A szexszimbólum Johnny Weissmüllert lefizették a válásért: 120 éve született a temesvári Tarzan

AFP -
tarzan úszás Johnny Weissmüller film
Bánáti sváb gyerekként született, a kora legnagyobb sportolója volt, ő alkotta meg Tarzan híres üvöltését, de elszegényedve kellett meghalnia.

1904. június 2-án született a szupersztár és a maga korában szexszimbólum Johnny Weissmüller, akiről talán te sem tudtad a következő érdekességeket.

A szexszimbólum Johnny Weissmüllertt Jánosnak keresztelték
A szexszimbólum Johnny Weissmüller minden idők egyik legnagyobb úszója volt
Forrás: AFP

A szexszimbólum Johnny Weissmüllert  Jánosnak keresztelték

Szabadfalu községben jött világra, ami ma már Temesvár egyik városrésze. Bánáti sváb család tagjaként az anyanyelve a német volt, de mivel az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Magyar Királyság területén született, így magyar keresztnévvel, Weiszmüller Péter Jánosként anyakönyvezték.


Betegség miatt kezdett el sportolni

Héthónapos korában a családja kivándorolt Amerikába, majd Chicagóban telepedtek le. Az immár Johnny becenévre hallgató kisfiú sokat betegeskedett, a járványos gyermekbénulást is elkapta. Az orvosok javaslatára kezdett el úszni, amiben aztán látványosan tehetségesnek bizonyult.


Minden idők egyik legnagyobb úszója volt

Igazi szupersztárnak számított már sportolóként is. Öt olimpiai aranyérmet nyert úszásban, és úgy mellesleg még egy bronzot is az amerikai vízilabdacsapat tagjaként. Ő volt az első ember, aki 1 percen belül úszta a 100 métert, a rekordjainak száma szinte végtelen, egy egész évtizeden át senki nem tudta legyőzni egyetlen úszóversenyen sem.
 


Meztelenül szerepelt az első filmjében

Az első filmjében, az 1929-es New York mulatban magát Adoniszt alakította a tökéletes testével. Ezt kihangsúlyozandó mindössze egyetlen fügefalevelet viselt, miközben a vállán hordozta a film női sztárját, Mary Eatont.


Ő alkotta meg Tarzan híres üvöltését

1932-ben játszotta el először Edgar Rice Burroughs kalandregényeinek főhősét a Tarzan, a majomemberben, amit számos további produkció követett, és a figura teljesen összenőtt Weissmüller alakjával. Ő találta ki Tarzan híres üvöltését is, amit az otthonról hozott jódlis hagyományok is befolyásoltak némi hangmérnöki ügyeskedés mellett, ami fordítva játszotta le a hangját.
 


Lefizették, hogy váljon el

Amikor a Tarzan óriási siker és Weissmüller hatalmas sztár lett, akkor a filmeket gyártó MGM stúdió 10 ezer dollárt kínált neki, hogy váljon el a feleségétől, mivel így még vágyottabb férfiikon lehetett a női rajongók számára. Weissmüller belement az akkoriban nem is olyan ritka alkuba, de nem sokáig bírt szingli maradni. Összesen ötször házasodott meg élete során, és három gyereke született. Az utolsó házassága több mint két évtizeden át, élete végéig kitartott.


Sok ember életét megmentette

1927-ben nyíltvízi edzés közben vette észre, hogy egy csónak balesetet szenvedett, és 11 embert mentett ki a vízből. Szintén ebben az évben egy kirándulóhajó borult fel a benne szorult utazókkal együtt, és a segítségükre siető csapatban ott volt Weissmüller is. Több mint 50 embert sikerült kimenteniük, de még így is jó néhányan életüket vesztették.


Tarzan szabadította ki a kubai forradalomból

Fidel Castro hatalomátvétele idején épp Kubában tartózkodott, és egy golfpályán egyszer csak azt vette észre, hogy őt és a barátait körbeveszik az amerikaiakat ellenségnek tekintő kommunista forradalmárok. Az életveszélyes szituációban Weissmüller egy hirtelen ötlettől vezérelve bedobta a Tarzan üvöltést, a katonák pedig egyből felismerték, és barátságossá váltak. Némi pénzért cserébe pedig még biztonságos helyre is vitték őket.


Élete végén elszegényedett

Az ötvenes évek végén vonult vissza a színészkedéstől, és ezután üzleti karrierbe szándékozott vágni. Ez azonban nem alakult túl jól a számára, az elindított vállalkozásai mind csődbe mentek. Elszegényedve még az olimpiai érmeit is el kellett adnia, és egy időben Las Vegasban dolgozott ajtónállóként.


Speciális temetést kapott

1974-ben eltörte a lábát és a csípőjét, és az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy súlyos szívproblémái is vannak. Ezután rohamosan romlott az egészsége, tolószékbe is kényszerült. Életének 80. évében hunyt el, tüdőödéma következtében. Saját kérésére a temetésén lejátszották Tarzan üvöltését, miközben a koporsóját a sírba engedték.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.