Ezért zuhanyoznak minden ugrás után az olimpiai műugrók: meglepő az oka

egészség műugrás Olimpia 2024 zuhanyzás
Mindenki azt gondolta, hogy csupán megtisztítják a testüket az olimpiai műugrók, miután végeztek, de most kiderül az igazság. Ezért zuhanyoznak az ugrásaik után.

Még azok is elsiklanak egy-egy apró részlet felett, akik imádják nézni az olimpiát. Kevesen gondolkodhattak el például azon, hogy vajon a műugrók és toronyugrók miért zuhanyoznak minden számuk után. Természetesnek gondoltuk, hogy a klóros víztől tisztítják meg a bőrüket, de valójában nem erről van szó. Most kiderült, miért is csinálják.

toronyugrás, műugrás, ezért zuhanyoznak ugrás után
Ezért zuhanyoznak minden ugrás után 
Forrás: AFP/ Oli SCARFF / AFP)

Ezért zuhanyoznak minden számuk után a műugrók

A műugrás és a toronyugrás is rendkívül látványos, de azzal, hogy mi történik azután, hogy a sportoló vízbe ért, már nem sokan foglalkoznak. Minden ugrás után lezuhanyoznak, de a legtöbben nem töprengtek el azon, hogy vajon miért. Egészségügyi szakértők szerint, ha minden ugrás után lezuhanyoznak, megelőzhetik az izomgörcsöket és a sérüléseket. Még a 2020-as tokiói olimpián az Egyesült Államok műugró edzője, Jacob Brehmer azt mondta: "Általában miután egy sportoló végrehajt egy ugrást, jó ideig várnia kell a következig. A medence körül a levegő hőmérséklete kicsit hűvös lehet, így a zuhany segíthet melegen tartani az izmokat." Hozzátette: "Ez egy olyan precíz és gyors sport, ha az ugró kicsit is fázik és feszül, az nagyban befolyásolhatja a teljesítményét".

Szilágyi Áron megmutatta: ilyen szobákban laknak az olimpikonok

Ahhoz, hogy a sportolók a legjobb teljesítményt tudják nyújtani, a minőségi pihenésre is szükség van. Szilágyi Áron a TikTokon mutatta meg, hogy milyen szobákban alszanak a párizsi olimpián. Az első magyar sportolók között volt, akik megérkeztek Párizsba, és elfoglalták szálláshelyüket az olimpia faluban. "Alapvetően azt mondanám, hogy elég puritán, funkcionális a helyiség" - mondta Áron, aki azt is hozzátette, minden megvan benne, amire szükségük lehet. 

Az olimpia után még a WC-keféket is újrahasznosítják

Idén arra is kiemelt figyelmet fordítanak, hogy egy zöldebb, fenntarthatóbb esemény legyen az olimpia. A tervek közé tartozott, hogy a helyszíneket megújuló energiával lássák el, de  bútorok is újrahasznosítottak. Az ágyak szemmel láthatóan kartonból készültek, ennek ellenére meglehetősen masszívak. Annyira elköltezettek a zöldebb esemény mellett, hogy még a WC-keféket is újrahasznosítják, az olimpiai faluban található 16 000 matracot és párnát pedig eladományozzák olyan kedvezményezetteknek, mint például a Párizsi Opera Balettiskolája.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.