Sütőtisztítás pillanatok alatt: 5+1 hatékony tipp a zsíroldásra

sütő tisztítása
Shutterstock/Kamil Macniak -
tippek a konyhában sütő tisztítás
Vannak olyan rejtett zugok, amelyeket a takarítás során gyakran elfelejtünk kitakarítani, ilyen például a sütő. De ne aggódj, ez az 5+1 egyszerű tipp segíteni fog a sütőtisztítás során, hogy mindig makulátlanul tisztán tudd tartani!

Ha már egy ideje már bele se mertél nézni a sütődbe, ne aggódj, mindannyian átestünk már ezen. A jó hír, hogy van mód arra, hogy visszaadd neki még a legzsírosabb, megégett foltokkal teli állapotból is a ragyogó tisztaságot. Lehet, hogy az elején a sütőtisztítás egy kis fizikai munkát igényel, de miután újra gyönyörűvé varázsolod, számos módja van annak, hogy megakadályozd, hogy ismét vállalhatatlan állapotba kerüljön. 

A sütőtisztítás nem kell, hogy fárasztó legyen – ezekkel a tippekkel egyszerűen varázsolhatod makulátlanná.
A sütőtisztítás nem kell, hogy fárasztó legyen – ezekkel a tippekkel egyszerűen varázsolhatod makulátlanná.
Forrás: Shutterstock

Praktikus tippek, amivel egyszerűvé válik a sütőtisztítás 

1. Készíts szódabikarbóna pasztát a foltok tisztításához

Bármennyire is próbálod elkerülni a fröccsenéseket és a lecsöpögéseket, a sütés során ezek elkerülhetetlenek. Szerencsére a sütőtisztítás vegyszermentes módszerekkel is lehetséges, amelyek tökéletesek a kisebb szennyeződések gyors eltávolítására. 

A sütőtakarítás során először várd meg, amíg a sütőd kihűl, majd készíts egy pasztát a kedvenc természetes háztartási tisztítószerünkből: szódabikarbónából. 

Keverj össze szódabikarbónát egy kevés vízzel, hogy pasztát kapj, majd egy szivacs vagy tiszta törlőruha segítségével vidd fel az étellel vagy zsírral érintkezett területre. Hagyd a pasztát néhány órán át hatni. Különösen makacs foltok esetén akár 12 órán keresztül is rajta maradhat. Ezalatt a paszta kifejti hatását, és amikor készen állsz az eltávolítására, használd az ecetet. Az ecet habzást idéz elő, és könnyedén leoldja a pasztát. Végül töröld át a területet egy nedves ronggyal, és már vissza is térhetsz a sütéshez az újra ragyogóan tiszta sütődben.

2. Gőzöld át ecettel

A sütő tisztítása gőzzel is egy olyan természetes módszer, amelynél nem kell a vegyszerekhez nyúlnod. Ugyanis a sütő tisztítása ecettel és gőzzel természetes módon segít a szennyeződések eltávolításában. A szódabikarbóna és az ecet természetes módja a makacs foltok eltüntetésének. 

Míg a szódabikarbónás folttisztítás csodákra képes, néha szükség van egy könnyed, általános tisztításra, ami nem egyetlen területre koncentrál, hanem az egész sütőt tisztítja. 

A gőzölős módszer jól működik az alapvető karbantartás során, és megkönnyíti a sütő belső felületének letörlését. Szerezz egy sütőálló edényt és töltsd meg vízzel, valamint egy-két csepp ecettel. Helyezd be az edényt a sütőbe, és állítsd a hőfokot 230 Celsius fokra. Hagyd 30 percig sülni, de ha úgy látod, hogy nem kezd el elégé gőzölögni és forrni, akkor hagyd bent egy teljes órán át. Ennek a módszernek gőzfürdőt kell létrehoznia a sütőben. Miután a sütő lehűlt, vegyél egy szivacsot vagy tiszta rongyot, és töröld le a sütő belsejét. A gőznek el kell távolítania a szennyeződéseket és zsírt, amit így könnyebb lesz eltávolítani.

3. Ne feledkezz meg a sütőajtó belsejének tisztításáról sem

A sütő egyik olyan része, amelyet gyakran figyelmen kívül hagyunk, az ajtó belseje. Ez az üvegfelület talán a leginteraktívabb része a sütőnek, hiszen itt figyelhetjük, ahogy az ételek elkészülnek. Ha nem látunk át az üvegen, akkor már régóta esedékes a tisztítás, és ideje eltávolítani a rászáradt zsírt a sütő üvegajtajáról. Ismét a megbízható háztartási szuper tisztítószereinkhez, a szódabikarbónához és az ecethez fordulunk, hogy elvégezzük a munkát. 

