Az emberek megdöbbentek, amikor megtudták, hogyan készül a bébirépa

konyha bébirépa répa
Egészséges, ropogós, és finom - Nem véletlenül szeretik sokan ezt a zöldséget. De vajon tudod-e, hogy amiről te azt hiszed, hogy bébirépa, az valójában nem is az?

A bébirépa régóta az egészséges étkezés és a gyors nassolnivalók szimbóluma. Knálhatjuk köretként vagy ehetjük önmagában, egy kis sncakként, mindenképpen jó választás. Méretük és édes ízük miatt még a gyerekek is szeretik, csakhogy a bébirépa, mint olyan, csupán egy nagy hazugság. 

bébirépa
Így készül a bébirépa
Forrás: Shutterstock

Hogyan készül a bébirépa?

Az igazság sokakat megdöbbentett, amikor nemrég egy népszerű TikTok-videó felfedte, hogyan is készülnek ezek a „bébirépák”. A felvétel bepillantást engedett egy feldolgozóüzem kulisszái mögé. A kommentelők közül sokan elismerően vallották be: soha nem gondolták volna, hogy a bébirépák nem is igazán „bébik”.

Mi is az igazság?

A bébirépák nagy része valójában nem kisméretű répaként nő. Ehelyett normál méretű répákból készülnek, amelyeket gondosan formáznak, hogy elérjék a jól ismert sima, hengeres alakot.

A TikTok-videó elmagyarázta a folyamatot:

  1. A termelés kezdete: a répákat betakarítás után egy feldolgozóüzembe szállítják, ahol először megmossák őket.
  2. Méret szerinti válogatás: a vastagabb, szabálytalanabb formájú répákat kiszelektálják.
  3. Formázás: a kiválogatott répák szárát eltávolítják, majd körülbelül 5 centiméteres darabokra vágják.
  4. Hámozás és polírozás: a darabokat hámozzák és polírozzák, hogy elérjék az ikonikus, sima felületet.

Ezután a répákat műanyag zacskókba csomagolják, és már készen is állnak arra, hogy a boltok polcaira kerüljenek.

A felfedezés sok embert megdöbbentett. Egy kommentelő így írt: „Tényleg azt hittem, hogy a bébirépák azok, aminek nevezik őket – kicsi répák!” Egy másik hozzátette: „Minden nap tanul valami újat az ember.”

A bébirépák története valójában egészen a ’80-as évekig nyúlik vissza. Mike Yurosek, egy kaliforniai sárgarépa-termesztő találta fel őket 1986-ban, hogy hasznosítsa azokat a répaszállítmányokat, amelyek túl szabálytalan formájúak voltak az értékesítéshez. Az ötlet óriási sikert aratott, és egy évvel később az amerikai sárgarépafogyasztás közel 30%-kal emelkedett.

David Just, a Cornell Egyetem viselkedési közgazdaságtan professzora szerint: „A fogyasztók többségének fogalma sincs, mit eszik, vagy hogyan készül az étel. Sok ember tényleg azt hiszi, hogy léteznek bébirépa-termelők, akik ezeket az apró, tökéletesen sima répákat termesztik.”

@nowthis No, they aren’t just small carrots. #learnontiktok #tiktokpartner ♬ original sound - nowthis

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.