Pesszimista hozzáállás: így lépj túl a negatív gondolataidon

Shutterstock/LookerStudio -
pesszimizmus negatív gondolkodás pesszimista lehangoltság
Emberi tulajdonság, hogy hajlamosak vagyunk nagyobb hangsúlyt fektetni a rossz dolgokra, mint a jó eseményekre. A pesszimista hozzáállás következtében a negatív élmények négyszer nagyobb hatással lehetnek életedre, tehát itt az idő változtatni hozzáállásodon. Mutatjuk, hogyan kezdj neki!

A negatív tapasztalatok elengedhetetlenek a növekedésedhez, de a negatív érzelmek és események gyakran beléd ivódnak, és a pesszimista hozzáállás károsan befolyásolhatja az életedet és a boldogságodat. A pozitív hozzáállás nem feltétlenül azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyod a nehéz helyzeteket, hanem inkább azt, hogy a pesszimizmussal szemben optimista szemlélettel közelíted meg őket.

pesszimista hozzáállás
 Pesszimista hozzáállás ellen törekedj inkább arra, hogy a belső monológjaidat optimistább, pozitívabb irányba tereld. Forrás: Shutterstock/Perfect Wave

Pesszimista hozzáállás, amikor a pohár mindig félig üres

Az első lépés, ha szeretnél változtatni a hozzáállásodon, az az, hogy megfigyeled a belső monológjaidat. Ezek a gondolatok mindenki fejében futnak, de fontos, hogy tudatosítsd, hogy többségük negatív vagy pozitív töltetű-e. Ha folyamatosan a negatív gondolatokkal foglalkozol, az hatással lesz a közérzetedre és lelki állapotodra is. Törekedj arra, hogy a belső monológjaidat optimistább, pozitívabb irányba tereld.

Koncentrálj a pozitívumokra a negatívumok helyett

Könnyű mondani! – Joggal gondolhatod ezt most. (Csak nem egy újabb pesszimista gondolat?!) Az igazság az, hogy nem könnyű átalakítani a gondolkodásmódot, és nem is az a cél, hogy egyből tibeti zen mesterré válj. Fontos, hogy tudd, ez időt és gyakorlást igényel, és türelmesnek kell lenned önmagaddal szemben. Íme néhány módszer, ami segíthet, mert valószínűleg te is azért olvasod most ezt a cikket, mert elhatároztad, változtatni szeretnél. 

Figyeld meg a negatív gondolataidat: Ez az első lépés. Szánj időt arra, hogy észrevedd, mikor merülnek fel negatív gondolatok benned, és azok mire összpontosítanak. Például a kapcsolataidhoz vagy a munkához kapcsolódnak? Válassz ki egy területet közülük, amire összpontosítani szeretnél.

Kapcsolódj önmagadhoz: A napi rohanásban gyakran elfelejtünk megállni és tudatosan kapcsolódni önmagunkhoz, pedig ez minden szempontból fontos lenne. Szánj néhány pillanatot naponta többször is arra, hogy megvizsgáld, milyen irányultságúak a gondolataid. Ha negatívnak találod őket, próbáld meg áthangolni azokat, gondolj néhány pozitív dologra az életedben vagy arra, amiért hálás lehetsz.

Nevess többet! 

A nevetés az egyik legjobb gyógymód a pesszimista hozzáállás és a negatív gondolatok ellen. 

A humor javíthatja a pozitivitás érzését a mindennapokban. Amikor nevetsz, kevésbé érzed magad stresszesnek, és ezáltal nagyobb valószínűséggel tekintesz majd pozitív szemüvegen keresztül az életre.

Alakíts ki egy pozitívabb életmódot: Próbálj ki új, egészséges szokásokat, például iktass be napi 30 perc testmozgást és fogyassz egészségesebb ételeket. Ha pozitívan töltöd fel a tested és az elméd, az jelentős hatással lesz a hangulatodra is, és hamarosan pozitív irányba fog billenni a mérleg. Nincs helye kifogásoknak – kezdj neki már ma!

Vedd körül magad támogató emberekkel! Nagy jelentőséggel bír, hogy azok az emberek, akikkel nap mint nap időt töltesz, felemeljenek, ne pedig lehúzzanak. Fontos, hogy legyenek az életedben olyanok, akik támogatást, tanácsot és pozitív visszajelzéseket adnak. A negatív emberek csak fokozzák a stresszt és elbizonytalanítanak. Bár nem mindig könnyű elkerülni az ilyen embereket, próbálj több időt tölteni azokkal, akik pozitív érzéseket adnak. És milyen jó lesz, ha majd te is elérsz arra a szintre, hogy mások is szívesen kapcsolódnak hozzád, mert nem a negatív hullámokat érzik rajtad.

Légy kedves magadhoz! Bátorítsd magad, még akkor is, ha negatív gondolatok merülnek fel benned. Az aranyszabály: ha olyan dolgokra gondolsz, amit nem mondanál el egy barátodnak, az valószínűleg nem segít neked. Tehát ideje átalakítanod, átformálnod gondolataidat, hogy egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet élhess, ahol egyre kevesebb helyet és teret engedsz a negatív és pesszimista érzéseknek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.