Íme 7 meglepő dolog, amit a mosogatógép tabletta remekül tisztít!

mosogatógép tabletta, tisztítás, takarítás
Shutterstock/New Africa -
takarítás mosogatógép tabletta tisztítás
Számos meglepő felhasználási lehetősége is van a ház körül, ahol bevetheted remek tisztító erejét. Tudtad, hogy a mosogatógép tabletta nemcsak az edényeket, poharakat és tányérokat varázsolja ragyogóan tisztává?

A mosogatógép a háziasszonyok egyik legjobb barátja, azonban kevesen tudják csak, hogy a bele való kis tablettákat mi minden másra is lehet használni. A mosogatógép tabletta arra lett tervezve, hogy megbirkózzon a kemény vízzel, eltávolítsa a foltokat, és feloldja a zsírt és olajat, amelyek a fehérjében gazdag ételekben találhatók. Így nem meglepő, hogy nemcsak a mosogatógépben, hanem a háztartás más területein is hatékonyan alkalmazható. Tehát érdemes beszerezned néhány mosogatógép tablettát, még akkor is, ha nincs mosogatógéped és akkor is, ha inkább a folyékony vagy por állagú verziót kedveled.

mosogatógép tabletta, tisztítás, takarítás
A mosogatógép tabletta remek tisztítószer és számos helyen bevetheted a ház körül.
Forrás: Shutterstock/Aleksandr Gogolin

Mosogatógép tabletta: ezeket a tárgyakat tisztíthatod meg vele

Biztonsági megjegyzés: Mint mindig, tisztítószerek használata során érdemes védőkesztyűt viselni, és kerülni a gőzök közvetlen belélegzését.

1. WC tisztítása

Amikor elérkezik az idő a fürdőszoba takarítására, kezdj azzal, hogy egy mosogatógép-tablettát dobsz a WC csészébe. Ezután takarítsd meg a mosdót, a padlót és a zuhanyt, a WC-t pedig hagyd a végére. Így a tabletta időt kap, hogy feloldódjon, ami megkönnyíti a WC csésze súrolását. A tablettát a kemény víz által hagyott gyűrűk eltüntetésére is használhatod.

2. Mosógép

Az idő múlásával a baktériumok és vízkő rakódik le a mosógépben, ezért fontos, hogy körülbelül három havonta tisztítsd meg. Ahogy sok más takarítási módszer esetén, itt is több lehetőség van, de ez a módszer csupán annyit igényel, hogy egy tablettát helyezz a fiókba, majd futtass le egy forró mosási ciklust. A hatékonyság érdekében dobj be néhány koszos rongyot vagy konyharuhát, hogy ne pazarold el a vizet! Ha a ciklus véget ért, ellenőrizd, maradt-e maradék a tablettából. Ha találsz, egyszerűen töröld ki a fiókot és a dob belsejét egy nedves mosogatóronggyal.

3. Sütőajtó, megégett edények és serpenyők

A ráégett étel mindig nehezen kezelhető, főleg, ha a sütő belsejében található. Használj egy mosogatógép tablettát, amit meleg vízbe mártasz, hogy könnyedén letakarítsd vele a sütő üvegét és ajtaját. A sütőajtónál alkalmazott módszerhez hasonlóan a mosogatógép tabletta könnyedén megtisztítja a megégett és odaragadt serpenyőket. Bár léteznek más megoldások is, ez a módszer igazán jól jön, amikor már kétségbeesett vagy.

4. Szemetesvödör  

A szemetesek funkciójukból adódóan sajnos gyakran hamar válnak vállalhatatlanul koszossá. Igyekezzünk mihamarabb letörölni a fedélre vagy az aljára került ételmaradékokat, hogy a szemetes viszonylag tiszta maradjon. Azonban évente legalább kétszer érdemes alaposan is kitakarítani. 

A legegyszerűbb módszer ehhez: töltsd meg a szemetes vödröt meleg vízzel, és dobj bele egy mosogatógép tablettát. Várj, amíg feloldódik, majd egy órát pihenjen, mielőtt forró vízzel alaposan kiöblíted a vödröt.

5. Hűtőszekrény  

Veled is előfordult már, hogy egy étel kifolyt a hűtőszekrényedben és ragadós rendetlenséget hagyott hátra? Nem kell pánikba esned! Hiszen ebben az esetben is csak egy mosogatógép tablettára és meleg vízre van szükséged. Kezdd azzal, hogy letörlöd a laza ételmaradékokat, majd mártsd bele a tablettát a meleg vízbe, és a lapos oldalával kapard le a maradékot. Töröld át, majd öblítsd le meleg vízzel. 

6. Olajfoltok  

Ha az autód olajat csepegtetett a garázsban vagy a kocsibeállón, a mosogatógép tabletta segíthet eltüntetni a foltot. Miután az olaj felszívódott (a macskaalom vagy a kukorica keményítő remekül teszi a dolgát), nedvesítsd be a területet, majd egy mosogatógép tablettával dörzsöld át a folt körüli részt. A folt méretétől függően lehet, hogy több tablettát is használnod kell. Hagyd, hogy a mosószer körülbelül fél órán át kifejthesse hatását a folton, majd öblítsd le meleg vízzel.

7. Műanyag kerti bútorok 

Ha a kerti bútorod kezd megviselt állapotban lenni, a mosogatógép tabletták gyors és egyszerű megoldást nyújtanak a makacs foltok eltávolítására. Oldj fel egy tablettát egy vödör meleg vízben, vagy használd a tablettát súrolószivacsként a nehezen eltávolítható foltokhoz. 

Megjegyzés: Ez a módszer legjobban műanyagon működik, és ajánljuk, hogy először egy kevésbé látható területen teszteld, hogy biztosan ne okozzon elszíneződést.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.