A farsangi időszak vízkereszttől, azaz január hatodikától egészen hamvazószerdáig, azaz a húsvétot megelőző böjt kezdetéig tart. Ez a mulatságok, bálok és lakomák ideje, amikor mindenki lelkesen süti a fánkokat. Eredete jóval a kereszténység előttre nyúlik vissza: a pogány korban a tavaszvárást ünnepelték ilyenkor, de a rómaiak is rendeztek álarcos felvonulást az évnek ebben a szakaszában. Magyarországon a farsang a középkorban honosodott meg olasz, francia és német hatásra.
Farsangi szokások
A farsang telis-tele van hangos mulatságokkal, nagy eszem-iszommal, amelyek csúcspontja a karnevál. Már Mátyás korában is rendeztek hazánkban álarcos vígasságokat, de a legismertebb külföldi farsangi megmozdulás talán a riói és a velencei karnevál, míg itthon a busójárás kötődik még ehhez az időszakhoz.
A téltemető, tavaszváró farsanghoz számos néphagyomány és szokás fűződik, ezek közül a jelmezes összejövetelek a mai napig is tartják magukat. Ilyenkor különféle ruhákba bújnak kicsik és nagyok, maszkot húznak vagy festékkel színezik ki az arcukat, hogy minél jobban meg tudják személyesíteni a kiválasztott figurát. Régebben a falu apraja-nagyja egy víg, nevetéstől és zenétől hangos menetet alkotott, végigvonultak a házak között, majd elégették a telet jelképező koporsót vagy szalmabábút.
A farsang a párkeresés és párválasztás időszaka is volt, hiszen ekkor a bálok és táncos mulatságok remek alkalmat kínáltak arra, hogy a legények és a leányok jobban összemelegedjenek. Faluhelyen a lányok ilyenkor bokrétát készítettek, amelyet a kiszemelt fiúnak ajándékoztak, aki a kalapja mellé tűzte azt. A polgári és arisztokrata körökben pedig ezekben a hetekben vezették be a fiatal lányokat a társaságba. A legtöbb házasság is ilyenkor köttetett, hiszen a farsang után megkezdődött a böjt, akkor pedig már nem rendezhetett senki lakodalmat.
Sok helyen a farsang farkának középső napján, azaz a farsangi időszak utolsó hétfőnjén, asszonyfarsangot tartottak, ahol a nők férfi módjára mulathattak, tehát szégyen nélkül ihattak bármennyit, nótázhattak, táncolhattak.
Nincsen farsang fánk nélkül, így volt ez már a régi időkben is, hiszen a kelt tésztás változat már a XV. századtól meglehetősen népszerűvé vált egész Európában. Egyes történetek szerint egy bécsi pékségben született meg az első fánk, amikor a pékné meg akarta dobni egy kis darab kenyértésztával az egyik inast, ám célt tévesztett és a nyers tészta belepottyant a forró zsírral teli edénybe, ahol aztán pillanatok alatt aranybarnára sült. Azóta is töretlen a sikere ennek az ínycsiklandozó, télűző finomságnak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.