Ízületi fájdalom – Ezek a könnyű gyakorlatok megoldhatják a problémát!

nő, váll, sport, fájdalom ízület
Gyorgy Barna/Shutterstock - Gyorgy Barna
ízületi fájdalom ízületi problémák ízület
Az ízületi fájdalom sajnos népbetegség Magyarországon, hiszen a lakosság több mint 10 százalékát érinti valamilyen mozgásszervi probléma.

Feszül itt, ropog ott: ismerős tünetek? Gyakran bizonyos mozdulatok közben érezzük a fájdalmat, amelynek oka sokszor a kevés mozgásban keresendő. Az otthoni és a munkahelyi tennivalók mellett gyakran nem szánunk időt egy kis sportra sem. Pedig ha egy kicsit átgondoljuk az időbeosztásunkat, könnyen beiktathatnánk azt a napi 20-25 perc mozgást, ami elegendő lenne az ízületi betegségek megelőzéséhez! Az ízületi fájdalom enyhíthető! Olvasd el, hogyan!

Ízületi fájdalom
Ízületi fájdalom - Van rájuk megoldás!
Forrás: voronaman/Shutterstock

Hol fáj pontosan? Az ízületi fájdalom három fő típusa
 

Egyszerű ízületi fájdalom:

Tünetei: A fájdalmon kívül nincs különösebb elváltozás. Az időjárás-változás okozta nyomáskülönbség vagy egy más helyről az ízületbe sugárzó fájdalom is kiválthatja. Például egy nyaki porckorong-probléma erős vállfájdalmat okozhat.

Porckopás okozta ízületi fájdalom:

Tünetei: A fájdalom hosszabb ideig tartó ülés vagy pihenés után, elinduláskor jelentkezik, ám ha az ízület „bejáratódik”, enyhül. Ennek oka, hogy a csontok felszínét borító porc a kopás miatt feltöredezik, így a mozgás nehézkessé válik, az ízület pedig merevvé válhat vagy deformálódhat. Kiváltó tényező lehet az ízület korábbi sérülése, a mozgásszegény életmód, a jelentős elhízás, valamint az egyoldalú terhelés is.

Gyulladás okozta ízületi fájdalom:

Tünetei: Pihenés közben intenzív fájdalom jelentkezik, amely mozgatásra egy idő után enyhül. Jellemző még az ízület melegsége, vörössége vagy duzzanata. Előfordulhat, hogy csak egyetlen ízület érintett, de gyakran több is gyulladásban van egyszerre. Ilyenkor alapos kivizsgálásra van szükség, mivel súlyos immunológiai, belgyógyászati vagy egyéb megbetegedés is állhat a háttérben.

térd ízület fájdalom kopás
„Ropogó” térd, ez a testrész igencsak kényes
Forrás: Shutterstock

„Ropogó” térd: Ez a testrész igencsak kényes: a túl kevés mozgás és az öregedés miatt hamar „elrozsdásodik”, és a védelmet nyújtó porcok rugalmassága csökken. A fájdalom eleinte csak terheléskor, később azonban már nyugalmi állapotban is jelentkezik. A fájdalom ellenére bizony rendszeresen mozgatnom kell a térdem, hogy újra „beolajozódjon” az ízület

Könnyen elvégezhető gyakorlatok:

Ízületi kimozgatás (mobilizáció)

torna, otthon térd csípő
Minden nap érdemes átmozgatni az ízületeket, hogy megelőzzük a merevséget
Forrás: Shutterstock

Minden nap érdemes átmozgatni az ízületeket, hogy megelőzzük a merevséget. A karok, lábak, térdek és csípők finom, körkörös mozgatása segíthet növelni az ízületi folyadék mennyiségét, amely "beolajozza" az ízületeket.

Nyújtások

Lassú és óvatos nyújtásokkal növelhetjük az ízületek rugalmasságát.
Például: Ülj le egy székre, nyújtsd ki az egyik lábad, és próbáld elérni a lábujjaidat. Tartsd meg ezt a pozíciót 15-30 másodpercig, majd válts lábat.

Vízben végzett gyakorlatok (vízi torna)

A vízben végzett mozgás kiváló az ízületek kímélésére, mivel a víz felhajtóereje csökkenti az ízületekre nehezedő nyomást.

vízi torna
A vízben végzett mozgás kiváló az ízületek kímélésére
Forrás:  Dmytro Zinkevych/Shutterstock

Tipp: Vízben végezz könnyű sétát, lábkörzéseket, vagy egyszerű karhajlításokat.

Séta

Napi 20-30 perces séta csodákra képes. Segít növelni az ízületek rugalmasságát és erősíti az izmokat, amelyek stabilizálják az ízületeket. Fontos, hogy kényelmes cipőt viselj, és egyenletes tempóban sétálj.

Kerékpározás

kerékpározás, mozgás, fitness
A kerékpározás alacsony terhelést jelent az ízületek számára
Forrás: BearFotos/Shutterstock

A kerékpározás alacsony terhelést jelent az ízületek számára, miközben javítja a térd és csípő mozgékonyságát. Kezdd alacsony ellenállással, és fokozatosan növeld az időtartamot.

Jóga és pilates

Ezek a mozgásformák lassú, kontrollált mozdulatokat és nyújtásokat tartalmaznak, amik javítják az ízületi mozgékonyságot és az izomerőt.
Próbáld ki a „macska-tehén” pózt a gerinc és a csípő átmozgatására.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.