5 láthatatlan házimunka, amelyek teljesen kimerítik az anyákat

láthatatlan házimunka
Shutterstock/Krakenimages.com -
otthon feladatok család házimunka
Számos olyan háztartási feladat létezik, amely elsőre nem feltűnő, ezért gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig sok erőfeszítést igényel. A láthatatlan házimunka rengeteg nő számára komoly stresszforrást jelent. Ismerd meg, melyek ezek.

A háztartás vezetése sokkal több munkát kíván, mint ahogyan azt éhányan gondolják – itt az ideje, hogy ezen feladatok ellátását ne vegyük természetesnek. Amikor a legtöbben a házimunkára gondolunk, általában a porszívózás, felmosás vagy mosogatás jut eszünkbe. Azonban számos láthatatlan házimunka és feladat is van, amelyek gyakran észrevétlenek maradnak. Bár ezek nem feltűnőek, mégis stresszesek lehetnek, és sok időt és energiát igényelnek. És általában a családból az anyákra hárulnak ezek a kevésbé látható, de időigényes és sokszor igen kimerítő feladatok. 

láthatatlan házimunka
A láthatatlan házimunka mentálisan is megviseli az anyákat
Forrás: Shutterstock/Prostock-studio

A láthatatlan házimunka komoly plusz terhet jelent a nőknek

Ha a végére értél, szinte már kezdheted is elölről. Ismerős? Nem vagy vele egyedül, ha úgy érzed, hogy a sok láthatatlan munka mellett nincs elég időd vagy energiád. Nőként a „hivatalos” munkanapunk után hazatérve látjuk el a háztartási és gyermekgondozási feladatok nagy részét. Ez az a rejtett, folyamatosan jelen lévő felelősség, amely magában foglalja a család minden aspektusának megszervezését és kezelését hosszú távon igen kimerítő tud lenni.  Legyen szó arról, hogy észben tartod a következő orvosi időpontokat, utánajársz, hogy van-e elég tej a hűtőben, vagy emlékezteted a párodat a rokonok születésnapjára, ezek mind-mind a láthatatlan feladatok részét képezik. Ez az állandó gondolkodás és szervezés, amit nap mint nap végzünk a család zavartalan működésének fenntartása érdekében. Bár ezek a feladatok fizikailag nem mindig észrevehetők, érzelmileg és szellemileg rendkívül megterhelőek lehetnek.

A láthatatlan munka, amely Arlene Daniels szociológus láthatatlan munkáról szóló 1987-es cikkéből származik, olyan fizetetlen munkára utal, amelyet észre sem vesznek, nem ismernek el, és így nem is szabályozzák. 

Ezek a láthatatlan feladatok gyakran sokkal több időt és energiát igényelnek, mint amennyit a szemünk lát. 

5 láthatatlan házimunka, ami megterhelőbb, mint amilyennek valójában látszik

1. Naprakészen maradni a gyerekruhák terén

A gyerekek gyors növekedése miatt az anyák folyamatosan frissíteni kénytelenek a ruhatárat, ami igazi kihívás. Ez magában foglalja az új ruhák beszerzését, valamint a már nem megfelelő darabok tárolását, eladományozását vagy értékesítését. Nem csak arról kell gondoskodni, hogy a ruhák szezonálisak legyenek, a nadrágoktól és ingektől kezdve a zoknikon és cipőkön át mindent figyelembe kell venni. Ez a feladat jelentős idő- és energiabefektetést igényel, miközben próbálunk lépést tartani a gyermekek változó igényeivel. 

2. Étkezések megtervezése

Minden nap kitalálni, hogy mit egyen majd a család, nem egyszerű feladat, hiszen nemcsak napi étkezési ötleteket kell kitalálni, hanem biztosítani kell, hogy azok táplálóak és ízletesek  is legyenek. Ez magában foglalja a gyermekek ízlésének figyelembevételét, hogy ne legyenek abból plusz konlfliktusok, hogy megeszi-e az ételt, vagy sem. Emellett gondosan meg kell tervezni a bevásárlást is, hogy csak olyan termékek kerüljenek a kosárba, amelyek valóban felhasználásra kerülnek.

3. Nyomon követni a háztartási szükségleteket

Bár elsőre nem tűnhet nagy feladatnak, a háztartási cikkek nyomon követése, például: piperecikkek, tisztítószerek, rágcsálnivalók és állateledel készleteinek ellenőrzése, valamint azok időben történő pótlása jelentős szellemi energiát igényel. Az anyáknak folyamatosan nyomon kell követniük a háztartási szükségleteket, hogx soha ne fogyjon el semmi otthon, amire a családnak szüksége lehet. 

4. Az iskolai ügyek intézése

Az iskolás gyerekek sulis dolgainak koordinálása az anyák számára rengeteg plusz feladatot jelent. Magába foglalja az összes iskolai e-mail és papír átnézését, valamint minden olyan ügy intézését, amely választ igényel a szülők részéről. Ez gyakran azt jelenti, hogy ellenőrizni kell a saját időbeosztást, szabadságot kell kérni önkéntes munkákhoz, és figyelemmel kell kísérni a gyerekek házi feladatait is. Ezen túlmenően az anya feladatai közé tartozik például az iskola utáni tevékenységek szervezése, az igazolt hiányzások orvosi papírjainak beszerzése, valamint a tanárok kérdéseinek megválaszolása. Emellett nyomon kell követni a különleges tematikus napokat, hogy azok időben bekerüljenek a naptárba, és megfelelően fel tudjon készülni rájuk a gyerek.

5. Születésnapi partikon való részvétel

Bár egy gyerekzsúr sokak fejében egyenlő az önfeled szórakozással, ez maximum a résztvevő gyerekekre igaz. Egy anya számára sokkal több munkával jár, mint amilyennek elsőre tűnik. Bár a gyermek születésnapi partijának megszervezése évente egyszeri feladat, gyakran előfordul, hogy havonta többször is részt kell venni más gyerekek bulijain. A vendégként való részvétel is rengeteg feladattal jár: az időpont észben tartása, az ajándékvásárlás, valamint a partit helyszínére való időben történő eljutás mind mentális terhet jelent. És ráadásul ezt a feladatot gyakran más hétvégi események mellett kell koordinálni.

Hogyan lehet enyhíteni a mentális terhet?

A mentális teher hosszú távon jelentős hatással van a nők mentális és fizikai egészségére. Az állandó szervezés és gondolkodás stresszes lehet, és kiégéshez vezethet. A szellemi fáradtság gyakran átszivárog az élet más területeire is, befolyásolva az alvást, a munkahelyi teljesítményt, és még a kapcsolatokra is hatással lehet. Az anyák gyakran érzik úgy, hogy nincs elég idejük önmagukra, mert minden energiájukat a családjukra fordítják. Az egyik legfontosabb lépés a mentális teher enyhítésére a kommunikáció. Fontos, hogy a családtagok felismerjék, milyen sok láthatatlan munkát végez az anya, és vállaljanak részt ebből a felelősségből. Az egyenlőbb feladatmegosztás és a tudatos szervezés csökkentheti a mentális terhelést. Ezenkívül az anyáknak meg kell engedniük maguknak, hogy néha lelassuljanak és ne érezzék úgy, hogy minden feladatot egyedül kell megoldaniuk. A mentális teher felismerése és elismerése az első lépés afelé, hogy a nők könnyebben és kiegyensúlyozottabban éljék meg az anyaságot.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.