II. Erzsébet helikopterből ugrott ki: olimpiai nyitóünnepségek, amik epikusak voltak - VIDEÓK

A londoni olimpiai nyitóünnepsége: II. Erzsébet és James Bond
Youtube/Olympics
London Olimpia 2024 peking Barcelona nyitóünnepség
Az olimpiai nyitóünnepségek mindig különleges események, amelyek a házigazda ország kultúráját és kreativitását mutatják be, a párizsi azonban nem nyerte el az emberek tetszését. Emlékezzünk hát vissza azokra, amik viszont a legjobbak közé tartoznak. Íme, legepikusabb olimpiai nyitóünnepségek.

A párizsi olimpia nyitóünnepsége nem nyerte el minden ember tetszését. Ezek az események nemcsak a sport, hanem a művészet, a kultúra és a nemzeti identitás ünneplését is jelentik, és hosszú időn át emlékezetesek maradnak, de nem mindegy, hogy miről. Íme, azok az olimpiai nyitóünnepségek, amik örökre bevonultak a történelembe eredetiségükkel.

2004 SUMMER OLYMPIC GAMES, Olimpiai nyitóünnepségek
Olimpiai nyitóünnepségek: a 2004-es athéni is lenyűgöző volt
Forrás: Abaca/ Northfoto/ABACA

Íme, a legemlékezetesebb olimpiai nyitóünnepségek

A párizsi olimpia nyitóünnepségét egyedülálló módon szabadtéren tartották, ami sajnos utólag nem bizonyult jó ötletnek, ugyanis a zuhogó eső élvezhetetlenné tette az előadást a helyszínen tartózkodók számára, de Lady Gaga előadásától sem voltak elragadtatva az emberek, na meg attól sem, hogy végül fejjel lefelé húzták fel az olimpiai zászlót. Az interneten ezért az emberek elkezdtek visszaemlékezni azokra az olimpiai nyitóünnepségekre, amik szerintük sokkal jobbak voltak, mint a párizsi.  Íme, az öt legemlékezetesebb.

  • Peking, 2008

A pekingi nyitóünnepséget a Kínai Nemzeti Stadionban rendezték. Az esemény rendezője Zhang Yimou híres kínai filmrendező volt. Az ünnepség precíziós koreográfiájával és lenyűgöző vizuális effektjeivel keltette fel mindenki figyelmét. Az eseményt különösen emlékezetessé tette az, hogy 2008. augusztus 8-án 20:08-kor kezdődött, és 2008 dobos varázsolt elképesztően emelkedett hangulatot a stadionba. Az esemény különösen fontos volt Kína számára, hiszen ez volt az első alkalom, hogy az ország olimpiát rendezett.

  • London, 2012

A londoni nyitóünnepséget 2012. július 27-én tartották az Olimpiai Stadionban. Danny Boyle, a híres brit filmrendező rendezte, aki olyan filmekkel vált ismertté, mint a Trainspotting és a Gettómilliomos. Az ünnepség a brit történelem, ipari forradalom, valamint az ország kulturális és társadalmi fejlődésének bemutatását célozta. Emlékezetes volt James Bond és II. Erzsébet királynő közös jelenete: a királynő egy helikopterből kiugorva érkezett az eseményre... De Rowan Atkinson közjátékat sem lehet elfelejteni, aki látványosan "unta" szerepét, és állítólag még egy posztot is írt az egykori Twitterre. "Unatkozom" - szólt a bejegyzés.

  • Barcelona, 1992

A barcelonai nyitóünnepség 1992. július 25-én zajlott a Montjuïc Stadionban. Az ünnepség rendezője és művészeti vezetője a híres katalán színházi rendező, La Fura dels Baus volt. A rendezvény különösen emlékezetes volt a láng meggyújtásának innovatív módja miatt: Antonio Rebollo, egy spanyol íjász, tüzes nyílvesszővel lőtte meg az olimpiai lángot. Az ünnepség a katalán kultúra és művészet ünnepe volt, kiemelve Gaudí építészeti munkásságát és a katalán hagyományokat.

  • Sydney, 2000

A sydney-i nyitóünnepség 2000. szeptember 15-én került megrendezésre az Olimpiai Stadionban. Az eseményt David Atkins ausztrál rendező vezette, és az ausztrál kultúra és természet szépségeit ünnepelte. Az ünnepség azzal is emlékezetessé vált, hogy az olimpai láng a víz alatt is áthaladt: egy búvár, Samantha Riley, a víz alá merült a lánggal. Az esemény csúcspontja Cathy Freeman, az ausztrál őslakos sportolónő fellépése volt, aki meggyújtotta az olimpiai lángot.

  • Athén, 2004

Az athéni nyitóünnepség 2004. augusztus 13-án volt az Olimpiai Stadionban. Az esemény rendezője Dimitris Papaioannou volt, és az ünnepség különlegességét az adta, hogy az olimpia visszatért a "szülőhelyére". Az ünnepség során a görög mitológia és történelem elemeit ötvözték egy modern előadásban. Az esemény csúcspontja az olimpiai láng meggyújtása volt, amelyet Nikolaos Kaklamanakis, görög szörfös hajtott végre. Az ünnepség során hagyományos görög zenék, táncok és művészeti elemek is szerepeltek, és a történelmi és kulturális örökség ünneplése mellett a modern Görögország is bemutatkozott.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.