Ideje elkezdeni tervezni a veteményes növényeit, ugyanis egy kis tudatossággal az év minden hónapjában termő zöldségessé tudod változtatni a kerted, aminek a kincse lehet az az ágyás. Érdemes az alábbi zöldségeket elültetni, hiszen így nem lesz olyan időszaka az évnek, amikor ne teremne valami, amiből finomságot lehet varázsolni az asztalra.
A zöldségek fontos alapelemei étrendünknek, ezért ha van egy kis konyhakerted, érdemes olyan növényeket választani, amelyekkel megtöltheted az éléskamrádat. A legtöbb zöldség tartósítható, fagyasztható, sőt van, amelyik télen, a legnagyobb hidegben is terem, vagy ehető levelet növeszt.
1. Spárga : a spárga ízletes és tápláló évelő zöldség, amely tavasszal zsenge hajtásokat hoz. A spárgaágyás, ha egyszer már megvetette a lábát, akár 20 évig vagy még tovább is termelhet, így hosszú távú befektetés a kert termőképességébe.
2. Rebarbara: a rebarbara egy szívós évelő növény, amelynek savanykás szárai tökéletesek pitékhez, lekvárokhoz és mártásokhoz. Hűvösebb éghajlaton is jól fejlődik, és egész tavasszal és kora nyáron szüretelhető, ráadásul isteni lekvár készül belőle.
3. Articsóka: az articsóka nemcsak ínyencfalat, hanem minden kert gyönyörű kiegészítője is. Ezek az évelő növények ehető virágbimbókat hoznak, amelyeket késő tavasszal és kora nyáron lehet betakarítani. Az articsóka savanyítással tartósítható, salátának és pizzafeltétnek is tökéletes.
4. Torma: a torma egy csípős gyökérzöldség, amely fűszeres löketet ad az ételeknek. Elültetése után erőteljesen terjedhet, ezért a legjobb, ha kijelölt területen vagy konténerben termesztjük. A torma reszelve önmagában, vagy tejszínnel, majonézzel keverve finom, de fűszeres változatai is kedveltek.
5. Csicsóka: a csicsókát, ropogós, diós gumójáért termesztik. Könnyen szaporítható, de invazívvá válhat vagyis, ha nem vigyázol, túlzottan elterjedhet a kertben, ezért mindenképpen zárt helyre kell ültetni.
6. Lestyán: egy kevésbé ismert évelő fűszernövény, amelynek íze a zellerre emlékeztet. Mind a levelei, mind a szára felhasználható a főzésben, sós mélységet adva a leveseknek, pörkölteknek és salátáknak.
7. Sétáló hagyma: a sétáló hagyma, más néven egyiptomi hagyma vagy fahagyma, magas szárak tetején apró hagymákból álló csomókat hoz létre. Ezek a hagymák képesek önmagukat újratelepíteni, "sétálgatva" a kertben, és folyamatos zöldhagyma-termést biztosítva.
8. Sóska: a sóska egy leveles zöld évelő növény, amelynek fanyar íze a citroméhoz hasonló. Zsenge levelei a vegetációs időszak során egész évben szüretelhetők, és frissen salátákhoz vagy főzve levesekhez és mártásokhoz használhatók fel.
9. Tengeri káposzta: a tengeri káposzta egy tengerparti növény, amely zsenge hajtásokat termel enyhe, diós ízzel. Miután meghonosodott, kevés karbantartást igényel, és évről évre bőséges termést biztosíthat.
10. Évelő kelkáposzta: az évelő kelkáposzta a kelkáposzta egy olyan ellenálló fajtája, amely egész évben, még hideg éghajlaton is termel leveleket. Tápláló zöldségek kiváló forrása salátákhoz, turmixokhoz és főtt ételekhez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.