Stresszelsz, nem tudsz aludni? Ettől az 5 terápiás szobanövénytől tuti megnyugszol

Carefree,Young,Woman,With,Long,Hair,In,Wireless,Headphones,Listening
Shutterstock/Copyright (c) 2022 DimaBerlin/Shutterstock. No use without permission. - DimaBerlin
növénygondozás stressz ellen stresszoldás
Bizonyos virágok jelenléte nem csak szebbé varázsolja a környezetünket, hanem még az egészségünkre is jótékony hatással vannak. Ha sokat stresszelsz, ezek a virágok megnyugtatnak, de akár a depressziót is elűzhetik az otthonodból. Nem mindegy azonban, hogy milyen faját választasz. Segítünk dönteni!

Stresszelsz, képtelen vagy a munkádra koncentrálni, napközben is fáradt vagy? Hiszed vagy sem, de a belélegzett levegő minősége jelentős hatással van fizikai és mentális állapotodra. A tartósan fennálló, rossz levegő növeli a fertőzések, a légzőszervi megbetegedések kialakulásának veszélyét, valamint asztmát, allergiát, szív- és érrendszeri betegségeket is okozhat. Bizonyos terápiás virágok azonban bizonyítottan felfrissítik otthonod, környezeted levegőjét, javítják a közérzeted, teljesítményed és segítenek leküzdeni az örökös fáradtságot. Lássuk is az 5 legjobb stresszoldó szobanövényt, amellyel nem nyúlhatsz mellé!

Sokat stresszelsz
Sokat stresszelsz? Ezeket a szobanövényeket szerezd be!
Forrás: Shutterstock

Sokat stresszelsz? Ezeket a szobanövényeket szerezd be otthonodba!

Szobai futóka

A kúszó tulajdonsággal rendelkező dísznövény, épp annyira igénytelen, mint amennyire hasznos. Cserépben, vagy akár függőkosárban is vígan leéli a kis életét. Gondozása rendkívül egyszerű, nincsenek különleges igényei. A növényt akár kültéri teraszokon és erkélyeken is nevelhetjük.  Nagyon hatékony a benzol és a xylén gázok megkötésére. Egyetlen veszélye, hogy a levelei mérgezőek, tehát érdemes távol tartani tőle a háziállatokat és a kisgyerekeket

Szobapáfrány

A párakedvelő szobapáfrány az egyik legerősebb légtisztító szobanövényeink egyike, szűri a szén-dioxidot, a formaldehidet és a xilolt – a NASA “Levegő javítása növényekkel” című tanulmánya szerint. Világos-félárnyékos helyet és szűrt fényt kíván. A közvetlen napsugárzást csak párás környezetben viseli el. Tavasztól őszig bőségesen öntözzük és kéthetente tápozzuk. Lehetőleg télen is tartsuk nyirkosan a földjét.

Anyósnyelv

Ez a rendkívül szívós, mondhatni igénytelen évelő örökzöld, nem igényel különösebb gondoskodást, mindeközben megszabadítja otthonunk levegőjét az olyan káros anyagoktól, mint a benzol, a formaldehid, a xilol és a toluol. Egyes kutatások gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatást is tulajdonítanak neki. Kezdőknek is jó választás, jól tűri a szárazságot és a gyenge fényviszonyokat.

A,Young,Woman,Is,Watering,And,Caring,For,A,Houseplant
Az anyósnyelv enyhíti a stresszt és segít ellazulni
Forrás: Shutterstock

Vitorlavirág

A vitorlavirág segíthet legyőzni az elektroszmog okozta alvászavart, a fáradtságot és az ingerlékenységet, ezért lehetőség szerint tegyük a dolgozószobába, vagy olyan helyre, ahol számítógép vagy televízió van. Világos és félárnyékos helyeket szereti. Túl sok napfénytől megbarnul a virág, kevés napfénynél, pedig megáll a virágzásban. Látványosan jelzi, ha szomjas lekonyulnak a levelei.

Flamingóvirág

Ez a hazánkban is népszerű növény remekül kiszűri a levegőből a szén-dioxidot, formaldehidet, xilolt, toluolt és az ammóniát. Mivel trópusi eredetű, kifejezetten kedveli a meleg helyeket. Fontos, hogy a növény földje mindig nedves legyen, de ne álljon a víztől. Virága bőr- és nyálkahártya irritációt okozhat.

Anthurium,Flower,In,Pot,On,Wooden,Table
A flamingóvirág gondozása során a fontos a magas páratartalom biztosítása
Forrás: Shutterstock

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.