Így nevelik gyerekeiket a delfinszülők - Teszteld, te az vagy-e!

szülők, család, gyerek, delfinszülők, gyereknevelés
Shutterstock - Shutterstock
gyereknevelés delfinszülő bizalom
Amikor szülővé válunk, határozott elképzeléseink vannak, milyen embert szeretnénk nevelni csemeténkből. De aztán könnyen elveszünk a sok információ, irányelv és tanács között. A delfinmódszer pofonegyszerű útmutatást ad, ami talán segítségünkre lehet.

Míg régen a gyereknevelés csupán az ösztönökre hagyatkozott, manapság egész tudományág épült arra, hogyan is kell ezt jól csinálni. Ennek ellenére egyre több a szorongó, depressziós, önértékelési problémával küzdő gyerek. Ezt felismerve Shimi Kang, Harvardon végzett pszichiáter, kutató, író, három gyermek édesanyja, kifejlesztett egy nevelési irányelvet, melyben megjelenik édesanyja nevelési stílusa is. A delfinek játékos, szociálisan érzékeny és intelligens viselkedésmódjáról mintázva nevezte el delfinszülőségnek. Ez a fajta módszer arra összpontosít, hogy kiegyensúlyozott körülmények között neveljük a gyereket, vagyis ne legyünk túl szigorúak, ugyanakkor kellenek a szabályok, legyünk támogatók, de ne akarjuk túlságosan védelmezni őket. Khang szerint a delfinszülői nevelés alapja az egyensúly fenntartása a gyermek életében, hogy finoman, de mégis tekintélyt parancsolóan vezessük őket az egészséges, boldog és sikeres élethez vezető útra.

szülők, család, gyerek, delfinszülők, gyereknevelés
A delfinszülők kiegyensúlyozott körülmények között nevelik a gyereket, nem legyünk túl szigorúak, de azért vannak szabályok
Forrás: Shutterstock

Nem kell mindig lekötni a gyereket

Nem az a cél, hogy a gyerek minél több különórára járjon, hiszen a szakértő szerint az életben megélt, különböző helyzetekből tanul a legtöbbet. A rengeteg rohanás, kapkodás miatt a mai gyerekek alvászavarokkal küzdenek, stresszesek, fáradtak és rosszkedvűek. Fontos a kikapcsolódás, a társas kapcsolatok kialakítása, a vidámság. Ezen kívül nem kell folyamatosan programot szervezni a kicsiknek, hanem hagyni kell, hogy feltalálják magukat, ugyanis ez szolgálja leginkább a fejlődésüket.

Magolás helyett játékos tanulás

A delfinek nem a magolásra buzdítják gyerekeiket, hanem megpróbálják játékosan, a valós dolgokon keresztül átadni nekik a számok vagy akár a szavak fogalmát. Megtanítják őket játszani, és a játékokba minden tudomány beépíthető. Segít olyan létfontosságú társadalmi, intellektuális és érzelmi képességek fejlesztésében, amelyeket más módon nem lehet megszerezni.

Hagyjuk, hogy megoldja!

Manapság hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy akkor vagyunk jó szülők, ha gyermekünket megóvjuk minden kudarctól, bajtól, sérüléstől. Ezzel csak az a baj, hogy így a tapasztalatoktól is megkíméljük, és ennek következtében az önállóvá válástól is, és nem alakul ki benne a problémamegoldó készség. A delfinszülő odafigyel gyerekére, mindig pontosan tudja, hogy mikor mi történik vele, milyen nehézségekkel küzd, de nem avatkozik közbe, csak akkor, ha tényleg nagy szükség van rá. Hagyja, hogy maga oldja meg a gondokat, magától jöjjön rá, hogy mikor mit kell tennie.

Nem egyformák

A delfinszülők tisztában vannak azzal, hogy nincs két egyforma gyerek, ezért nem is lehet mindegyiktől ugyanazt elvárni. Alkalmazkodni kell a kicsik képességeihez, érdeklődési köréhez, fejlődési szakaszaihoz. Fontos, hogy legyenek szabályok, amiket be kell tartaniuk, de nem kell mindig ragaszkodni az elvárásunkhoz.

