űrhajós misszió Bajkonur asztronauta
Űrhajósnak lenni menő, a legtöbb asztronautáért nők tömegei rajonganak. Nem véletlen hogy az űrhajós sztorik a filmvásznon is népszerűek, a szexi űrhajós jelképezi az elérhető elérhetetlent.

Farkas Bertalan óta tudjuk, hogy eljutni a világűrbe hatalmas dolog. Az első magyar űrhajós éppen 44 éve hajtotta végre legendás űrutazását. Egész Magyarország lélegzetvisszafojtva figyelte, ahogy a mi Farkas Bercink élő adásban végez kísérleteket és olvas mesét esténként a gyerekeknek a szűkös űrkabinban, hogy aztán hősként térjen vissza az űrutazás bázisaként szolgáló Bajkonurból. Akkoriban a címlapokon, a naptárakon, de még a hologramos kacsintós pénztárcákon is a huncut mosolyú, bajszos űrhajós fotói szerepeltek, a közönségtalálkozókon pedig sorok kígyóztak az autogramjáért. Farkas Bertalan augusztusban ünnepli 75. születésnapját, de azóta is rengeteg rajongója van. Nemrég egy interjúban elárulta, hogy a többségük bizony nő. Ő pedig akkoriban szexi volt és erre nagyon büszke. 

szexi
A szexi űrhajósokért régen és ma is rajonganak a nők

Űrhajósnak lenni hatalmas és szexi kihívás

44 évvel később újabb magyar űrhajós készül utazni. Kapu Tibor, a 33 éves gépészmérnök űrhajós a legfrissebb megállapodás szerint részt vehet egy 14 napos űrmisszión az amerikai Axiom Space AX-4-es missziójának keretében. A jelenlegi információk szerint Tibor fontos kísérleteket fog végezni a küldetés alatt, amit több mint négy évtizeddel Farkas Bertalan missziója után hasonló rajongással fogunk figyelni. 

Az űrhajósok iránti rajongás egyébként örök. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA sosem rejtette véka alá, hogy űrhajósaik nem csak jól képzettek és nagy tudásúak, hanem a címlapokon is jól mutatnak. A szexi amerikai űrhajósok pedig nagy hatással voltak az emberekre. A nők rajongtak, a férfiak pedig istenítették őket, hiszen kevés menőbb dolog van, mint űrhajósnak lenni.  Talán ennek is szerepe volt abban, hogy az űrhajózás ennyire népszerű lett. 

A jó marketingnek köszönhetően aztán a mozikban is népszerű téma lett az űrhajózás. A világűrben játszódó történetek általában életveszélyes küldetéseket, végzetesnek tűnő katasztrófákat dolgoznak fel, amelyeket a rettenthetetlen űrhajósok az utolsó pillanatban megoldanak, így mindenki megmenekül. A mozifilmek ráadásul olyan űrhajósokkal ajándékoztak meg bennünket, mint Tom Hanks az Apollo 13-ban, Burce Willis az Armageddonban, Matt Damon a Mentőexpedícióban, vagy Matthew McConaughey a Csillagok közt főszerepében. 

Ha lemaradtál róla, az alábbi videóban megnézheted a Mentőexpedíció című film előzetesét: 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.