párkapcsolati válság válóok válás házassági válság
Akárcsak a január a karácsonyi ünnepek és az újév után, úgy a válások száma a nyári szünetet követően is megugrik. De vajon miért nő meg a válások száma szeptemberben?

Bármilyen furcsán is hangzik, szeptemberben érkezik a legtöbb válás iránti kérelem az Egyesült Királyságban, de a válások száma az ősz beköszöntével más országokban is úgy tűnik, hogy növekszik. A Stowe Family Law szerint sokan ilyenkor döbbennek rá, hogy a nyári hónapok alatt felgyülemlett stressz és feszültség mélyebb párkapcsolati problémákra is rávilágít. A nyári szünet vége után pedig sok pár hozza meg ezt a szomorú döntést. 

válás, szakítás
A válás mély érzelmi sebeket hagy maga után, és komoly hatással van mindkét fél életére.
Forrás: Shutterstock/LightField Studios

Szeptember a januárhoz hasonlóan a válások hónapja

A válás soha nem könnyű döntés, bár statisztikák szerint a házasságok közel fele válással végződik. Egy válás mély érzelmi sebeket hagy maga után, és komoly hatással van mindkét fél életére. A nyár, a vakáció minden család számára mást jelent. A nyaralások vagy a gyerekekkel és családdal együtt töltött extra idő sokszor terhessé válhat. Ezt tovább súlyosbítják a nyári szünet alatti plusz kiadások, a vakációra és szabadidős tevékenységekre fordított pénz, ami fokozza a stresszt és feszültséget a partnerek között. A megnövekvő problémák miatt gyakran felmerül a párokban a válás gondolata, még ha nem is feltétlen gondolják ezt komolyan. Az ősz azonban nemcsak a változás, hanem a fejlődés ideje is lehet a párkapcsolatokban. Fontos, hogy a párok figyeljenek a kapcsolatukra, és keressék a megoldásokat, mielőtt véglegesen elindulnának a válás útján. 

De nemcsak minden év szeptemberében, hanem az év első hónapjában, januárban is sok pár megtapasztalja a házassági problémákat. 

Érdekes módon, a szilveszteri bulizás vagy az otthon töltött este után az új év első napja sok házaspár számára hoz új felismeréseket. A Stowe Family szerint ilyenkor megnő a válási kérések száma, amit a karácsonyi és újévi ünnepek okozta stressz, valamint az ezzel járó kiadások idéznek elő.

Az anyagi gondok sok esetben vezetnek váláshoz

A válás leggyakoribb okai a viselkedési problémák és/vagy a hűtlenség. És tény, hogy a pénzügyi problémák is jelentős szerepet játszanak a házasságok felbomlásában. 

Az infláció, a munkanélküliség és az kölcsönök mind olyan tényezők, amelyek komoly nyomást gyakorolnak a házasságokra és gyakran konfliktusokhoz és feszültségekhez vezetnek. Az eltérő pénzkezelési szokások szintén gyakran váltanak ki nézeteltéréseket a párok között. A mindennapi kiadások és egyéb tényezők, mint a magas kamatok és jelzáloghitelek, gyakran azonban arra késztetik a konfliktusban lévő párokat is, hogy együtt maradjanak, és ne gondolkozzanak a váláson. Az anyagi terhek sokszor visszatartják őket attól, hogy kilépjenek a kapcsolatból, még ha a házasságuk nehézségekkel is küzd. 

Valóban megnő a válások száma szeptemberben?  

Igen, az Egyesült Királyságban minden évben megnő a válási kérések száma szeptemberben, a nyári szünetet követően. Hasonló jelenség figyelhető meg januárban is, a karácsonyi és újévi ünnepek után. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.