A delfinszülőknek fontos, hogy a gyerek bízzon bennük

A delfinszülők maximálisan arra törekednek, hogy a gyerekük megbízzon bennük, és megossza örömét és bánatát. Cserébe támogatást, segítséget kap, semmiképp sem szidalmat és büntetést. Persze megbeszélik vele, ha hibázott, mint ahogy azt is, hogy miben, hogyan tudja rendbe hozni, és a jövőben elkerülni, hogy újra megtörténjen.

apa, kislány, gyereknevelés, szülő, boldog
A delfinszülők arra törekszenek, hogy a gyerek bízzon bennük.
Forrás: Shutterstock

Haladni kell a korral

Tisztában kell lenni azzal is, hogy ahogy a gyerek nő, az értelme is változik, és mindig ennek megfelelően kell a szülőnek is változtatni a nevelési stílusán. Nemcsak a gyerektől várják el az alkalmazkodást, hanem ők is folyamatosan hozzáigazítják a viselkedésüket az adott életszakaszhoz. De természetesen arra ügyelnek, hogy az alapvető értékrend ne változzék.

A közösség ereje

A delfinszülők a szociális érzékenységre is nagy hangsúlyt fektetnek. Megtanítják gyereküknek, hogy fontos a család, a közösség, a barátok jelenléte, mert az összetartás, a támogatás sok mindenen átsegíti az embert. Vegye észre, ha valakinek szüksége van támaszra és lehessen rá számítani, mint ahogy ő is merjen segítséget kérni, ha sehogy nem boldogul egyedül.

TESZT: Medúza-, delfin- vagy tigrisszülő vagy?

Gyereked lekéste a buszt, amivel az iskolába ment volna. Mit teszel?

a. Oldja meg, ahogy tudja, és vállalja a következményét.

b. Ez nem nagy ügy. Majd elmegy a következő busszal, legfeljebb elkésik.

c. Elviszed az iskolába, de megkéred, hogy ez többé ne forduljon elő.

A fiad/lányod áthívja a barátait egy közös filmnézésre, de a szobájában hatalmas kupi van. Mit teszel?

a. Megmondod neki, hogy vagy rendet rak, vagy nem jöhetnek át a barátai.

b. Hagyod, hogy rendetlenség legyen. Végül is az ő szobája, az ő szégyene.

c. Kicsit összerámolsz helyette, de az ő feladata, hogy befejezze a rendrakást.

Bevásárolsz a szupermarketben, és a kisgyereked iszonyatosan hisztizni kezd.

a. Megkéred a biztonsági őrt, hogy szóljon rá.

b. Próbáljod megnyugtatni.

c. Nem veszel róla tudomást, hiszen éppen az a célja, hogy felhívja magára a figyelmet.

Rajtakaptad a gyereket, amint titokban belekortyol a pálinkába.

a. Rettenetesen leszidod, hiszen csírájában kell elfojtani ezt a dolgot.

b. Ráhagyod, hiszen egyszer kamasz az ember.

c. Beszélgetsz vele az alkohol veszélyeiről, és meggyőzöd arról, hogy nincs erre semmi szüksége.

Értékelés:

Legtöbb „a” válasz esetén:

Te tigrisszülő vagy. Csakúgy, mint minden ragadozó, heves és határozott. Megköveteled az engedelmességet gyerekeidtől, és nem riadsz vissza attól, hogy megbüntess őket. A tigrisszülők gyerekei általában jó tanulók, de gyakran szenvednek alacsony önértékelésüktől a magas elvárások miatt.

Legtöbb „b” válasz esetén:

Medúzaszülő vagy. Mint ahogyan ezek a tengeri lények, úgy a család szerkezete is alaktalan. Hagyod, hogy gyerekeid bármit megtegyenek. A medúzaszülők nem fektetik le a szabályokat, emiatt gyerekeik nehezebben illeszkednek be a társadalomba, nem tisztelik szüleiket, inkább haverként tekintenek rájuk.

Legtöbb „c” válasz esetén:

Te delfinszülő vagy. Szerető és játékos. Éppen a középút a tigrisszülők és a medúzaszülők között. A delfinszülőknek vannak szabályai és elvárásai, de igyekszik megtalálni a tökéletes egyensúlyt. Nagyra értékeli a kreativitást és a függetlenséget.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.