Akár a tegnapi paradicsomos tészta maradékot viszed magaddal ebédre, akár egy nagy adag pörköltet főztél, és most a hűtőben pihen egy műanyag ételtároló dobozban, valószínű, hogy ezen ételek nyoma sokáig megmarad majd a műanyag doboz falán. Az elszíneződött tárolóedények látványa nem túl bizalomgerjesztő, és ha te is küzdesz a narancsszínű műanyag tisztításával, nem vagy egyedül.
Bár ezek a zsíros foltok nem jelentenek veszélyt az ételbiztonságra, mégis bosszantó a látványuk. A foltok a világos piros pigment, a likopin eredményei, amely egy természetes antioxidáns, és más ételekben is megtalálható, mint például a cékla vagy a vörös káposzta.
A paradicsomszószokban található olaj hozzáadásával a likopin könnyen rátapad a műanyagra, ami utána beszívódik és szinte lehetetlenné válik az elszíneződött műanyag tisztítása. Szerencsére van egy egyszerű megoldás, amivel végleg eltüntetheted ezt az narancsszínű árnyalatot, és elég nagy az esély, hogy már mindened megvan otthon, ami szükséges hozzá.
Csak szódabikarbónára (ami a curryfoltokhoz is nagyszerű), mosogatószappanra és vízre van szükség.
A piros, makacs foltok bizony nemcsak a ruháinkon mutatnak rosszul, hanem az edényeinken is. Szerencsére van egy egyszerű, ám hatékony módszer, amit bevethetsz ellenük. A paradicsomfolt eltávolításához keverj össze két evőkanál szódabikarbónát, egy teáskanál vizet és egy negyed teáskanál mosogatószappant, hogy pasztát készíts, majd dörzsöld bele a foltos műanyag tárolóedényekbe. Hagyd hatni minimum 15 percig, de akár egy óráig is, majd öblítsd le, és ismételd meg, amíg tiszta nem lesz, és úgy nem néz ki, mint újkorában. Van még néhány tippünk, hogy a három összetevőből álló tisztítószert a legjobban használd. Ne csábulj el, hogy kihagyd a paszta hatóidejét.
A túl erőteljes súrolás karcolhatja a műanyag edényt, és még rosszabbá teheti a foltot, ezért az áztatási idő meghosszabbítása itt hatékonyabb.
Ha különösen makacs foltokkal találkozol, szükséged lehet egy erősen koncentrált mosogatószappanra.
A műanyag ételhordó tisztítása kevesebb gondot okoz majd, ha a jövőben ügyelsz az alábbiakra: hogy elkerüld a paradicsomfoltokat a műanyag edényeiden, hagyd, hogy a paradicsomos szószok teljesen kihűljenek, mielőtt áthelyezed őket a műanyag edényekbe. A hő (ami a mikrózott maradékokat is befolyásolhatja) miatt a műanyag hajlamosabb lesz a paradicsompigmentek felszívására, így azok a bosszantó foltok is könnyebben rátapadhatnak, amitől aztán nehéz megszabadulni. Egy másik megoldás, hogy a tárolóedényt kibéleled műanyag fóliával, mielőtt beleöntöd az elszíneződést okozó maradékokat.
Pro tipp: a szódabikarbónás súrolás után hagyd a tárolóedényt a napsütéses ablakpárkányon száradni néhány órán keresztül. A napfény segít kifehéríteni a paradicsomfoltot, és a megmaradt ételszagokat is elűzheti.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.