hagy, ám a vérfoltok a többivel ellentétben idővel változnak. A hemoglobin oxidációja miatt - ami elkezdődik, amint a vér elhagyja a testet - a vérfoltok élénk pirosból idővel sötétbarnává válnak. Azonban ezeknek a foltoknak az eltávolítása sem lehetetlen. Sokféle módszer létezik rá, íme 6 praktikus tipp.

vér, vérfolt, folteltávolítás
A vér nehezen távolítható el a ruhákból, de a folt eltüntetése nem lehetetlen.
Forrás: Shutterstock/HalynaRom

Vér a ruhán - Hogyan működnek a házi praktikák a vérfoltok eltávolítására?

A legtöbb egyéb folthoz hasonlóan a vért is a legkönnyebb akkor eltávolítani, amikor még friss. A vérfoltok eltávolítása igazi kihívás, hiszen rengeteg módszerre esküsznek a zúzott aszpirinból készített pasztától kezdve egészen a marhaepeszappanig. Nehéz eldönteni, melyik eljárás a legjobb, de egy biztos: nincs egyetlen, kizárólagos megoldás a vérfoltok eltüntetésére. 

A legjobb megtalálásához vedd figyelembe, mi szennyeződött be, mekkora vagy mennyire beszáradt már a folt, valamint mely termékek állnak rendelkezésedre otthon a folt eltávolításához. Viszont soha ne használj forró vizet a vérfoltokra! Ez felmelegíti a foltot, ami miatt a vér mélyebbre szivárog a szövet rostjaiba.

Íme 6 módszer a vérfoltok eltávolítására:

  • Marhaepeszappan és víz

A marhaepeszappan és víz a legjobb módszer a vérfoltok eltávolítására, különösen friss vérfoltok esetén, amelyek ruhákon vagy kisebb tárgyakon, például párnahuzatokon találhatók. Ezt a szappant korábban nagyanyáink használták, ma pedig újra igen nagy népszerűségnek örvend. Erőteljes természetes folteltávolító, különösen textilekhez, olyan makacs foltok eltávolítására, mint a bor, vér, zsír stb. Így használd: Dörzsöld át a foltot a nedves szappannal. Használj kefét vagy rongyot a tisztításhoz. Ne hagyd megszáradni, hanem öblítsd le tiszta vízzel, vagy mosd ki mosógépben.

  • Jégkocka

Először öblítsd ki a foltos szövetet hideg víz alatt, hogy minél több vér távozzon. Ezután fogj egy jégkockát! A jégkockák nagyszerűek a fehérjefoltok, így a vérfoltok eltávolítására is. Egyszerűen használd a kocka élét, és azzal dörzsöld át a foltos területet. 

  • Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid kiválóan alkalmas vérfoltok eltávolítására, legyenek azok frissek vagy már beszáradtak. 

Fontos azonban megjegyezni, hogy a hidrogén-peroxid egyes textíliákon fehérítő hatást gyakorolhat, ezért érdemes először egy kis, észrevétlen területen kipróbálni. 

Egy világos színű rongyra csepegtess hidrogén-peroxidot, és óvatosan helyezd a foltra. Nagyobb foltok esetén használj spray-palackot, és finoman permetezd be a területet hidrogén-peroxiddal. Kisebb foltoknál használj vattapálcát, hogy csak a foltra kerüljön a szerből. Miután eltávolítottad a foltot, merítsd az anyagot tiszta vízbe, és öblítsd le a területet, hogy eltávolítsd a hidrogén-peroxid maradványait a szövetből.

  • Enzimes folteltávolító

Az enzimes folteltávolítók hatékonyan bontják le a vérfoltokat mosásra alkalmas ruhákon. Ezek a speciális tisztítószerek segítenek a makacs foltok eltávolításában, így ruháid újra tiszták lehetnek. Mielőtt folteltávolítót alkalmaznál, öblítsd ki a foltot hideg folyóvíz alatt. Vidd fel az enzimes folteltávolítót a foltra. A régebbi, makacsabb foltok esetén érdemes lehet mosókefét használni, hogy mélyebbre hatoljon. Ezután mosd ki a ruhát hideg vízben, a gép normál beállításával, vagy a ruha címkéjén feltüntetett módon. Mosás után ellenőrizd, hogy a vérfolt teljesen eltűnt-e. Ha a folt még mindig látható, ne tedd a ruhát a szárítóba, mert a hő rögzíteni fogja azt, inkább ismételd meg a műveletet újra.

  • Aszpirin vagy szódabikarbóna 

Az aszpirin és a szódabikarbóna szintén hatékonyan alkalmazható vérfoltok kezelésére. Az aszpirin esetében zúzz össze néhány tablettát, majd keverd össze a keletkező port hideg vízzel, hogy pépet készíts, amelyet majd alkalmazhatsz a foltra. Ugyanezt teheted a szódabikarbónával is: csak keverd össze vízzel, hogy pépet kapj (a mennyiség attól függ, mekkora a folt). Hagyd a masszát hatni legalább 30 percig, de akár egy teljes éjszakára is a folton, majd mosd ki a ruhát a megszokott módon.

Ha a fentiek közül semmi sem áll a rendelkezésedre

Ha tényleg semmilyen fent említett dologhoz nem férsz hozzá, még mindig van egy utolsó lehetőség, ami működhet: a saját nyálad.

 Tudjuk, hogy kicsit gusztustalan, de a nyál valóban hatékony tisztítószer. Ennek oka, hogy a nyálunk amilázt, egy olyan enzimet tartalmaz, amely segít az ételek lebontásában, és más szerves foltok, így a vérfoltok eltávolításában is! 

Hasznos trükk, amit érdemes észben tartani, például, ha úton vagy, és semmi más nincs kéznél.

Hogyan távolítsuk el a vérfoltokat fehér ruhákról?

A vérfoltok eltávolításakor fehér ruhák esetében kulcsfontosságú, hogy a foltkezelőt minél hamarabb alkalmazd, majd mosd ki a ruhát. A vérfoltos fehér ruhák mosásakor érdemes elkerülni a klórtartalmú fehérítőt, mivel ez kémiai reakciót okozhat, amely súlyosbíthatja a helyzetet. Ha nem tudod azonnal kimosni a vérfoltos ruhát, itasd fel a foltot vízzel, vagy ha lehetséges, öblítsd le hideg folyóvíz alatt.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.