A tojás rendkívül sokoldalúan felhasználható és változatosan elkészíthető étel. De vajon tudod, hogyan kell helyesen megfőzni? Bár a tojás tápláló és tele van hasznos tápanyagokkal, ha túl sokáig főzöd, az akár kellemetlen egészségügyi következményekkel is járhat. Mutarjuk, hogy mit kell tudnod a főtt tojás készítéséről, hogy elkerüld a problémákat!
A tojás egyike a legnépszerűbb és legegészségesebb élelmiszereknek amely számos vitaminban, ásványi anyagban és fehérjében gazdag. Mégis, ha nem megfelelő módon készítjük el, nemcsak az állaga és íze romlik el, hanem az egészségünkre is káros hatással lehet. Az egyik legfontosabb dolog, amire figyelni kell a tojás főzése során, az az idő.
A túl hosszú ideig főtt tojás akár mérgezővé is válhat és súlyos emésztési panaszokat is okozhat.
Amikor a tojás túl hosszú ideig, vagy túl magas hőmérsékleten fő, a sárgájában elszíneződés jelenik meg. Ennek oka a kén és a vas reakciója, ami akkor lép fel, ha a tojásfehérjében lévő kén hidrogén-szulfiddá alakul. Ez a vegyület a tojás sárgájában lévő vassal reagálva vas-szulfidot képez, amely zöldes-szürkés színt ad a sárgájának. Bár ez az elszíneződés nem közvetlenül káros, a túlfőzés következtében a tojás íze és állaga jelentősen romlik, továbbá a hidrogén-szulfid kellemetlen szagot okozhat. Bár a túlfőzött tojás nem jelent azonnali veszélyt, a nagy mennyiségben történő fogyasztása emésztési problémákat, például puffadást és gyomorrontást okozhat. Ha tehát a tojás friss és megfelelően tárolt, akkor egy-két elszíneződött darab elfogyasztása nem feltétlenül okozhat problémákat, viszont jobb, ha inkább megelőzzük a bajt, és elkerüljük a túlfőtt tojások elfogyasztását. Ne kockáztassunk, inkább dobjuk ki azokat a tojásokat, amin látjuk az elszíneződést.
Az ideális főzési idő egy közepes méretű tojás esetén 9-12 perc között van.
A 10 perces tojás az a főtt tojás, amelynek a fehérje és a sárgája egyaránt megfőtt, de nem túlfőtt. Ha a tojás ennél hosszabb ideig főtt, akkor inkább érdemes kidobni, hogy elkerüljük az emésztési problémákat vagy a kellemetlen ízt. Továbbá ügyeljünk arra, hogy soha ne hagyjuk a főtt tojást a forró vízben főzés után, mert az is elősegítheti a hidrogén-szulfid kialakulását. Ha a tojást a kívánt állapotúra főztük, azonnal hűtsük le jeges, hideg vízzel, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.