Emelkedik a Duna vízszintje: lezárták a rakpartot, és a Margitszigetre sem lehet behajtani - FOTÓK

árvíz duna margitsziget rakpart
Hirtelen indult meg a Duna és a Lajta vízszintjének emelkedése, ez nagyrészt a Boris ciklonnak köszönhető, amely még az elmúlt napokban is jelentős mennyiségű csapadékot okozott, főleg a Duna ausztriai vízgyűjtő területein.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője hétfő este az M1 műsorában elmondta, hogy a helyzet óráról órára változik. A Boris ciklon rengeteg csapadékot hozott, emiatt a Duna és a Lajza vízszintjének emelkedése nagyon hirtelen indult meg. A vízállás előrejelzését a folyamatosan változó időjárási helyzet mellett az is nehezítette, hogy például Ausztriában volt olyan mérőállomás, amely felmondta a szolgálatot és rossz adatokat közölt.

Budapest, 2024. szeptember 16.A megáradt Duna Budapesten, a lezárt Idõsebb Antall József rakpartnál 2024. szeptember 16-án.
Árvíz - A megáradt Duna a lezárt Idõsebb Antall József rakpartnál 2024. szeptember 26-án
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az árhullám hétfőn érkezett meg Magyarországra, a Szigetközben már az árvízzel szemben védekeznek, sok településen homokzsákokkal, és Kelet-Magyarországról is valamennyi vízügyi szakembert ebbe az országrészbe vezényeltek.

„Jelenleg minden bevethető munkatársuk a Lajtánál és a Dunánál van" - hangsúlyozta a szóvivő, megerősítve, hogy mindkét folyón a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben.

A következő napokban a Dunán gyakorlatilag mindig lesz valahol tetőzés, Nagybajcsnál csütörtökön napközben tetőzhet a folyó, Budapesten ezt szombatra várják, itt előreláthatólag 860 centiméter lesz a legmagasabb vízállás.

Budapest, 2024. szeptember 16.Homokzsákok egy szórakozóhelynél a megáradt Duna mellett Budapesten, a lezárt Idõsebb Antall József rakparton 2024. szeptember 16-án.MTI/Balogh Zoltán
Homokzsákok egy szórakozóhelynél a megáradt Duna mellett Budapesten, a lezárt Idõsebb Antall József rakparton 2024. szeptember 16-án.
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Siklós Gabriella a védekezéssel kapcsolatban beszámolt az úgynevezett szükségtározó esetleges megnyitásáról is.Ismertetése szerint ilyen esetben az árvíz csúcsát próbálják - ahogy fogalmazott - "megskalpolni", kieresztik a vizet egy jó pillanatban egy nagyobb területre. Ezzel az eljárással például Mosonmagyaróvárt kisebb árvízi károk érhetik, erről döntés kedden várható.

Lezárások a Duna vízszintjének emelkedése miatt

Mindeközben hétfőn este érkezett a hír, hogy Budapesten lezárták a budai alsó rakpartot, és keddtől nem lehet behajtani a Margitszigetre sem. Ez a közösségi közlekedést is érinti, a 26-os autóbusz nem közlekedik, a 4-es és a 6-os villamos pedig nem áll meg a margitszigeti megállóban. Lezárták a Vámosszabadi és a szlovákiai Medve közötti határátkelőt is a dunai árhullám miatt. 

Budapest, 2024. szeptember 16.A dunai árhullám miatt lezárt budai alsó rakpart a Halász utcai lehajtónál 2024. szeptember 16-án. Harmadfokú az árvízvédekezési készültség a budapesti Duna-szakaszon. A háttérben a Parlament épülete.
A dunai árhullám miatt lezárt budai alsó rakpart a Halász utcai lehajtónál 2024. szeptember 16-án. Harmadfokú az árvízvédekezési készültség a budapesti Duna-szakaszon. 
Forrás: MTI/Kovács Tamás

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.