Miért álmodsz az exeddel? Szakértő válaszol

ex-álom.szakértő-szerint
Shutterstock - fizkes
párkapcsolat ex álom
Egy közös nyaralás romantikus pillanatát éled át vagy éppen egy veszekedés kellős közepén találod magad álmodban az exeddel? Szakértő elárulja, miért és mit tehetsz ellene.

Ahogy az évszakok változnak, úgy változik az alvásmintázatunk is. A hosszabb sötétség, a hidegebb időjárás másképp hat a szervezetünkre, ehhez pedig az alvásmintázatunk is igazodik. A változásból következik, hogy sokkal többet álmodunk, sokkal több álomra emlékszünk és azok az álmok sokkal élénkebbek is. A leggyakoribb álmok között szerepelnek a fogak kiesése, zuhanás, és természetesen az exek is előkerülnek. Szakértő szerint van oka, hogy az exeddel álmodsz, és tehetsz ellene.

ex-álom-life
Szakértő szerint a saját érzéseidet kell megvizsgálnod,  ha visszatérő álmaid vannak az exeddel.
Forrás: Shutterstock

Miért álmodsz az exeddel? Hogyan tegyél ellene?

Elle Mace egy pozitív pszichológia coach, aki megfejtette leggyakoribb exekkel kapcsolatos álmainkat.

Miért az ex?

Az exszel álmodni nem minden esetben kellemes, sőt kifejezetten kellemetlen, ha az szexuális jellegű, veszekedést idéz fel, vagy éppen boldog pillanatot, amiből azt érzed, hogy talán újabb esélyt kellene neki adnod. Mielőtt fejjel nekimész a falnak és meggondolatlan döntéseket hozol, a szakértő elárulta, hogy az álmok az érzésekről árulkodhatnak. „Elképzelhető, hogy a tudatalattid éppen feldolgozza a múltból származó megoldatlan érzelmeket vagy emlékeket, vagy talán egy aktuális vágyat vagy ürességet jelez, ami hiányzik az életedből.”- mondja Mace.

Rengeteg kutatás zajlott, és jelenleg is zajlik arról, hogy miért álmodunk bizonyos dolgokról. Freud teóriája az volt, hogy azokról a dolgokról álmodunk, amelyeket titokban nagyon szeretnénk. Mindeközben Carl Jung szerint az álmok megmutatják az igazságot, ezért visszaadják nekünk a természetünkkel összhangban lévő igazságot, így visszajutunk önmagunkhoz a nehéz időkben. Abban is hitt, hogy az álmokat nem kell mindig szó szerint venni. Tehát, ha esetleg az exeddel álmodsz, akkor az valójában egy metafora is lehet a múltadból.

Mit jelent, ha az exeddel álmodsz?

Ne aggódj, az exeddel álmodni nem azt jelenti, hogy újra találkoznotok kell, de mindenképp foglalkoznod kell azokkal az érzésekkel, amiket az álom kivált, mert valószínűleg még nem oldódtak meg annyira. 

Az álom jelezheti, hogy az életedben vannak területeket, amelyeket le kell lezárnod, átgondolnod vagy figyelmet fordítanod rá.” - mondja Mace. „Az ex jelezheti a szerelmet vagy a kapcsolatot.

Persze az is előfordul, hogy az álmod az exeddel teljesen véletlenszerű.

Lehet, hogy csak egy bizonyos pillanatot vagy emléket idézünk fel, amikor azzal a személlyel voltunk, de ez nem kapcsolódik semmi máshoz” – mondja a szakértő. „Ha ez egy egyszeri, véletlenszerű álom, akkor valószínűbb, hogy nem kapcsolódik más érzelmekhez, de ha akár kétszer-háromszor is megismétlődik, az többet jelenthet.

Mit jelentenek a gyakran előforduló álmok?

Valószínűleg minden álmod az exeddel egy kicsit különbözik. Minden típusú álomnak megvan a maga jelentése.

A volt partnerrel kapcsolatos álmok összetett tükörképei lehetnek érzelmi állapotunknak és megoldatlan problémáinknak, akár közvetlenül az exszel kapcsolatosak, akár közvetve az életünk különböző részein belüli érzelmek és érzések más útjain keresztül, amelyek az exszel kapcsolatos korábbi tapasztalatokban tükröződnek.” - magyarázza Rachael Molitor egyetemi oktató és okleveles pszichológus.

Értsd úgy, hogy az álom sokkal több lehet annál, minthogy hiányzik az exed.

Bár az álmok betekintést nyújthatnak tudatalatti gondolatainkba és érzéseinkbe, fontos, hogy kiegyensúlyozott szemlélettel közelítsünk hozzájuk, és megértsük, hogy ezek inkább az álmodó belső világának tükörképei, mint szó szerinti jóslatok vagy vágyak, inkább egy aktuális érzelmi állapot, mint a korábbi kapcsolat újrafelvételének igénye.”- magyarázza a pszichológus.

A leggyakoribb álmok

Álom arról, hogy újra egymásra találtok

Az ilyen álmok a megoldatlan érzéseket vagy egyszerűen a múltbeli élményekkel kapcsolatos ismeretség és kényelem utáni vágyakozást jelentheti. Az is jelentheti, hogy a kapcsolat aspektusainak felelevenítésére van szükség az új kapcsolatokban. A barátok és a fiktív TV-drámák viszont torzíthatják az álmokat, pozitívabbá téve azokat, ezért nem feltétlenül kell elhinned, hogy újra együtt kellene lennetek.

Álom a szakításról

A szakítással kapcsolatos álmok életünk egy részének lezárását jelenthetik. Szintén utalhatnak megoldatlan dolgokra és megválaszolatlan kérdésekre, amelyek a szakítást megnehezítették. Mivel az elménk ilyenkor egy negatív pontra reflektál, egyszerűen jelentheti azt is, hogy a stressz-szintünk és a kapcsolat végén tapasztalt stressz-szintek hasonlóak. Ezek az álmok a különválás okainak emlékeztetőjeként is szolgálhatnak, és segíthetnek a lezárásban.

Álom egy veszekedésről

Fokozott érzelmi állapotra utal a veszekedés az álomban, ami valószínűleg rezonál egy olyan állapottal, amit legutóbb az exszel tapasztaltál. Ez lehet a megoldatlan konfliktusok vagy neheztelés megnyilvánulása, vagy egy módja annak, hogy az elmék kiadja a bennünk lévő negatív érzelmeket.

Mit tegyünk az exszel kapcsolatos álmok ellen?

Légy őszinte magaddal, gondold végig, hogy mik azok az érzések és események, amik az álmodban visszatérnek és foglalkozz azokkal az érzésekkel. Ehhez akár külső segítséget is kérhetsz, így jobban megismered önmagad és könnyeben lelsz békére.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.