Legijesztőbb gyerekszokások: ezektől minden szülő hátán feláll a szőr

Shutterstock/Copyright (c) 2020 Evgeny Atamanenko/Shutterstock. No use without permission. -
szülőség gyerekkel az élet gyereknevelés
A gyerekek szokásai gyakran furcsák, és számos felnőtt életét megnehezítik. Szülőket kérdeztünk, hogy mik a legijesztőbb gyerekszokások, és megmutatjuk, hogy hogyan kezelhetjük őket hatékonyan.

A szülőség egyik legnagyobb kihívása, hogy megküzdjünk a gyerekek legijesztőbb szokásaival, amelyek gyakran már-már komikusnak tűnnek, mégis komoly fejtörést okoznak. Cikkünkben bemutatjuk a leggyakoribb apróságokat, amelyek miatt a szülők többször is a hajukat téphetik. A legijesztőbb gyerekszokások időnként valóban hátborzongatóak lehetnek, de egy kis előrelátással és a megfelelő intézkedésekkel könnyen kezelhetjük őket. Ne feledjük, minden gyerek különböző, de a szeretetteljes és figyelmes nevelés még a legkritikusabb helyzetekben is segítségedre lehet.

Legijesztőbb gyerek szokások
Legijesztőbb gyerek szokások például amikor mindenhova rajzolnak, csak a papírra nem. Forrás: Shutterstock/Anna Kraynova

Íme a legijesztőbb gyerekszokások 

Képzeld el a következőt: gyereked a kanapén ugrál, vagy éppen örült mód futkorászik, miközben étel van a szájában és te máris a szívroham szélén állsz. Ez a szokás igen veszélyes, hiszen bármikor félrenyelheti a falatot. Ilyenkor fontos, hogy világos szabályokat állíts fel, és biztosíts, hogy a gyerek az étkezések során nyugodt környezetben, asztal mellett fogyassza el az ételt. Az ilyen helyzetek megelőzésére szülőként célszerű, ha figyelmes vagy és időben megakadályozod, hogy étkezés közben fel-alá rohangáljanak. Evés során arra is ügyelj, hogy miközben étel van a gyerek szájában, nyelje le előbb a falatot és csak utána igyon, hogy nehogy a torkán akadjon a falat. Ha kellőképpen résen vagy, elkerülheted az ilyen helyzetekből adódó hányást vagy a fulladást okozó baleseteket.

Érdekes kóstolók 

Hogy az evésnél maradjunk, a kíváncsi gyerekek hajlamosak mindenfélét a szájukba venni, legyen szó homokról, gyurmáról vagy akár a felnőttek alkoholos italaiba is belekóstolhatnak. Ezért elengedhetetlen, hogy a kicsik környezetét olyan dolgokkal töltsd meg, amelyek biztonságosak, és ügyelj arra, hogy a nem nekik való veszélyes tárgyak ne legyenek hozzáférhetőek, elérhetőek számukra. 

Apró játékok veszélyei

A szülőség egyik fő titka: mindig résen kell lenni, mert ha csak egy másodpercre is nem figyelsz oda, az biztos, hogy történik valami nem várt fordulat. Amíg ebben a fentebb is említett, mindent is a szájába vesz korban vannak, játékokat is csak olyat adj a  gyerekek kezébe, amely nem tartalmaz apró, lenyelhető tartozékokat. A játékok ne legyenek túl kicsik, hogy a gyerekek biztonságosan tudjanak velük játszani. A kisebb játékok, mint például a lego darabkák, gyakran kerülnek a gyerekek orrába vagy szájába, ami komoly veszélyt jelenthet. 

Kismotoros száguldozás

Ha gyerekeid szeretnek a műanyag kismotorokkal száguldozni, akkor nálatok sem ritka, hogy hatalmas esésekkel zárulnak ezek a kalandok. Nyugi, mert szinte egy gyerek sem nő fel úgy, hogy ne legyen ebből adódóan valamilyen kisebb, nagyobb balesete. A biztonsági felszerelés, például sisak és térdvédő használata segíthet, hogy elkerüld a súlyos baleseteket. A gyerekek mozgékonysága és kíváncsisága mellett fontos, hogy szülőként megfelelő felügyeletet biztosíts, különösen akkor, ha a gyerekek új játékokat próbálnak ki.

Amikor túl nagy a csend

Amikor a gyerekek túl nagy csendben vannak, az szinte mindig gyanús. Ilyenkor érdemes utánanézned, hogy mi folyik a háttérben, hiszen sokszor ilyenkor a gyerekek valami huncutságban sántikálnak: felforgatják a ruhásszekrényt, vagy éppen az új sminkes cuccainkat próbálják ki. Tehát ha jót akarsz magadnak, a csend élvezete helyett inkább nézz utána mihamarabb, hogy a gyerekek miben mesterkednek.

Az alvás és az alvókák fontossága

Furcsa szokás de a kicsik hihetetlenül tudnak ragaszkodni az alvókájukhoz. Alvóka nélkül sehova sem! Sok gyerek nem tud aludni nyunyik, alvókák nélkül, amely sokszor okozhat álmatlan éjszakákat a szülőknek. Ezeket gyakran még kimosni sem engedik a kicsik és vigasztalhatatlan sírás a vége, ha mondjuk egy utazás során véletlenül otthon marad. Nélküle sok gyerek még csak az ágy közelébe sem megy, az alvást meg akár el is felejthetjük. Ezért ha jót akarsz magatoknak, erre mindig ügyelj, hogy kéznél legyen.

Gedeon bácsi

Bár szerencsére éles olló viszonylag ritkán kerül a gyerekek kezébe, azonban nem is feltétlen szükséges ahhoz, hogy egy olyan gubancos csomót tekergessenek a hajukba, amin a hajkefe már nem segít. Mivel kifésülhetetlen, ilyenkor nincs más választás, mint levágni azt a hajtincset. Ebből is lehet sírás és hiszti, de jellemzően utána ugyan úgy fojtatják a hajtekergetést, mintha mi sem történt volna.

Kis Picasso

A gyerekek kreatív energiája néha határtalan, és sajnos ez nem mindig a legkívánatosabb formában nyilvánul meg. A falak, bútorok, sőt, akár a konyhaszekrények is gyakran szolgálnak csábító vászonként, miközben a papír érintetlen marad. 

Ez a jelenség sok szülő számára frusztráló lehet, de fontos, hogy a gyerekek kreatív kifejeződését támogasd, persze megfelelő keretek között. Például jó megoldás lehet, ha létrehozol egy úgynevezett kreatív zónát, ahol a gyerekek szabadon festhetnek és rajzolhatnak, miközben a ház többi része tiszta marad. Továbbá már kaphatóak lemosható tapéták és falfestékek, illetve lemosható filctollak is, amelyek mind segíthetnek orvosolni az ilyen helyzeteket.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.