Készíts egy pasztát szódabikarbónából és vízből, majd ha a sütő már lehűlt, vidd fel az ajtó belső felületére, és hagyd hatni 10 percig.

Hagy hatni néhány percig, majd permetezd vagy öntsd rá az ecet és víz keverékét, hogy aktiváld a szódabikarbónát. Használhatsz mikroszálas törlőkendőt is, amelyet a folyadékba mártottál, hogy letöröld a felületet. A paszta habzani fog, ahogy a szódabikarbóna és az ecet reakcióba lép, ami segít eltávolítani a zsírt a felületről. Ezután töröld le egy tiszta ruhával és vízzel, amíg ragyogóan tiszta nem lesz. 

4. Tisztítsd meg gyakran a sütőrácsokat

Amikor térdre ereszkedve súrolod ki a sütőt, valóban olyan érzésed lehet, mintha Hamupipőke lennél, de hosszú távon megéri. Azonban a sütő egyes részei, mint például a rácsok, eltávolíthatók, és sokkal könnyebben tisztíthatók. Ha eddig az öntisztító funkciót használtad, és hagytad, hogy a rácsok maguktól tisztuljanak, akkor nem a legjobb módját választottad a sütő tisztításának. A rácsokat nem így kell tisztítani, és valójában jobb, ha elkerülöd ezt a gombot (de erről később beszélünk). Amikor a rácsokon elkezd megjelenni a barna fröccsenés, ideje, hogy kézzel végezz el egy alapos tisztítást.

Vedd ki a rácsokat a sütőből, helyezd őket a fürdőkádban lévő forró vízbe, majd adj hozzá ecetet és szódabikarbónát. Hagyd őket egész éjszakára ázni, reggel pedig engedd le a vizet, majd töröld le a rácsokat egy tiszta ronggyal, vagy szükség esetén használj súrolókefét. 

Használhatod a zuhanyrózsát is a maradék tisztítószer leöblítésére, majd tedd vissza őket a sütőbe. Ez az éjszakai módszer biztosítja, hogy ne kelljen túl sok fizikai munkát végezned, és hogy minden egyes kis zugot elérjen a szódabikarbóna és ecet hatékony párosa. Alternatívaként használhatsz mosogatószert is, de ügyelj rá, hogy alaposan keverd el a fürdővízben, és hogy teljesen leöblítsd, mielőtt visszatennéd a sütőbe.

5. Tarts lépést a rendetlenséggel

Nagyon könnyű megengedni, hogy a sütő belseje koszos legyen. Az ígéreteket, hogy majd legközelebb kitakarítjuk, általában elfelejtjük. Az egyik leggyakoribb hiba, amit mindenki elkövet a sütő tisztításakor, hogy megvárja az éves alapos takarítást, ahelyett, hogy folyamatosan karbantartaná, ahogy a ház többi részét is. Ez nem jelenti azt, hogy minden egyes használat után teljes mély tisztítást kellene végezni. 

Néhány használat után jobb kitakarítani a sütőt, mint hagyni, hogy a foltok minden főzéssel egyre jobban beleégjenek. 

Ez akár azt is jelentheti, hogy havonta egyszer egy kis víz és ecet keverékével fújod le, majd egy szivaccsal áttörlöd, vagy ha gyakran sütögetsz, ezt gyakrabban is megteheted. Sosem árt, ha egy kendővel átfutod az egész belső teret. 

+1 Kerüld az öntisztító funkció használatát

A sütőket beépített öntisztító gombbal készítették. Akkor miért is beszélünk mindenféle alternatív módszerről a sütő tisztán tartására, amikor csak annyit kellene tenni, hogy megnyomjuk a gombot, és pár óra múlva tiszta sütő fogad? Nos, ez nem ilyen egyszerű. Ez a folyamat gyakorlatilag elégeti mindent, ami nem maga a sütő. Ennek eredményeként hatalmas hamu halmaz keletkezik, és ez füstös konyhát eredményezhet. Valamint káros vegyi anyagok szabadulhatnak fel, mint a szén-monoxid és a dinitrogén-oxid. Ezek a vegyszerek károsak, ha koncentrált formában belélegezzük őket. Legalábbis a hosszú ciklus alatt elég kellemetlen szag lehet a konyhában. Mindig nyisd ki az ablakokat, és lehetőleg hagyd el a helyiséget a folyamat alatt, de ne menj túl messzire. Összességében jobb elkerülni ezt a varázslatosnak tűnő öntisztító gombot, és inkább egy kis fizikai munkával és karbantartással megoldani. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.