Ezeket a zöldségeket vesd el februárban, hogy húsvétra saját finomságaid legyenek

Shutterstock - Peredniankina
kert vetemény tavasz
Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy saját friss zöldségeidet fogyaszd tavasszal! Most van itt az ideje a vetésnek, hogy pár hét múlva a kerted bő termést hozzon. Ha februárban elveted ezeket a zöldségeket, biztos lehetsz benne, hogy húsvétra saját termésedből készítheted az ünnepi fogásokat. A retket, újhagymát és fejes salátát már április elején szedheted, míg a sárgarépa, spenót és petrezselyem is szépen fejlődik a húsvéti időszakra.

Bár a tél még nem ért véget, a kertészkedés szerelmesei számára február már az előkészületek és a korai vetés időszaka. Ha szeretnéd, hogy húsvétra friss, saját termesztésű zöldségeid kerüljenek az asztalra, érdemes most elkezdeni a vetést. Ebben a cikkben bemutatjuk, melyek azok a zöldségek, amelyeket februárban már elvethetsz, és milyen körülményeket igényelnek.

Big,Pot,With,Small,Shovel,And,Soil,To,Transplant,Plants. zöldség
Korai zöldségek
Forrás: Shutterstock

Korai zöldségek, amiket már húsvétkor szüretelhetsz

Miért érdemes februárban vetni?

  •  A korai vetés előnyt biztosít a növényeknek, így hamarabb hoznak termést.
  •  Ha fólia alatt vagy üvegházban neveled a palántákat, megvédheted őket a tavaszi fagyoktól.
  • Az időben elvetett zöldségek gyorsabban fejlődnek, és Húsvétra már friss termést szüretelhetsz.

1. Retek – A leggyorsabban érő zöldség

Miért jó választás?

A retek az egyik leggyorsabban növő zöldség, amely akár 4-6 hét alatt betakarítható, így tökéletes választás a húsvéti asztalra.

Hogyan vessük?

    •    Már februárban elvetheted hidegtűrő fajtáit fóliasátor alatt vagy üvegházban.

    •    Szabad földbe is vetheted, ha az idő enyhe és a talaj nem fagyott.

    •    Szórva vagy sorba vetve, 1-2 cm mélyre helyezd a magokat, 10-15 cm tőtávolságra.

Mikor szüretelhető?

    •    Az időjárástól függően március végére vagy április elejére friss, ropogós retket ehetsz.

2. Spenót – Vitaminbomba a kertből

Miért jó választás?

A spenót rendkívül hidegtűrő, és már +4 °C körüli hőmérsékleten is csírázik. Ráadásul tele van vitaminokkal, így kiváló alapanyag salátákhoz és főzelékekhez.

Hogyan vessük?

    •    Február végén már szabad földbe is vethető, ha a talaj megmunkálható.

    •    Vetés előtt a talajt lazítsd fel, és vess 2-3 cm mélyen, 25 cm sortávolságra.

Mikor szüretelhető?

    •    Március végére, április elejére friss leveleket szedhetsz, amelyeket salátába vagy főzeléknek is felhasználhatsz.

3. Újhagyma – A húsvéti reggelik sztárja

Miért jó választás?

Az újhagyma az egyik legnépszerűbb tavaszi zöldség, amely tökéletes kiegészítője lehet a húsvéti sonkának és tojásnak.

Hogyan vessük?

    •    Február elején már vethető fólia alatt vagy üvegházban, de enyhébb időben szabad földbe is kerülhet.

    •    A hagymamagokat 1-2 cm mélyre vesd el, 10-15 cm-es sortávolsággal.

    •    Ha gyorsabb eredményt szeretnél, dughagymát is ültethetsz, így hamarabb fejlődik.

Mikor szüretelhető?

    •    Április elején már zsenge, friss újhagymát szedhetsz.

4. Sárgarépa – A húsvéti leves elengedhetetlen hozzávalója

Miért jó választás?

A korai sárgarépa fajták akár 8-10 hét alatt beérnek, így húsvétra már zsenge répát szedhetsz a kertből.

Hogyan vessük?

    •    Február végén, ha a talaj már nem fagyott, szabad földbe is vethető.

    •    Laza, homokos talajt igényel, ezért a vetés előtt érdemes mélyen felásni.

    •    A magokat 1 cm mélyre vesd el, 25 cm sortávolsággal.

Mikor szüretelhető?

    •    Április közepére-május elejére zsenge répákat szedhetsz.

5. Petrezselyem – Korai vetéssel gyorsabb növekedés

Miért jó választás?

A petrezselyem lassan csírázik, ezért érdemes már februárban elvetni, hogy húsvétra friss zölddel ízesíthesd az ételeket.

Hogyan vessük?

    •    Február végén szabad földbe vethető, de érdemes előtte egy éjszakára vízbe áztatni a magokat, hogy gyorsabban csírázzanak.

    •    1-2 cm mélyre vessük, 20 cm-es sortávolsággal.

Mikor szüretelhető?

    •    Április végére már friss petrezselyemzöldet használhatsz a főzéshez.

6. Fejes saláta – Zsenge levelek a húsvéti asztalra

Miért jó választás?

A fejes saláta korai fajtái hidegtűrők, és már tavasszal friss leveleket adnak.

Hogyan vessük?

    •    Februárban fólia alatt vagy palántázva neveld, hogy gyorsabban fejlődjön.

    •    Ha palántákat nevelsz, 3-4 hét múlva kiültetheted őket a szabad földbe.

    •    Vetésmélység: 0,5-1 cm, 25 cm-es sortávolság.

Mikor szüretelhető?

    •    Március végén, április elején már friss salátaleveleket szedhetsz.

Ha februárban elveted ezeket a zöldségeket, biztos lehetsz benne, hogy húsvétra saját termésedből készítheted az ünnepi fogásokat. A retket, újhagymát és fejes salátát már április elején szedheted, míg a sárgarépa, spenót és petrezselyem is szépen fejlődik a húsvéti időszakra.

Kocsonya: a magyaros ízbomba a hosszú élet titkaFolyton elfelejted, hol parkoltál, vagy hova tetted a telefonod? Akkor ezekről az ételekről ideje lemondanodSperma, mint pizzafeltét és mérgező hal: a világ legfurább ételei

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.