Két hónapja az űrben rekedt asztronautákért küzd a NASA: valóra vált rémálom, ami velük történik

Starliner NASA űrhajó
Több mint két hónapja rekedt az űrben a Boeing Starliner űrhajójának legénysége. Valóra vált rémálom, ami velük történik, a hazatéréshez szükséges akkumulátor szeptember elején lemerül, a Nasa nem bízik a visszatérésben.

A mozikban már sokszor láttunk ilyet: az űrhajó meghibásodik, a visszatérést pedig aprónak tűnő, de annál fontosabb részletek nehezítik. A NASA aggódik, Matt Damon krumplit ültet a Marson, az űrhajósok pedig megpróbálják a legjobbakat kihozni a helyzetből. Minden viccet félretéve Sunita Williams és Butch Wilmore mozifilmje néhány hete valósággá vált, pedig nem jött. Olyan rémálom ez, amit nehéz feldolgozni. Az űrhajósok egyelőre optimisták, de a hírek szerint akár februárig is elhúzódhat a mentőakció és nekik addig bizony sok feladatuk lesz. 

rémálom
Rémálom: a Boeing Starliner nem képes a visszatérésre

 

Rémálom: egyre fogy az idő

A Boeing Starliner űrhajójának misszióját eredetileg nyolc naposra tervezték. A két űrhajós fellövését már eleve egy éves késlekedés előzte meg, aminek az volt az oka, hogy a tesztek során héliumszivárgást tapasztaltak. A legénység eljutott ugyan a Nemzetközi Űrállomásra, de a visszatérés akár hetekig, hónapokig is elhúzódhat. Hiába volt a hosszú tesztelési időszak, a Boeing űrkapszulája egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.  A két űrhajós visszatérésének késleltetését pont a már említett héliumszivárgással illetve a kidokkoláshoz szükséges fúvókák hibájával indokolták. A legénység az első problémák észlelése óta az űrállomáson vendégeskedik. Nyolc nap helyett immár két hónapja vannak a világűrben.

Öt dolog, amire figyelni kell egy űrhajóban

  • Súlytalanság: hosszú távon nagyon megterheli a szervezetet, az izmok kevesebb munkát végeznek, így ha az űrhajósok nem vigyáznak, lassú sorvadás  veszi kezdetét. Pontosan összeállított étrenddel és mozgásprogrammal látják el őket ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. 
  • Táplálkozás: Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós még matyó mintás májkrém konzervvel indult el a kozmoszba, de ez már a múlté. Az űrhajósok fóliázott, tudományos alapossággal összeállított speciális ételeket kapnak, amit óvatosan kell, hogy elfogyasszanak az űrállomáson. A morzsák és ételmaradékok ugyanis szintén súlytalanok, így beszivároghatnak az űrhajó fontos alkatrészeibe, ami veszélyes lehet. 
  • Pihenés: Az űrhajósok speciális, rögzített hálózsákban alszanak, hogy a súlytalanság minél kevesebb hatással legyen a pihenésükre. Így alvás közben nem tudnak kilebegni az ágyukból. 
  • Tisztálkodás: A mosakodást nedves törlőkendőkkel végzik az űrhajósok. A hajmosáshoz pedig minimális mennyiségű vizet használnak. A vízcseppeket végül összegyűjtik és elvezetik, hogy ne tegyenek kárt az űrhajóban. 
  • Kapcsolattartás: Hála a modern technikának, az űrhajósok lelki békéjét az internetes kapcsolattartás biztosítja. Így tudnak beszélni a családjukkal egy-egy hosszú küldetés alatt, sőt, képeket és videókat is küldhetnek haza, a Földre. 

 

Sunita Williams: kétségbeesés helyett menő videókat gyárt

A helyzet persze nem annyira morbid, mint gondolnánk, az űrhajósok ugyanis teljes biztonságban várják a mentőegységet, úgyhogy Sunita Williams, a legénység 58 éves nőtagja gyorsan feltalálta magát, és elkezdett menő videókat készíteni az űrállomáson. Sunita praktikus asszony, olyan alapvető dolgokat oszt meg az űrkutatás rajongóival, mint például hol van a konyha, meg a mosdó. 

Sunita az is megmutatja, hogyan lehet biztonságosan enni és inni az ISS fedélzetén, hogy ne legyen olyan bosszantó a súlytalanság. 

Elon Musk a megmentő

És hogy mi lesz a visszatéréssel? Állítólag Elon Musk cége, a SpaceX felajánlott egy hazafuvart a Dragon nevet viselő szállítókapszula fedélzetén, ami most éppen az ISS-nél parkol. A szóbeszéd azt is állítja, hogy már a speciális szkafanderek is kész vannak, amikkel a két űrhajós útnak indulhat. Egyrészt nagy fricska ez a fejlesztéseivel bíbelődő Boeingnek, másrészt jó pont a SpaceX-nek, Elon Musk űrprogramja ugyanis egyre sikeresebb. Hogy végül a két űrhajós mikor térhet vissza, az a következő hetekben dől el. Addig is figyeljétek Sunita videóit, nagyon szórakoztatóak!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.