Az étkezési trendek éppen olyanok, mint a divatőrületek: jönnek, kipróbálják őket, és pillanatok alatt eldől, mi az, ami hosszú távon is beválik. A Huffington Post 2015 végén is összegyűjtötte a Pinterestről, melyek azok az ételek, elkészítési módok, hozzávalók, melyekkel érdemes lesz kísérletezni 2016-ban.
Mi azt javasoljuk, ha van időd, próbálkozz, főzőcskézz, és ami tetszik, építsd be a napodba!
Tányér helyett a tálka az új mértékegység
Évek óta arról olvashatsz, pontosan mennyi étel szerepeljen a tányérodon, ám
az új trend a tálkákba adagolt étel.
Hogy ez miért jobb, mint az előző? Itt nem könnyen fordulhat elő, hogy nagyon felpúpozod az ételt, mint a tányérban, az adagokat jobban kiszámolhatod. De ne csak müzlire, zabkására gondolj: zöldségekkel, smoothie-kkal, salátákkal, rizzsel, tojással, grillezett húsokkal is abszolút működik a dolog. Ráadásul a szósszal is kevesebbet kell bajlódnod, mert egy tálkában jobban összeállnak az ételek, az ízek, mint mondjuk egy nagy lapos tányéron.
Tészta zöldségekből
Ha még nem próbáltad, most itt az ideje - ez tényleg egy szuper ötlet! A lényege az, hogy a szénhidrátban és többnyire fehér lisztben gazdag tészta helyett zöldségből készíted el kedvenc spagettidet. Hidd el, ha finom szószt választasz, fel sem fog tűnni a váltás, és ez az a trend, amire pillanatok alatt rászoktathatod a családot is. Ha komolyan gondolod, beszerezhetsz hozzá egy tésztavágó gépet, de egy julienne-vágó is megteszi.
Hogy mely zöldségekből a legjobb spagettit készíteni? Kísérletezz cukkinivel, céklával, sütőtökkel, répával, és akár egy egyszerű pesto szósszal is isteni lesz a végeredmény!
Ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá, ma már számtalan egészséges életmódot hirdető blog foglalkozik ezekkel az ételekkel - az biztos, hogy ez nem csak egy pár hónapos trend az étkezésben!
Ősi magféleségek
Egyre inkább kezdünk visszatérni a régi korokban használt élelmiszerekhez,
alapanyagokhoz. Ide tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák, melyek közül már a legtöbb megtalálható a szupermarketek polcain is, és az éttermek is egyre inkább igyekeznek ezzel lépést tartani. A quinoa hódítása után 2016 előreláthatólag a köles, az amaránt, a tönköly éve lesz. Hogy miért is jók ezek az élelmiszerek? A rosttartalmuk nagyon magas, gazdagok proteinben, B-vitaminban és ásványi anyagokban, emellett kiválóan működnek köretként a hizlaló, kalóriadús dolgok helyett. A zab például az első számú reggelivé lépett elő az egészséges életmódot hirdetők és követők körében - itt írtunk is arról, miért.
Hüvelyes zöldségek
A bab, borsó, lencse és a csicseriborsó egyre népszerűbbek lesznek. Az ENSZ szerint is 2016 a hüvelyesek éve lesz, méghozzá azért, mert nagyon magas a tápértékük, és használatuk pozitívan hat a környezetre.
A csicseriborsónak jósolják a szakértők a legnagyobb népszerűséget,
hiszen remekül variálható: isteni hummusz készíthető belőle, a csicseriborsó-fasírt, a falafel pedig ha jól van elkészítve, simán felveszi a versenyt húsos társaival.
Egészséges zsírok
Egy időben óva intettek a zsírfogyasztástól, ám ma már a szakértők is egyetértenek abban, hogy a jóféle zsírok igenis nélkülözhetetlen elemei az egészséges táplálkozásnak. A legújabb kutatások szerint pedig sokkal fontosabb, milyen egészséges zsírt fogyasztunk, mint az, hogy mennyit eszünk belőle. Most az alacsony zsírtartalmú ételek helyett a telítetlen zsírokon a hangsúly: ezért is érdemes minél több olívaolajat, halat, főképp lazacot, olívabogyót, magokat beiktatni az étrendbe.
Az egészséges zsírt tartalmazó ételek között a legnagyobb sláger azonban még mindig az avokádó,
ami 2016-ban is nagyon trendi lesz. Ez nem is csoda, mi is rajongunk érte, számtalan pozitív hatásáról itt és itt is írtunk korábban.
Főszerepben a zöldségek
Ez a trend nem csak a vegetáriánusoknak kedvez majd: az ünnepek után például kifejezetten érdemes kicsit mellőzni a húsokat, hiszen karácsonykor és szilveszterkor már bőven telítődött velük a szervezet. 2016 egyik trendje pedig egyértelműen a zöldségféléken alapuló fogások lesznek,
mostantól a zöldségekre nemcsak köretként, de főételként is érdemes gondolnod.
Ha lasagne, akkor darált húsos helyett válassz spenótos-padlizsános verziót, a sütőtök egyre több helyen veszi át köretként például a krumpli szerepét, és érzékelhetően több, zöldségféléken alapuló szakácskönyv és blog készül a legnagyobb örömünkre. 2016-ban nagyon népszerű lesz például a karalábé, a paszternák (a répa rokona - a szerk.), a porcsin, ami egy ehető gyomnövény, a tökfélék, a brokkoli, a répák és az algafélék. Szó sincs arról, hogy étkezz húsmentesen, de adj néha több esélyt a zöldséges finomságoknak!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.