Metszés nélkül haldoklik az almafád: így hozhat ismét bőséges termést

Shutterstock - AnnaRoth108
kertészkedés metszés tippek-tanácsok kert almafa
Az almafák megfelelő gondozása kulcsfontosságú ahhoz, hogy szebb, egészségesebb fánk és bőségesebb termésünk legyen. Bár sokan tartanak attól, hogy egy elburjánzott almafa metszése bonyolult feladat, valójában egyszerűbb, mint gondolnánk.

Ha egy almafát túl sokáig nem metszenek, túlnő, ami nemcsak a fa vitalitását csökkenti, hanem a terméshozamot is negatívan befolyásolja. Egy egészséges almafa nem sűrű és átláthatatlan lombkoronával rendelkezik, hanem olyan ágstruktúrával, amely elegendő teret és fényt biztosít. Sokan tartanak attól, hogy egy elburjánzott fa visszanyesése bonyolult feladat, és emiatt halogatják a metszést. Pedig nincs ok aggodalomra, mert az idős almafa metszése során szinte lehetetlen elpusztítani a fát. Valójában a legösszetettebb metszési munka az almafa első három évében zajlik, ezt követően pedig a gondozás már sokkal egyszerűbbé válik. Egy alapos metszés jutalma pedig nemcsak szebb és egészségesebb fa, hanem bőségesebb termés is lesz.

Minden, amit az almafa metszése kapcsán tudni érdemes
Az almafa metszése kulcsfontosságú ahhoz, hogy fánk egészséges maradjon, és bőséges termést hozzon.
Forrás: Shutterstock/KelaVi

Almafa metszése: mikor érdemes metszeni az almafát?

Az almafa metszését a legjobb késő télen, amikor a fa nyugalmi állapotban van. Illetve az almafa metszése tavasszal vagy kora tavasszal is ideális, még az új hajtások megjelenése előtt. Lehetőleg kerüld az őszi és nyári metszést, mivel ez érzékeny, új növekedést serkent, amely könnyen áldozatul eshet a kártevőknek és a téli fagynak.

Ugyanakkor a beteg vagy sérült ágakat bármikor eltávolíthatod, amikor észreveszed őket. Az idősebb almafák jelzik, ha erőteljesebb metszésre van szükségük – ezt a csökkenő terméshozam mutatja. Az erős metszés során eltávolított vízhajtások és elhalt ágak segítenek a fának több termőrészt fejleszteni. A metszés emellett szellősebbé teszi a lombkoronát, így több napfény és levegő éri az érő gyümölcsöket. Egy 3 éves almafa metszése esetében általában elegendő, ha háromévente egyszer erőteljesebben visszavágjuk.

Előkészületek a metszéshez

Mielőtt nekilátsz a metszésnek, ellenőrizd, hogy a szerszámaid élesek és megfelelő állapotban vannak. 

Az almafák ágrendszere szúrós és könnyen felsértheti a bőrt, ezért viselj munkavédelmi kesztyűt, hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot a sérülések elkerülése érdekében.

A metszési technika attól függ, hogy egy ágat teljesen eltávolítasz, vagy csak megrövidíted.

  • Ha egy ágat teljesen eltávolítasz, vágd vissza az ág gallérjáig, egy kicsivel a törzs mellett, majd igazítsd le a gallér külső szélénél.
  • Ha viszont csak megrövidíted az ágat, mindig egy kifelé néző rügyig vágj vissza, olyan rügyig, amely a szomszédos ágaktól kifelé mutat. Ez elősegíti az új hajtás kifelé történő növekedését, így a fa szellősebb marad. Ne vágj befelé néző rügy fölött, mert az új hajtás keresztben vagy árnyékot vetve nőhet, és később el kell majd távolítani.

