Terhesség és tanácsadás: így kezeld, ha mindenki jobban tudja, hogyan kéne gyereket várnod

Team,,Meeting,And,Pregnant,Woman,In,Office,With,Advice,,Discussion
Shutterstock - PeopleImages.com - Yuri A
okoskodás terhesség tanács tippek
Biztosan észrevetted, hogy amióta gyereket vársz, mindenki osztja az észt és a jónak vélt tanácsokat. A rossz hír, hogy ez a terhesség végéig így is lesz, a jó pedig az, hogy vannak bevált gyakorlati módszerek a kéretlen segítség kezelésére.

A gyermekvárás időszaka amellett, hogy csodálatos, néha elég bizonytalanná teheti a kismamát, aki naponta többször szembesül a jelenséggel, hogy úton-útfélen osztják neki a tanácsokat. Az első terhesség egyébként is tele van bizonytalanságokkal, vegyes érzelmekkel teli időszak ez, hangulatingadozásokkal, amit a hormonok játéka és a baba miatti szorongás mellett felerősít mások jó- vagy kevésbé jóindulatú okoskodása is. Az első időszakban még jól jöhet egy-egy tanács, de a kéretlen terhességi tanácsok hamar túlterhelik a kismamát, akinek fogalma nincs, hogyan kezelje, hogy mindenki jobban tudja, mit kellene tennie és mi a jó neki, mint saját maga. És akkor a folyamatos hastapogatásról még nem is beszéltünk...

terhesség
Terhesség alatt a kismama úton-útfélen kapja a kéretlen tanácsokat, és akkor a hastapogatásról még nem is beszéltünk
Forrás: Shutterstock

Így kezeld jól terhesség idején a kéretlen tanácsokat

Ha eleged van abból, hogy mindenki okoskodik, javaslatokat tesz, ötletekkel bombáz, rosszallóan néz rád vagy fogdos, a következő módszerekkel leszerelheted a kéretlen tanácsadókat.

1. Légy kegyes, mosolyogj és köszönd meg a kedvességet

Ha olyan embertől kapsz kéretlen terhességi tanácsot, akinek a szándékai vitathatóak, ne menj bele a játszmájába. Mosolyogva köszönd meg a kedvességét, ezzel elismerve az illető jó szándékát. Az udvarias interakció pozitív hangnemet teremt, így a kevésbé jóindulatú okoskodó lába alól kihúzod a talajt, és elkerülöd a felesleges konfliktusokat. 

2. Ne félj határokat szabni

Bátran húzd meg a saját határaidat, világosan mondd meg mindenkinek, hogy milyen tanácsokat vagy hajlandó elfogadni. Udvariasan tájékoztasd a többieket a preferenciáidról, és nyugodtan jelezd, hogy ha szükséged lesz rá, majd tanácsot kérsz. Ez az az életszakasz, amikor a saját érzelmi jóléted a legfontosabb.

3. Válts témát

Attól, hogy a másik a te terhességedről akar beszélgetni, neked nem kell a várandósságodról cseverészned. Ha eleged van a tanácsokból, egyszerűen válts témát. A másik is venni fogja a lapot. 

4. Humorral oldd a helyzetet

Lőj el egy poént, amivel finoman jelzed, hogy elégedett vagy a saját döntéseiddel. Egy jól időzített vicc megtörheti a feszültséget, és elriaszthatja a további tanácsadást. 

5. Gyakorold az aktív hallgatást

Ha olyan ember osztja meg veled a tapasztalatait és tanácsait, aki fontos neked, tudod, hogy aggódik érted, és nem akarsz vele konfliktust — például anyukád, testvéred, nagymamád vagy az anyósod —, a legjobb, ha csak simán meghallgatod, még ha eszed ágában sincs megfogadni, amit mond. Ezzel tiszteletről és udvariasságról teszel tanúbizonyságot.

6. Szerezz megbízható információkat

Ha megbízható információkkal vértezed fel magad a terhességről és a szülői létről, képes leszel megkülönböztetni egymástól a jó szándékú tanácsokat és az alaptalan butaságokat. Ráadásul a téma alapos ismerete lehetővé teszi, hogy megalapozott döntéseket hozz, és kedvesen és magabiztosan magyarázd el döntéseidet a kétkedőknek. 

7. Kérj szakmai tanácsokat

Ha úgy érzed, összecsapnak az információdömping hullámai a fejed felett, kérd ki az orvosod vagy a szülésznőd tanácsait. Ők pontos és személyre szabott útmutatást tudnak adni.

8. Bízz az ösztöneidben

Ne feledd, te ismered magad és a babádat a legjobban. Bízz az ösztöneidben, és abban, hogy olyan döntéseket hozol, amelyek összhangban vannak a hiteddel és az értékrendeddel. A döntéseidbe vetett bizalom segít elválasztani a búzát az ocsútól, azaz kiszűrni az értékes információkat a kéretlen tanácsok közül.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.