Társkereső appokkal keressük az igazit, de vajon tényleg őt találjuk meg?

Shutterstock/fizkes -
szerelem társkereső alkalmazás online társkeresés
A párkeresés ma már szinte teljes mértékben online zajlik. Nincsenek igazi randihelyek, az egyedülállók kénytelenek társkereső appokat használni, ám az internetes térben nemcsak a társkeresési szokások, a célok is megváltoztak. Korántsem biztos, hogy aki érdeklődik irántad, valóban társat keres.

Hol vannak már azok az idők, amikor két ember élő találkozása jelentette egy kapcsolat kezdetét. Amikor az ismerkedés a parkban, moziban, andalgás közben vagy a strandon kezdődött! A személyes ismerkedést először felváltották az online társkereső oldalak, majd megérkeztek az okostelefonokra letölthető társkereső appok. Megváltoztak a társkeresési szokások: ha párra vágysz, ne buliba menj, inkább húzogass.

társkereső appok
A társkereső appoknak is megvan a maguk veszélye 
Forrás: Shutterstock

A társkereső appok egyik hatása: nem fogsz belebotlani életed szerelmébe

Az egyik elképzelés, amely már-már alapvetésnek számított akár csak 30 évvel ezelőtt is, hogy a szerelembe váratlanul, véletlen találkozások során botlik bele az ember. A másik tényként elfogadott narratíva arról szól, hogy a szerelem vak, nem ismer határokat, a királylány és a szegénylegény bármikor egymásba szerethet, hiszen nem a külső számít, hanem a belbecs, és a szerelem átlépheti a társadalmi határokat. Mindezt megkérdőjelezik a társkereső applikációk, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy mindenkinek vannak keresési szempontjai, a szerelembe ma már nem belebotlik az ember, hanem keresi, de nagyon.

A társkereső alkalmazások ellentmondása: nem szerelmet, lelki társat keresünk

Van egy harmadik elképzelés is a szerelemről, aminek viszont kedvez az online társkeresés. Ez pedig az, hogy mindenkinek van egy lelki társa odakint a nagyvilágban, és az embernek nincs más dolga, mint várni rá, hogy megtalálja őt. Lássuk be, hogy a társkereső appok passzolnak ehhez a hithez, hiszen sokkal aktívabb keresést biztosítanak, mintha csak otthon ülne az ember, és ténylegesen azt várná, hogy megjelenjen, akit a sors neki teremtett. Ugyanakkor, miközben a lelki társat keresik, a szerelmet nem feltétlenül találják meg a felhasználók, legalább annak más aspektusai, mint a szexualitás, elvesznek. 

Társkeresőn ismerkedni privát tevékenység

Társkereső appokat használva ismerkedni annak nagyon jó, aki nem szereti, ha többen veszik körül, miközben épp a kiszemeltjével beszélget, aki jobban viseli, ha csak ő tudja, hogy nem abba az irányba húzzák, amerre remélte, mint azt, hogy minden barátja és ismerőse látja, hogy reménybeli szerelme lelépett, mert ő nem felelt meg neki. Az online társkeresés ilyen szempontból privát tevékenység, amit a kíváncsi szemektől távol végezhetünk. Ha az applikációban azt látja a párkereső, hogy túl sok közös ismerőse van azzal, aki tetszik neki, már húzhatja is balra, amennyiben nem szeretné, hogy kitudódjon, kivel ismerkedik éppen. Ez sokaknál fontos szempont, jó pár felhasználó állítja, nem előnyös, ha túl sok a közös barát.

Az online társkeresés olyan, mint régen a társkereső hirdetések voltak az újságban

Emlékszik még valaki a jeligés újsághirdetésekre? 

Házias, 25 és 30 év közötti hölgyet keresek. Legfeljebb 170 centiméter magas, telt idomú, lehetőleg szőke nők jelentkezését várom. Diploma nem feltétel, odaadó természet igen. Lakásom, jól fizető állásom van. „Éljünk együtt boldogan” jeligére a kiadóba.

Valami ilyesmi most az online társkeresés. A társkereső appokban is megadod, milyen tulajdonságai legyenek a férfinak vagy nőnek, akit keresel, így már elve kiszűröd azokat, akik semmiképpen nem jöhetnek szóba. Azzal a különbséggel, hogy míg régen a vidéken élők és a végképp kétségbeesettek kerestek így párt, ma már szinte mindenki, fiatalok és idősek is online „hirdetnek”, és várják a jelentkezőket.

 

Az alkalmi szexnek is kedveznek a társkereső applikációk

Ahogy elköteleződni is könnyebb online, úgy rövid időn belül véget vetni a viszonynak is. Ez kedvez az alkalmi szexnek, hiszen az online térben megismert partnerrel nem kell minden nap összefutni a társasházban, boltban vagy munkahelyen, nem tartozik a baráti körbe, akit meguntak, azt látni sem kell többet. Párkapcsolati szakértők szerint emiatt rengeteg kísérletező van jelen a társkereső appokban. Vannak kifejezetten erre a tevékenységre szakosodott appok is, de más szempontok és tematika mentén is találhatnak okostelefonra telepíthető alkalmazásokat a partnerre vágyók. Hogy ez jó, vagy sem, nézőpont kérdése. Van, akinek ténylegesen megkönnyíti a dolgát, ha nem a nulláról kell indulnia, az azonban tény, hogy a társadalmi korlátokat nem ezek a megoldások fogják lebontani. 

Mi vár ránk a jövőben? 

Párkapcsolati szakértők szerint lassan már senki nem tartja fontosnak a hagyományos ismerkedést, ami a nem túl távoli jövőben akár társadalmi elszigetelődéshez is vezethet. Elveszik annak a lehetősége, hogy tőlünk különböző nézeteket valló, más típusú emberekkel szembesüljünk, mindenki a neki legkomfortosabb buborékban él majd, ami lehetetlenné teszi az építő jellegű vitákat, az előrelépést, fejlődést. A párkapcsolati szakértők tanácsa a társkereséshez az, hogy minél kevesebb időt töltsünk az online térben, ha valakivel úgy érezzük, összeillünk, sürgessük a valós találkozót, ismerkedjünk az ő közegében, hiszen sokkal többet megtudhatunk az emberről, akivel kapcsolatot szeretnénk, ha látjuk, hogyan viselkedik más emberekkel, barátokkal, ismerősökkel. Reálisabb képet kaphatunk róla, mintha hosszú heteken, hónapokon át csak az online térben csevegünk vele, egy olyan világban, amelyben mindenki olyan képet fest le magáról, amilyet akar. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.