A szakértő elmondta, ezért lesz nagyobb az orrunk és a fülünk, ahogy öregszünk

kollagén orr öregedés fül
A látszat néha csal... A köztudatban az öregedés egyik jele a fülek és az orr megnyúlása, de valóban így van ez vagy csak optikai illúzió áldozatai vagyuk?

Köztudott, hogy az idősebb embereknek idővel nagyobb lesz a fülük és az orruk, mint korábban. Ez feltűnhet, ha rég találkoztunk valakivel, de akkor is szembeötlő, ha régi képet látunk magunkról. A plasztikai sebész szerint ez csak optikailag igaz, valójában egyik érzékszervünk se nő már felnőttkorunkban, tehát az öregedés során sem. 

Az öregedés során - látszólag - nagyobb lesz az orrunk és a fülünk
Az öregedés során - látszólag - nagyobb lesz az orrunk és a fülünk
Forrás: Shutterstock

Az öregedés hatására a kollagéntermelődés csökken

Dr. Jacob Rinkinen,a Baptist Health Jacksonville-i plasztikai sebésze leszögezte, se az orrunk, se a fülünk nem lesz nagyobb az évek előrehaladtával. Az más kérdés, hogy ennek ellenére nagyobbnak látszik.  „Az orrunk és fülünk nem lesz nagyobb, de a kinézete megváltozik, mert az életkor előrehaladtával kollagéntermelésünk csökken, így a bőr rugalmassága is csökken, ami aztán megadja magát a gravitációnak” - idézi a Huffington Post az orvost. ”Az orr hegye megereszkedik, ami azt az illúziót kelti, hogy egyre hosszabb lesz” - tette hozzá. A kollagéntermelés csökkenése az oka annak is, hogy a nyakunkon a bőr előbb öregszik, mint az arcunk. 

 

A fülcimpa is megereszkedik 

Dr. Jeffrey Marcus, a Duke Egyetem Orvostudományi Karának Plasztikai, Állcsont- és Szájsebészeti Osztályának vezetője szerint ha a fülekről van szó, valójában csak egy részük változik az idő múlásával: a fülcimpa. „A gravitáció az évek során megviseli a lebenyeket, és a bennük lévő lágy szövetek elvesztik tónusukat és rugalmasságukat az életkor előrehaladtával. Ez különösen igaz azokra az emberekre, akik életük során nehéz fülbevalót viseltek” – mondta. Míg a hosszabb lebenyek azt a benyomást kelthetik, hogy a fülünk megnőtt, Marcus elmagyarázta, hogy ez csak úgy látjuk. „A fülek 8-9 éves korunkra majdnem elérik a végleges méretüket, ezért sok gyerek úgy néz ki, mint akinek nagy füle van, mert a fülünk gyorsabban nő, mint az arcunk többi része” – szögezte le Marcus „Ha megmérjük egy 10 éves gyerek fülét és a szüleik fülét, akkor azok gyakran egyforma méretűek. A fülek nem nőnek az ember hátralévő életében” - nyilatkozta.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.