Torokmandula: a műtét életet menthet!

torokmandula, mandulaműtét, torokfájás
Shutterstock - Photoroyalty
mandula műtét gyulladás
Itt a torokfájós időszak. A nyirkos, hűvös idő melegágya a felsőlégúti betegségeknek és ha nincs szerencséd, könnyen összeszedhetsz egy mandulagyulladást. A begyulladt torokmandula kezelés nélkül akár életveszélyes is lehet, nézzük, miért fontos odafigyelni rá.

A torokmandula vagy más néven a mandulák (tonsillák), a testünk immunrendszerének fontos részei, amelyek a szájüreg hátsó részén, a garatnál helyezkednek el.  Gyakran előfordul, hogy gyulladásuk vagy megnagyobbodásuk különböző egészségügyi problémákat okoz. A  Brigham and Women's Hospital és a Harvard Pilgrim Health Care Institute kutatócsoportja megállapította, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek eltávolítják a garatmanduláit, javul az alvásminősége és és csökken a szívbetegségek kockázata. Ráadásul felnőtt korban kisebb eséllyel alakul ki náluk száüregi rák. 

torokmandula
Torokmandula: a gyulladás akár életveszélyes is lehet
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2024 HenadziPechan/Shutterstock.  No use without permission.

Torokmandula kisokos 

Mi az a torokmandula?

A torokmandulák a nyirokrendszer részei. Feladatuk az, hogy védelmet nyújtsanak a szervezetbe jutó kórokozók ellen. Mivel a légutak és az emésztőrendszer bejáratánál találhatók, az első védelmi vonalat képezik a baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók ellen, amelyeket belélegzünk vagy lenyelünk. Bár torokmandulából háromféle van, a szájpad- a nyelvgyöki- és a garati mandula, de a klasszikus mandulagyulladás alatt a garatmandula betegségét értjük. 

 A torokmandulák szerepe

A torokmandulák elsődleges feladata a kórokozók elleni védekezés. Antitesteket termelnek, amelyek segítenek felismerni és elpusztítani a baktériumokat és vírusokat. Ezenkívül a nyirokszövet szűrőként is működik, amely segít eltávolítani a szervezetbe jutó fertőző anyagokat. Gyerekkorban különösen aktívak, mivel ekkor az immunrendszer még fejlődésben van, és folyamatosan tanulja meg, hogyan reagáljon a különböző kórokozókra. Ezért is van sokkal több kisgyereknek mandulagyulladása. Ahogy idősödünk, a mandulák szerepe egyre csökken, és méretük is gyakran visszafejlődik.

Torokmandula problémák

Bár a mandulák fontos részei az immunrendszernek, gyakran problémákat okozhatnak, különösen gyerekeknél. A leggyakoribb problémák a következők:

   1. Mandulagyulladás (tonsillitis)

A mandulagyulladás a torokmandulák fertőzése, amely lehet bakteriális vagy vírusos eredetű. Tünetei közé tartozik:
-   Torokfájás  
-   Láz  
-   Nyelési nehézség  
-   Duzzadt nyirokcsomók a nyakban  
-   Fejfájás és fáradtság  

A bakteriális eredetű gyulladást gyakran Streptococcus baktérium okozza, amely antibiotikumos kezelést igényelhet. A vírusos fertőzések általában maguktól gyógyulnak.

   2. Krónikus mandulagyulladás

Ha a mandulagyulladás többször ismétlődik vagy tartósan fennáll, krónikus mandulagyulladásról beszélünk. Ebben az esetben a mandulák állandóan duzzadtak és gyulladtak lehetnek, ami folyamatos torokfájást és kellemetlenséget okoz.

   3. Mandulakövek 

A mandulakövek a mandulák kis zsebeiben felgyülemlett, elmeszesedett törmelékből és baktériumokból állnak. Ezek a kövek kellemetlen szájszagot, nyelési nehézséget és torokfájást okozhatnak. Gyakran kis méretűek és maguktól távoznak, de súlyosabb esetben orvosi beavatkozásra lehet szükség.

   4. Megnagyobbodott torokmandula

A megduzzadt vagy megnagyobbodott mandulák légzési és nyelési problémákat okozhatnak, különösen éjszaka, alvás közben. Gyerekeknél ez akár alvási apnoéhoz (légzéskihagyás) is vezethet, ami komolyabb kezelést igényelhet.

  Mikor szükséges a mandulaműtét?

Gyerekeknél: a mandulaműtétet általában ismétlődő mandulagyulladás, légzési problémák (például alvási apnoé), vagy krónikus fül-orr-gégészeti panaszok miatt végzik.
Felnőtteknél: a műtétet gyakran krónikus mandulagyulladás, gyakori fertőzések vagy olyan mandulakövek miatt végzik, amelyek már nem kezelhetők más módszerekkel. A mandulagyulladás szövődménye akár szívbetegség is lehet, ami életveszélyes állapotot jelent.

A  gyerekkorban végzett mandulaműtét előnyei  

  •   A gyerekek általában gyorsabban felépülnek a műtétekből, mivel jobb a szervezetük regenerációs képessége.
  •  Gyerekkorban a műtét során fellépő vérzések és egyéb szövődmények kockázata alacsonyabb.
  •   A gyerekek esetében hatékonyabb a fájdalomcsillapítás, számukra kevésbé megterhelő a beavatkozás.


 Felnőttkorban miért veszélyes a mandulaműtét?  

  • Felnőtteknél a mandulaműtét gyakrabban jár komplikációkkal, mint például utóvérzéssel, fertőzéssel és súlyosabb fájdalommal.
  • A felnőttek gyógyulási folyamata általában hosszabb és nehezebb, mivel a regenerációs képesség az életkor előrehaladtával csökken.
  • Felnőtteknél gyakrabban fordul elő intenzívebb és hosszabb ideig tartó torokfájás a mandulaműtét után, ami hatással lehet az életminőségre.

A Harvard Egyetem kutatása kimutatta, hogy a megfelelő időpontban elvégzett mandulaműtét nem csak a szövődményként kialakuló szívbetegségek kockázatát csökkenti. A mandulaműtéten átesett páciensek körében kisebb eséllyel alakul ki szájüregi rák, rádaásul a gyermekkorban elvégzett műtétek után a magas vérnyomás kialakulására is kisebb az esély. 

Néhány tipp a mandulák egészségének megőrzésére:

-   Rendszeres kézmosás:  ez segít megelőzni a baktériumok és vírusok terjedését, amelyek mandulagyulladást okozhatnak.
-   Megfelelő hidratáció:  a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása segít a torok nedvességének megőrzésében és a fertőzések megelőzésében.
-   Egészséges étrend: a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend erősíti az immunrendszert, ami segít a fertőzések leküzdésében.
-   A dohányzás és a passzív dohányzás kerülése:  a dohányfüst irritálhatja a torkot és gyengítheti az immunrendszert.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.