Szükséges eszközök a metszéshez

  • Metszőolló
  • Ágvágó olló vagy fűrész vastagabb ágakhoz
  • Létra
  • Erős munkavédelmi kesztyű
  • Védőfelszerelés (védőszemüveg, sisak)

Metszés kezdőknek: almafa metszése lépésről lépésre

1. Távolítsd el a sérült ágakat

Elsőként vágd le az elhalt, sérült vagy beteg ágakat. Az elhalt fa sötétebb, törékeny, a kérge gyakran lehámlik, míg a beteg ágak színe eltérhet az egészségesektől. A metszési sebek nyitott kapuk a kártevők és betegségek számára, ezért az elhalt és sérült ágakat az év bármely szakában eltávolíthatod.

2. Szabadulj meg a vízhajtásoktól

A fáknál a metszés célja gyakran a növekedés serkentése, de nem minden hajtás kívánatos. Akár már egy fiatal almafa metszése során is az alábbi hajtásokat érdemes eltávolítani, mert csak elvonják az energiát a fától:

- Vadhajtások, a fa tövéből kinövő ágak

- Örvök, más ágakat körülölelő, gyűrűszerű ágak

- Vízhajtások, vékony, felfelé meredő hajtások, amelyek nem hoznak termést

Ezek eltávolítása nemcsak a fa energiáját kíméli, hanem segít jobban átlátni a szerkezetét, így könnyebb lesz eldönteni, hol szükséges további metszés.

3. Távolítsd el az alacsony ágakat

Metszd le azokat az ágakat, amelyek körülbelül 1,2 méternél alacsonyabban nőnek. Ezek általában túl árnyékosak ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzanak, ráadásul a lógó ágak csak arra csábítják a szarvasokat és más állatokat, hogy megdézsmálják a fát.

4. Szabadulj meg a problémás ágaktól

- Lehajló ágak – Ezek szintén árnyékosak és terméketlenek, ezért érdemes eltávolítani őket.

- Egymást keresztező vagy dörzsölődő ágak növekedés közben egyre vastagabbak és nehezebbek lesznek, és végül károsíthatják a fővázat adó vázágakat. Jobb, ha időben levágod őket, mielőtt kárt okoznának a fa szerkezetében.

5. Távolítsd el a versengő főágakat

Lépj hátrébb, és nézd meg a fa szerkezetét. Az almafának egy központi vezérággal (törzzsel) kell rendelkeznie, amely függőlegesen nő. Ha ez enyhén görbe, az nem probléma, de az erről kinövő erős oldalágakat érdemes eltávolítani. Ha meghagyod őket, versengeni fognak a vezérággal, torzítva ezzel a fa formáját és csökkentve a fényáteresztést. Ezeket az ágakat metszd vissza a főtörzsig.

6. Tisztítsd ki a sűrű belső részt

Ritkítsd meg a belső ágakat, hogy a napfény könnyen elérje az összes gyümölcsöt, és az ágak erős, legalább 45 fokos szögben nőjenek a vezérághoz képest. Légy határozott ebben a lépésben, de ügyelj arra, hogy elhanyagolt fák esetében ne távolíts el többet a fa egyharmadánál egy metszés alkalmával.

Tipp: rendszeresen metszenéd a fát? Ilyenkor elegendő a fa egyötödét visszavágni egy-egy szezonban.

7. Ellenőrizd a fa formáját

Végül nézd meg a fát összességében. A felső ágaknak rövidebbnek kell lenniük, mint az alsók, hogy a fa piramis alakú legyen, jól elosztott vízszintes ágakkal. Egy régi mondás szerint egy madárnak úgy kell tudnia átrepülni az almafán, hogy a szárnya ne érjen egyetlen ághoz sem – ez a megfelelő ritkítás jele. Bár a végeredmény elsőre drasztikusnak tűnhet, a fa hamarosan egészségesebb gyümölcsöket hoz, és könnyebb lesz a termést is leszedni.

Mindenki lila almát akar ültetni, a kertészetek nem győzik a kéréseket, de van egy bökkenőEzért a receptért rajong most mindenki: almás süti liszt és tojás nélkülIdared, Starking, vagy Golden alma? - Hogyan válasszuk ki a tökéleteset?

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.