A korai karácsonyi készülődés a boldogság titka egy tanulmány szerint

Beautiful,Young,Woman,Wearing,Knitted,Sweater,And,Woolen,Hat,Standing
Shutterstock - polinaloves
karácsony 2024 karácsony készülődés
Vannak, akik már az ünnepekre hangolódnak, lelkesen dekorálnak, karácsonyi dalokat hallgatnak. Akadnak, akik szerint a korai karácsonyi készülődés csak indokolatlan felhajtás, de egy tanulmány szerint a boldog élet kulcsa a korai készülődők kezében lapul.

A karácsonyi készülődés pozitívan hat a lelkünkre. Steve McKeown pszichológus egy interjúban arról mesélt, hogy azok az emberek, akik korábban elkezdik díszíteni az otthonukat és a karácsonyfájukat, sokkal boldogabbak, mint azok, akik az ünnep utolsó hetére hagyják a készülődést. A szakértő szerint napjaink stresszel és szorongással teli világában az ünnepi készülődésben megjelenik a gyermekkor nosztalgiája, ami megnyugtatja az elmét, és feltölt energiával. Sokan emiatt hajlamosak arra, hogy már nagyon korán feldíszítsék az otthonukat és a karácsonyfájukat. Éppen ezért a szakértő azt tanácsolja, hogy ha rajongunk a karácsonyért, ne fogjuk vissza magunkat – még akkor se, ha ez a Grincseknek nem tetszik.

Karácsonyi készülődés
A karácsonyi készülődés a boldogság az öröm valódi érzése
Forrás: Shutterstock

Karácsonyi készülődés lényege, amikor engedjük, hogy magával ragadjon a gyermeki lelkesedés

  • A karácsonyi időszak nosztalgiára ad okot

Nem véletlen, hogy egy fárasztó nap után jólesik hazamenni a kivilágított otthonunkba, és bekapcsolni kedvenc karácsonyi zenénket. Amy Molin pszichoterapeuta is egyetért azzal, hogy a karácsonyi dekorációk szellemileg kevésbé megterhelő, nyugodtabb időkbe vezetnek vissza. A dekorációk, a csillogó fényfüzérek visszarepítenek minket a régi, varázslatos gyermekkori emlékekbe, amelyekhez boldogság és kellemes izgalom társult. Ebből kifolyólag, azok a személyek, akik már korán ünnepi díszbe öltöztetik az otthonukat, sokkal előbb és tovább élvezhetik a nosztalgia pozitív hatását.

  • A magány tökéletes ellenszere

Molin azt is hozzátette, hogy a korai készülődés nagy segítség lehet azoknak, akik elvesztettek egy hozzájuk közel álló családtagot, barátot: a dekorálás, a korábban együtt végzett ünnep előtti feladatok elvégzése felidézi a közösen töltött időt, ez pedig egyfajta kapcsolatteremtésnek is tekinthető. Ezért van az, hogy magányos óráinkban egy-egy régi közös emlék felidézése átlendít minket a búskomor hangulaton, és segít, hogy már csak hálát érezzünk a szívünkben, hogy szerethettük mindazokat, akik már nincsenek velünk.

Young,Happy,Woman,In,Red,Decorates,Lush,Christmas,Tree,With
A karácsony lehetőséget ad arra, hogy a mindennapok ütemét lelassítsuk
Forrás: Shutterstock

Sokkal nyitottabbnak tűnünk

Van, aki csak feldob egy égősort az ablakba, más folyamatosan új díszeket szerez be a régiek mellé, de olyanok is akadnak, akik kézzel készített dekorációkkal teszik mutatósabbá a lakást. És, bár ez elsőre csak ízlés kérdésének tűnhet, valójában jóval több ennél. A Journal of Environmental Psychology folyóiratban megjelent tanulmány szerint sokat elárul rólunk a külvilágnak az, hogyan díszítjük fel az otthonunkat kívül-belül egyaránt. A rólunk alkotott kép jóval pozitívabb lehet, ha idő előtt karácsonyi díszekkel dobjuk fel a házunk megjelenését. A szomszédok ugyanis barátságosabbnak és összetartóbbnak tartanak minket, még akkor is, ha nem ismernek.

  • Megússzuk az idegösszeomlást

A korai készülődők azért is boldogabbak, mert jó előre megveszik a dekorációt és az ajándékokat, így megússzák a decemberi tömeget és a taposást a plázákban. Így, ha már novemberben nekilátunk a dekorálásnak, valamint a nyár végétől kezdve, fokozatosan beszerezzük az ajándékokat, decemberben nem lesz kapkodás, túlköltekezés és őrült sorban állás a boltokban. A tél a bekuckózás időszaka, ezért nagyon fontos, hogy az ünnepek az otthon töltött időről, a pihenésről, a tökéletes kikapcsolódásról, a meghitt családi pillanatokról és a feltöltődésről szóljon.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.