Figyelemzavar: így javítsd a koncentrációs képességedet

A,Tired,,Bored,Young,Asian,Woman,Leaning,On,The,Table
Shutterstock/BongkarnGraphic - BongkarnGraphic
összpontosítás figyelemzavar figyelem
Csökken a koncentrációd, és mostanában nem tudsz hosszabb ideig odafigyelni a teendőidre? Ne aggódj, a figyelemzavar sok embert érint, de néhány trükkel megszüntethető a probléma. Mutatjuk, mik azok!

Manapság egyre több ember panaszkodik arra, hogy nem tud sokáig egy dologra koncentrálni. Legyen szó munkáról, tanulásról vagy akár egy beszélgetésről, gyakran tapasztalhatjuk, hogy nehezünkre esik huzamosabb ideig koncentrálni. De mi okozza ezt, mi az a figyelemzavar, és hogyan javítható?

A figyelemzavar néhány praktikával kiküszöbölhető
A figyelemzavar néhány praktikával kiküszöbölhető
Forrás: Shutterstock

Figyelemzavar: mi okozza, hogy folyton elkalandozunk? 

1. Digitális túlterhelés: A modern technológia, különösen az okostelefonok, közösségi média és az állandó értesítések világában élünk. Ezek a folyamatos ingerek megnehezítik a hosszan tartó koncentrációt, mivel állandóan váltogatunk a feladatok között, anélkül, hogy mélyen elmerülnénk valamiben.

2. Stressz és szorongás: A fokozott stressz és szorongás is hozzájárulhat a figyelem csökkenéséhez. Amikor aggódunk vagy stresszelünk, nehezebb koncentrálni, mivel az elménk folyamatosan a problémáinkon őrlődik.

3. Alváshiány: Az alvás minősége és mennyisége közvetlen hatással van a figyelemre. Az alváshiány rontja a kognitív funkciókat, és nehezebbé teszi a fókuszálást. Figyelj oda, hogy meglegyen a napi 7-8 óra alvás.

4. Étkezés: Gyorsétteremek, finomított liszt, cukor: Ezek anyagok hiperaktivitást okoznak a testben, amelynek hatására csökken a figyelmünk és a koncentrációnk.

 

Mit tehetünk, hogy növeljük a koncentrációs képességünket? 

1. Aludj többet: A több alvás és a jobb minőségű alvás "az egyik leghatékonyabb stratégia" a figyelem javítására. Próbáljon korábban lefeküdni, és lefekvés teremts zavartalan környezetet, mindemellett pedig legyen alvási ütemterved, még hétvégén is.
2. Mozogj: A testmozgás remekül hat a mentális állapotra. A megtervezett edzésprogram hosszú távon segít javítani a figyelmedet, és a jó közérzetedet is növeli. Edzés után olyan mentális energiát kaphatsz, amely segít a teendőidre összpontosítani.
3. Meditálj: A meditáció mindennapi beépítése az életünkbe hatalmas csodákat művelhet az elménkkel. Segít a koncentráció növelésében, a hosszú távú memóriában, és a kitartásban.

4. Korlátozd a külső zavaró tényezőket: Ha teheted, néha, vagy amikor otthon vagy, állítsd néma üzemmódba a telefonodat, és hagyd egy másik szobában vagy egy táskában elrejtve, amíg a feladataidat végzed, vagy ha a pihenésre koncentrálnál.

5. Tarts szüneteket: Pontosíts folyamatosan, beosztott idő szerint. A Pomodoro technika például hatékony lehet: 25 perc fókuszált munka után 5 perc szünet, majd ismétlés. Ez segít a figyelem fenntartásában és a hatékonyság növelésében.

6. Mindfulness és meditáció: A mindfulness technikák és a meditáció segíthetnek a koncentráció és a jelenlét fejlesztésében. Ezek a gyakorlatok megtanítják az elmét arra, hogy jobban összpontosítson a jelen pillanatra, és kevésbé vonja el a figyelmedet a zavaró tényezők. Három egyszerű, de hatékony technika: 

  • Ismerjük fel a gondolatainkat: Ha megjelenik a „Nem vagyok elég jó.” gondolata vagy önhibáztatásba, panaszkodásba kezdenénk, álljunk meg egy pillanatra és szánjunk néhány percet arra, hogy rögzítsük ezek csak a fejünkben megszülető gondolatok.
  • Relaxáljunk: A gondolatainkra a testünk is reagál. A negatív gondolatok üss vagy fuss stresszreakciót válthatnak ki. Lazítsuk el a testünket és használjuk a légzésünket. Figyeljük meg, hogy milyen érzés a belégzés,  majd a kilégzésnél engedjük ki a negatív gondolatokat, képzeljük el, hogy a levegővel együtt távoznak a szervezetünkből.
  • Mini hálagyakorlat: Az előző gyakorlatokkal nyertünk egy kis teret a gondolatainktól eltávolodva. A harmadik részben szánjunk arra időt, hogy megfigyeljük mi a jó az életünkben jelen pillanatban. Van munkánk? Barátaink? Párkapcsolatunk? Egészségesek vagyunk? Biztonságos környezetben élünk? Bármi, ami eszünkbe jut vegyük számba.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.