20 évesen kapott súlyos sztrókot a hollywoodi sztárszínésznő

Aubrey Plaza színésznő agyvérzés sztrók
Karibi vér is folyik az ereiben, apácák nevelték, a kényelmetlen humora a problémáiból fakad, és a férje a munkatársa is egyben. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 40. születésnapját ünneplő hollywoodi sztárszínésznő és komika, Aubrey Plaza kapcsán.

Egy dal után nevezték el

Az Aubrey keresztnevet egy azonos című dal, a Bread rockegyüttes slágere nyomán kapta, ami az édesanyja egyik kedvence volt a születése idején. „Ez egy szerelmes dal, de közben egyfajta sötétség és szomorúság is van benne” – nyilatkozta erről a színésznő.

20 évesen kapott súlyos sztrókot Aubrey Plaza
20 évesen kapott súlyos sztrókot Aubrey Plaza
Forrás: Northfoto

Karibi vér is folyik az ereiben

Az amerikai Wilmington városában született egy pénzügyi tanácsadó apa és egy ügyvéd anya gyermekeként. Apai ágon Puerto Ricó-iak a felmenői, a nagyapja vándorolt be a karibi szigetről az Egyesült Államokba. Anyai oldalon ír és angol származású.

Apácák nevelték

Erősen vallásos családban nőtt fel, szigorú katolikus neveltetésben részesült. A középiskolai tanulmányait egy orsolyita apácák által működtetett gimnáziumban végezte, ahova csak lányok járhattak. Egyetemre már New Yorkba járt, film szakra.

Humoristaként kezdte a karrierjét

Más iskolásként óriási rajongója lett a Saturday Night Live tévés komédiashow-nak. Elolvasta az összes szereplő életrajzát, és arra lett figyelmes, hogy a legtöbben improvizációs színtársulatokból indultak. Ezért aztán ő is jelentkezett egy ilyenbe, és humoros jeleneteket adott elő, miközben sokáig recepciósként tartotta el magát. A kamerák elé is először a humora révén került, a Városfejlesztési osztály tévésorozatban és a Ki nevet a végén? mozifilmben.

Fiatalon agyvérzést kapott

Mindössze 20 éves volt, amikor súlyos sztrókon esett át, aminek következtében időlegesen lebénult, és az is sokáig tartott utána, míg újra tudott probléma nélkül beszélni vagy írni. Néhány évvel később újra ráijesztett a hozzá közelállókra, amikor a Városfejlesztési orszály forgatásán iszkémiás rohamot kapott, ami szintén a sztrók egy formája, de szerencsére ezúttal enyhébb tünetekkel járt csak nála.

A kényelmetlen humora a problémáiból fakad

Saját bevallása szerint problémái vannak az önértékeléssel, a legtöbbször nem érzi magát kényelmesen a bőrében. Sokat kell dolgoznia azon, hogy ez ne így legyen, ez pedig gyakran azzal jár, hogy mások számára válik kényelmetlenné a viselkedése, ideértve a híresen szarkasztikus humorát is, aminek poénjait kizárólag faarccal adja elő.

A férje a munkatársa is egyben

2011 óta él párkapcsolatban a filmrendező Jeff Baenával, akinek azóta persze a filmjeiben is rendszeresen szerepel. Közös együttműködésükből született meg a Zombibarátnő, a Zűrös hétvége, az Őrült randi Toszkánában és a Bővérű nővérek is. A házasságot nem kapkodták el: 10 közös év elteltével, 2021-ben tartották az esküvőt.

Sosem találnád ki, melyik a kedvenc filmje

Ingmar Bergman személyes hangú családtörténetét, a Fanny és Alexandert minden évben megtekinti, sőt még akkor is ezt veszi elő, ha forgatás közben egy hotelben csak úgy valamit nézne. Ami csak azért meglepő választás, mert egy maratoni hosszúságú, a nézőktől nagy figyelmet követelő művészfilmről van szó, amit Plaza ráadásul eredeti nyelven, svédül szokott megnézni.

Egyetlen szerepálma van

Ez pedig nem valami rendkívül komplex karakter egy Bergman-stílusú művészfilmben, hanem egy képregényfigura: a Batman mellett lakkcuccban feszítő, szexi Macskanő. 

 

Rendezőlegendák várnak rá

A hazai mozikban legutóbb 2023-ban láthattuk Guy Ritchie filmje, a Fortune-hadművelet: A nagy átverés szereplőgárdájában. Szeptember végén érkezik a közreműködésével a rendezőlegenda Francis Ford Coppola nagyszabású mozija, a Megalopolisz, utána pedig olyan további neves alkotókkal fog együtt dolgozni, mint John Waters, vagy Ethan Coen. Közben egy könnyedebb produkció is belefér majd: az Agatha All Along sorozatban csatlakozik a Marvel szuperhős-univerzumhoz.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.