5 életlecke, amit a pszichológusok szerint a nők 95 százaléka túl későn tanul meg

Shutterstock/Zoteva -
életút tapasztalatok női lélek
Vannak dolgok, amiket sajnos már csak az életünk késői szakaszában tanulunk meg, jóval azután, hogy szükségünk lett volna rájuk. Íme 5 életlecke, amelyek megkönnyíthették volna az életünket.

Az élet egy utazás, amelyben folyamatosan fejlődünk, és olyan emberré formálódunk, amilyenek ma vagyunk. Minél idősebbek leszünk, annál gyakrabban tekintünk vissza életünkre, és talán észrevesszük, hogy sok mindenről megváltozott a nézőpontunk az évek múlásával. Ez az 5 életlecke, amit ha korábban kaptunk volna élettől, az bizonyos pillanatokban nagyban megkönnyíthette volna az életünket.

életlecke
A pszichológia szerint van 5 életlecke, amelyeket a legtöbb nő hajlamos egy kicsit túl későn megtanulni. Forrás: Shutterstock/Cristina Conti

5 életlecke, amelyet sok nő gyakran csak későn szerez meg 

A pszichológusok szerint 5 olyan élet tanulság van, amelyeket sokan általában csak későn értenek meg igazán. Ha ezeket korábban ismerjük meg rengeteg aggodalomtól megkímélhettek volna minket. Lehet, hogy te is kerültél már olyan helyzetekbe, ahol láthatatlannak, alulértékeltnek vagy túlterheltnek érezted magad és arra gondoltál, hogy "Bárcsak ezt korábban tudtam volna!". Nos, kiderült, hogy a pszichológia 5 kulcsfontosságú leckét azonosított, amelyeket a legtöbb nő hajlamos egy kicsit túl későn megtanulni. De ezért ne hibáztasd magad. Az élet egyszerűen csak gyakran így alakul.

1) Az öngondoskodás fontossága

„Először is vigyázz magadra…” Ez a kifejezés önzőnek tűnhet, különösen azoknak a nőknek, akiket gyakran úgy szocializálnak, hogy mások szükségleteit a sajátjaik elé helyezzék. De valójában ez az egyik olyan létfontosságú lecke, amelyet túl sok nő túl későn tanul meg. Az öngondoskodás arról szól, hogy határokat szabj, ha kell nemet mondj, és a mentális egészségedet prioritásként kezeld. Arról van szó, hogy megértsük, hogy üres pohárból nem lehet önteni. A pszichológia azt mondja, hogy az öngondoskodás elhanyagolása kiégéshez, stresszhez, sőt mentális egészségügyi problémákhoz, például szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. Mégis, nagyon sok nő félreteszi szükségleteit, amíg el nem ér egy töréspontot. És amikor végre megértjük az öngondoskodás fontosságát, az gyakran egy stresszes vagy küzdelmes időszak után következik be.

Utólag visszagondolva a lecke egyszerű: Az, hogy vigyázol magadra, nem önzés. Elengedhetetlen része a kiegyensúlyozott és egészséges életvitelnek.

2) A kudarc felkarolása

„A kudarc nem a siker ellentéte, hanem annak része…” Fiatal korunktól kezdve arra tanítanak sokunkat, hogy a kudarc kerülendő. Arra buzdítanak, hogy a tökéletességre törekedjünk, és mindig a legjobbak legyünk. De ez a gondolkodásmód néha visszatarthat bennünket.

Gyakran a kudarc az, ahol a legértékesebb leckéket levonhatjuk. A botlásban és a bukásban fedezzük fel a rugalmasságot, az elszántságot és az akaratot, hogy újra felálljunk. Meglepő módon gyakran a félrelépéseink és hibáink miatt fejlődünk a legtöbbet. Lehetőséget kínálnak arra, hogy újraértékeljük, tanuljunk, és megerősödve térjünk vissza.

Sok nő a későbbi élete során jön rá arra, hogy az úgynevezett kudarcaik valójában lépcsőfokok voltak a sikerhez vezető úton. Ezek az élmények nem akadályok voltak, hanem az utazásuk lényeges részei. Tehát ahelyett, hogy félnénk a kudarctól, tanuljuk meg azt növekedésünk és fejlődésünk szükséges részének tekinteni.

3) A pozitivitás ereje

„A szemléleted alakítja a világodat…” Előfordulhat, hogy a napsütéses égbolt és a szivárvány nem mindig szerepel az előrejelzésben, de a pozitív kilátások fenntartása jelentősen befolyásolhatja az életünket. A pszichológusok megállapították, hogy a pozitív gondolkodás csökkentheti a stresszt, javíthatja a fizikai egészséget és növelheti az élettel való általános elégedettséget. Ez nem arról szól, hogy figyelmen kívül hagyjuk az élet problémáit. Ehelyett arról van szó, hogy konstruktív gondolkodásmóddal közelítsünk hozzájuk. Az életkor előrehaladtával gyakran ráébredünk, hogy attitűdjeink nagymértékben befolyásolhatják tapasztalatainkat és az azokkal kapcsolatos észlelésünket. 

A pozitivitás megőrzése még a kihívásokkal teli időkben is lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megbirkózzunk a stresszel, és segít a továbblépésben. Ez egy alapvető lecke az életben, amit sajnos a legtöbb nő túl későn tanul meg.

4) Nem baj, ha nincs rendben

„Néha teljesen rendben van ha beismered,  nem vagy jól…” Mindannyiunknak vannak nehéz napjai. Napok, amikor a világ egy kicsit túl nehéznek, egy kicsit túlságosan elsöprőnek tűnik. Ilyenkor gyakran bátor arcot öltünk, elrejtve küzdelmeinket szemrebbenés nélkül tovább küzdünk. Nem árt azonban beismerni, ha nem érzed magad a legjobban. Rendben van, ha néha gyengébbnek, vagy kiszolgáltatottnak érezzük magunkat. A nők túl gyakran éreznek nyomást, hogy mindig erősnek és higgadtnak tűnjenek. Ez azonban érzelmi kiégéshez vezethet, és megakadályozhat bennünket abban, hogy megkeressük a szükséges támogatást.

5) Az igaz barátságok értéke

"Az igaz barátok nem a mennyiségről, hanem a minőségről szólnak..." Amikor fiatalabbak vagyunk, gyakran fontosnak tartjuk, hogy nagy baráti társaságunk legyen. De ahogy eligazodunk az élet hullámvölgyeiben, megértjük, hogy nem az a lényeg, hogy hány barátunk van, hanem a barátságok minősége az, ami igazán fontos. 

Az igaz barátság nem a nagy gesztusokból vagy a mindig számunkra helyes mondanivalóból áll. A  jelenlét és a támogatás felajánlása, amikor a legnagyobb szükségünk van rá, sokkal értékesebb. 

Sok nő későbbi életében rájön, hogy ezek azok a barátságok, amelyeket érdemes ápolni – azok, amelyek gazdagítják életünket, és megnyugvást, az összetartozás érzését biztosítja számunkra.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.