Régi kedvencek nyomában: a Rendőrakadémia sztárja egy magyar szereppel térhet vissza az élvonalba

Steve Guttenberg, 
Rendőrakadémia
Snap/ Northfoto - Snap/ Northfoto
Steve Guttenberg Rendőrakadémia hollywood
Új rovatunkban olyan hollywoodi sztárok nyomába eredünk, akiknek egykor mindenki ismerte az arcát, de hosszú ideje eltűntek a rivaldafényből. A Régi kedvencek nyomában cikksorozat első célpontja a Rendőrakadémia jóképű csibésze, Steve Guttenberg.

Steve Guttenberg a nyolcvanas években Hollywood egyik legismertebb fiatal vígjátékszínésze volt olyan filmekben köszönhetően, mint a Rendőrakadémia, vagy a Három férfi és egy bébi. Jó ideje viszont alig találkozhattunk vele a moziban. Mi történt vele?

1984 - Police Academy - Movie Set
Rendőrakadémia
Steve Guttenberg és Kim Cattrall a Rendőrakadémia filmben
Forrás: MOVIESTILLS/ZUMA Press

Eltűnt a nyilvánosság elől a Rendőrakadémia sztárja

  • Honnan olyan ismerős?

Leginkább és mindenekelőtt a Rendőrakadémiából. A nyolcvanas évek emblematikus sikervígjátékának főszerepében Guttenberg gyorsan belopta magát nézők szívébe a jóképű csibész Mahoney kadét szerepével. Később még három további folytatásban is eljátszotta a figurát, miközben a Selyemgubó és a Rövidzárlat révén a hollywoodi sci-fikben is ő lett a jóindulatú fickó típusfigurája. A mozipénztáraknál legsikeresebb filmje azonban meglepő módon nem a Rendőrakadémia, hanem a Három férfi és egy bébi, amiben gondatlan agglegényként Tom Selleck és Ted Danson lakótársaként kapott a nyakába egy kisbabát.

  • Mi mindent tudunk róla?

Steve Guttenberg 1958-ban született New Yorkban egy oroszországi és ausztriai zsidó kivándorlóktól származó családban. A szülei munkásemberek voltak, de a családban a hollywoodi karakterszínész Michael Bell nagybácsi révén jelen volt a művészi vonal is. Már a középiskola alatt elkezdett színészkedni, majd az egyetemet félbehagyva költözött Los Angelesbe a karrierje érdekében. Az első kamerák előtti munkáját egy Kentucky Fried Chicken reklámban kapta, majd alig 20 évesen már Gregory Peck mellett mutatkozhatott be a nagyközönségnek a Brazíliai fiúk egy kisebb szerepében. Az étkezde című, díjakkal elhalmozott függetlenfilmben már övé volt az egyik főszerep, de sztárrá 1984-ben a Rendőrakadémia tette. Guttenberg ekkoriban annyira menő színésznek számított, hogy a Szellemirtók és a Segítség, felnőttem! főszerepét is visszautasította, amik így Bill Murray-nek és Tim Hanksnek jutottak.

Steve Guttenberg gyakran játszott és játszik a filmvásznon apákat, de saját gyereke sosem született. Kétszer nősült meg: a modell Denise Bixler 1988 és 1992 között volt a felesége, a tévériporter Emily Smith pedig 2014 óta a párja, 2019 óta hivatalosan is. Az unokaöccsei és az unokahúgai viszont annál fontosabbak számára, a nekik kitalált meséket könyvben is megjelentette. De más, nehéz sorsú gyerekeken is segít: egy általa indított kezdeményezés segít az állami gondozásból kikerült fiatalok számára lakhatáshoz jutni, valamint szemüveget juttatni a szegény családok rászoruló gyerekeinek.

  • Hova tűnt?

Csak az élvonalból tűnt el, Hollywoodból nem. Folyamatosan dolgozik a nagy sikerei óta is, évi 4-5 alkalommal forgat, de 

a kilencvenes években fokozatosan kikopott a sztárok közül, és maradtak neki az olyan másod-, sőt sokadvonalbeli filmek, mint a Sharknado 4: Az ébredő erő.

Azért néha így is felbukkan egy-egy jegyzettebb produkcióban, mint a Veronica Mars, vagy a

Nagypályások sorozatok. Mozivásznon legutóbb a Rifkin fesztiválja című Woody Allen-film epizódszerepében láthatták őt a hazai nézők 2020-ban. A készülő és bemutatásra váró filmjei is hasonló eloszlást mutatnak: a nagy részüket maximum a streamingszolgáltatók kínálatának egy eldugott zugában találhatjuk meg, de akad köztük 1-1 olyan darab is, amiből még akár siker is lehet. Az egyik ilyen a Paper Empire sorozat egy pénzügyi világválságról, a másik Go West! című disszidálós komédia a kelet-európai szocializmus világából, amiben Guttenberg a „Laszlo a magyar” nevű karaktert alakítja majd.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.