Az ókori Egyiptomtól Taylor Swiftig: Honnan ered a bolond macskás nő típusa?

macskás nő
Shutterstock/LightField Studios -
macska tartás macskás nők kultúra
A macskák és a nők közötti kapcsolat régre nyúlik vissza. A macskás nő sztereotípiája negatív fényben tünteti fel az egyedülálló macskatartó hölgyeket. Ismerd meg izgalmas történeti gyökereit.

A férfiak zöménél vitathatatlanul egyetlen másik állat sem határozta meg annyira a női szexualitást, mint a macskák. A szexuálisan provokatív nőket "szexcicáknak" nevezik, a nők csábítóan "dorombolnak", és "macskás" külsővel írják le őket, nem beszélve a macskaszemű hölgyek igéző tekintetéről. Ennek a szexi macska sztereotípiának a másik oldala azonban a macskás nő kifejezés, amit általában negatív felhanggal főleg az egyedülálló, macskát tartó hölgyekre használnak. De hogyan alakult ki a bolond macskás nő mítosza? Nézzük meg közelebbről!

macskás nő
A macskás nő gyakran idősebb, egyedülálló és gyermektelen, amit a társadalom sokáig elítélt. Forrás: Shutterstock/Look Studio

Honnan ered a bolond macskás nő mítosza?

Az ókori Egyiptomban a macskák szent állatok voltak. Bastet, a macskafejű istennő, a háziasság, a termékenység és a szülés istennőjeként szolgált, a nőiesség védelmezője volt. Megvédte otthonát a gonosz szellemektől és a betegségektől, és a legtöbb egyiptomi istenséghez hasonlóan a túlvilágon is szerepet játszott, mint a halottak útmutatója és segítője. 

A macska, mint szent állat, nemcsak a házban való jelenléte miatt volt fontos, hanem azért is, mert védelmet nyújtott a rágcsálók ellen.

A görög-római időkben Bastet szerepe Artemisz (Görögország) és Diana (Róma) alakjában jelent meg, bár a macskákhoz fűződő kapcsolata kisebb mértékben volt jelen. Emberi formában öltöttek testet. Európában a skandináv mitológia egyik legkiemelkedőbb példája Freyja, a termékenység, a szerelem és a szerencse istennője, aki két hím macska által húzott szekéren utazott. Az ókori Kínában a macskaistennő, Li Shou, a kártevőirtással és a termékenységgel volt összefüggésben. De mikor vált negatívabbá és ellentmondásosabbá a nők és a macskák közötti kapcsolat?

macskás nő
Egyiptomi macskákat ábrázoló figurák. Forrás: Shutterstock/lexosn

A középkori Európában a macskák gyakran kapcsolódtak a boszorkánysághoz, és a macskák tulajdonosait sokszor a boszorkányság gyanújával vádolták. Ez a kapcsolódás a női karakterekhez, akik gyakran mágikus vagy misztikus erőkkel rendelkeztek, hozzájárult a macskás nő archetípusának kialakulásához. A középkorban a római katolikus egyház a szabadon élő, egyedülálló nőket ugyanolyan szemmel nézte, mint a lesben álló nőstény macskákat. 1233-ban Gergely pápa kiadta a Vox in Rama című dokumentumot, amelyben Európa „problémájának” nevezte a nem keresztény vallásokat, és azzal vádolta őket, hogy részt vesznek sátáni kultuszokban. A dokumentumban részletesen leírta e kultuszok rituáléit is. Donald W. Engels Klasszikus macskák: A szent macska felemelkedése és bukása című műve szerint ez a pápai rendelet isteni jóváhagyást adott a macskák, különösen a fekete macskák kiirtására, valamint nőstény tulajdonosaik üldözésére. 1566-ban, Angliában, amikor Agnes Waterhouse-t kivégezték az első boszorkányperben, bevallotta, hogy egy természetfeletti szellem - akit Sátán nevű macskaként ismert - volt a boszorkánytársa. Az eset véglegesen összekapcsolta a macska, a nő és a boszorkány motívumokat, ami egészen a salemi boszorkányperek végéig tartott az Egyesült Államokban.

Az állatokkal kapcsolatos elképzelések gyakran beépülnek a nemekkel kapcsolatos fogalmakba. A macskákra jellemző, hogy független és makacs állatok. Ezáltal képviselhetik azt, amiről a férfiak régóta és oly nagy keserűséggel panaszkodnak a nőkre: nem engedelmeskednek, és nem szeretnek eléggé.  

Míg egykor az egyedülálló nőket ördögöknek és vénlányoknak titulálták, és kritizálták őket, addig a macskás egyedülálló nőket különösen negatív megítélésben részesítették. 

Viszont úgy tűnik, hogy a bolond macskás nő megnevezés ma már nagyrészt csak egy elavult klisé.  A macska - hölgy sztereotípia megcímkézi azokat a nőket, akiket elfogadhatatlannak tartanak bizonyos társadalmi elvárások szempontjából. A macskás nők gyakran idősebbek, egyedülállók és gyermektelenek, és a társadalom szemszögéből ez egyenlő egy zátonyra futott, kudarcba fulladt élettel, mivel az ilyen nő nem teljesíti azt, amit elvárnak tőle.

Ezért szexi a macskanő: tudományosan megmagyarázzuk

A macska-nő sztereotípiák manapság egyre kevésbé elterjedtek. A nőknek ma már nagyobb a szabadságuk: többen választják az egyedülállóságot és a gyermekmentességet, vagy például a nőknek nagyobb tekintélyük van a munkahelyeken is. Sok macskatulajdonos, köztük olyan hírességek, mint Taylor Swift már széles körben és büszkén használja a macskahölgy kifejezést a közösségi médiában. 

Ma már a macskás nő olyan női karaktert képvisel, aki független, erős és szexi, ami összhangban áll azzal a társadalmi képzettel, hogy a nőiességhez a titokzatosság és a szexualitás is társul. A macskák mozgása és viselkedése – elegáns, sebes és önálló – hasonló tulajdonságokat sugall a macskanő karakterében is. A cica iránti szeretet és a macskatartás, mint trend, szintén hozzájárul ahhoz, hogy a macskanő szexi karaktere mindig vonzó marad. A modern kultúrában a macskás nő karaktere, akit gyakran láthatunk képregényekben és filmekben, mint például a Batman univerzumban, a múltba nyúló női archetipusok frissített változata. 

Tehát összességében elmondhatjuk, hogy a macskás nő mítosza nem csupán egy érdekes karakter, hanem egy történelmi és kulturális jelenség, amely több ezer évnyi fejlődés eredménye. Az ókori Egyiptomtól a modern popkultúráig a macskás nő folyamatosan alakítja a női karakterek reprezentációját és vonzerejét.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.