Gaslighting: Amikor a párod elhiteti veled, hogy ostoba vagy és őrült

Forrás: Shutterstock -
párkapcsolat magazin gaslighting
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A ghosting jelenséget, azaz, amikor valaki nyomtalanul eltűnik a másik ember életéből, már nagyon sokan ismerjük. Az, hogy ez mennyire viseli meg a másikat azon is múlik, hogy mennyi idő és milyen minőségű kapcsolat után szívódik fel hirtelen a partner. Nem mindegy, hogy egy-két randi, vagy többhetes intenzív találkozgatások és beszélgetés után. Utóbbi az, amely nagyobb űrt és több kérdést hagy az emberben, anélkül, hogy bármi remény lenne arra, hogy valaha választ kap. Az utóbbi 1-2 évben azonban felütötte egy új jelenség is a fejét - pontosabban nem a jelenség új, hanem a neve: gaslighting. De mit is jelent ez?

Néha úgy érzed, a párod teljesen el tud bizonytalanítani? Legyen szó bármiről, a végén már abban sem vagy biztos, hogy normális vagy-e? Ha ismered ezeket a helyzeteket, akkor valószínűleg már te is találkoztál ezzel a jelenséggel, ami egyébként az 1994-es Gázláng című film után kapta a nevét. Nem csoda, hogy ez a film szolgálta az elnevezés alapját, ugyanis

a sztori szerint a férfi addig manipulálta a feleségét, amíg a nő elhitte magáról, hogy teljesen megőrült - pedig valójában teljesen ép volt.

Nagyon nehéz felismerni, hogy valaki valóban gaslightingot alkalmaz-e, vagy sem, de vannak bizonyos jelek, amelyek segíthetnek eldönteni, mivel is állunk szemben. Ilyen jel például az, ha mindenben a párod dönt helyetted - akkor is, ha egyébként te ezt nem szeretnéd. Ezzel ugyanis nagy valószínűséggel azt próbálja elérni, hogy ő irányíthassa a te életedet, a saját kedve szerint.

Intő jel lehet, ha valahogy mindig úgy alakulnak a dolgok, hogy te vagy a hibás Forrás: Shutterstock

Szintén intő jel, ha minden helyzetben neked "kell" bocsánatot kérni, ha valahogy mindig úgy alakulnak a dolgok, hogy te legyél a hibás. Ez is annak a jele, hogy a másik fél nem igazán ismeri be a hibáit, és inkább téged manipulál, hogy neki ne kelljen felelősséget vállalnia a tetteiért. További ismertetőjele a gaslightingnak, ha a párod szerint gyakran tévedsz, ha olyan témákban is megkérdőjelezi a szavad, amelyekben tiszták és egyértelműek az emlékeid. Ilyen esetekben sajnos a jószándékú, jóhiszemű ember gyakran elbizonytalanodik, és tényleg elgondolkodik azon, hogy tényleg vele van-e a baj, mert arra sosem gondol, hogy

a párja szándékosan próbálja lerombolni a magáról kialakított képét, az önbizalmát és az önbecsülését, hogy aztán könnyedén és szabadon rendelkezhessen vele, akár egy bábuval.

Ami pedig szintén gaslightingra utal, ha nem lehet az illetővel a fentiekről beszélni. Vagyis ha a felvázolod a párodnak az aggodalmaidat, és ő válaszul felkapja a vizet, támadásnak veszi a gondolataidat és azonnal védekezni kezd, akkor eléggé valószínű, hogy valóban erről van szó.

Szintén gaslightingra utal, ha a felvázolod a párodnak az aggodalmaidat, és ő válaszul felkapja a vizet Forrás: Shutterstock

Ilyen emberrel párkapcsolatban élni iszonyatosan nehéz, és kizárólag azoknak működhet, akik immunisak a gasligthing jelenségre, vagyis kellően erős az önbizalmuk, és kellően stabil lábakon állnak a földön ahhoz, hogy leperegjenek róluk az előbb kifejtett esetek. De ki tudja ezt magáról megállapítani? Ki az, aki belenéz a tükörbe, és azt mondja: elég erős vagyok ahhoz, hogy engem ne hasson meg? Ezt belülről szemlélve nagyon nehéz eldönteni, de sajnos muszáj, mert minden más esetben sajnos a harcok és viták a mindennapi élet részét fogják képezni, amikből sérülésekkel, alacsony önértékeléssel távozhatunk.

Ha úgy érezzük, hogy mindezen rossz tulajdonságok ellenére is a párunkkal szeretnénk maradni, akkor tanácsos bevonni egy szakembert, aki talán segíthet a nézőpontok és személyes tulajdonságok összehangolásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.