György herceg fontos kiváltságát veszítheti el: Károly királyon múlik a kis trónörökös sorsa

György herceg
WireImage/The Duke And Duchess Of Cambridge Attend The Wimbledon Men's Singles Final - Karwai Tang
brit királyi család trónörökös hagyomány György herceg
Sok hagyomány és szabály van, amelyet a trónörökösöknek követniük kell. A 11 éves György herceget hamarosan egy olyan szigorú szabály is érinteni fogja, amely miatt csak a királyi család néhány tagjának kell aggódnia.

A hírek szerint Vilmos herceg és Katalin hercegné legidősebb fia, ha betölti a 12 évet, már nem repülhet együtt az apjával, aki jelenleg első a trónöröklési sorban. Bár György herceg viszonylag gyakran utazik együtt a walesi herceggel, egy szigorú szabály szerint, a monarchia jövőjének érdekében ezt hamarosan már nem teheti meg. 

Vilmos herceg, György herceg
Csak Károly király adhat engedélyt ara, hogy Vilmos herceg és fia, György herceg együtt repüljenek
Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP

Károly király egykori pilótája, Graham Laurie azt állítja, hogy Vilmos herceget körülbelül ebben a korban választották le utazáskor az apjáról, Károly királyról. A pilóta erről egy podcastban beszélt, ahol azt is elmondta, hogy sokáig együtt utazott a négyfős család, Károly, Diana, Vilmos és Harry, ám amint betöltötte a 12. életévét, Vilmos már nem utazott többé a családdal. Akárhova mentek, külön magánrepülőgépen követte családját. Erre azért volt szükség, hogy ha baleset érné a családot, ne sérüljön meg mindkét trónörökös. Ettől a szabálytól csak a néhai uralkodó, II. Erzsébet külön engedélyével lehetett.

Lehet, hogy György herceg sem lesz kivétel?

Bár igyekeznek másképp nevelni gyerekeiket, elképzelhető, hogy Katalin és Vilmos sem tehet semmit a hagyomány ellen. Ha a szabály továbbra is érvényben marad, akkor György hercegtől is megtagadhatják, hogy a családjával együtt repüljön, hacsak Károly király nem ad rá külön engedélyt. Alternatív megoldásként György herceg repülhetne az anyukájával, Katalin hercegnével és testvéreivel, Sarolta hercegnővel és Lajos herceggel, és Vilmos ülne külön gépen, hogy a gyerektrónörökösnek kevésbé legyen ijesztő az élmény.

Állítólag a néhai II. Erzsébet királynőnek voltak fenntartásai azzal kapcsolatban, hogy Vilmos herceg György herceggel együtt szálljon helikopterre. Robert Jobson királyi életrajzíró szerint az uralkodó kifejezte aggályait.

„Éles szavakkal bírálta Vilmost, miután az szembeszállt a óhajával, és az egész családjával együtt repült helikopterrel Norfolkba. Figyelmeztette őt, hogy mindig szem előtt kell tartania az utódlás kérdését" — írta könyvében Johnson.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.